Дієвість політики підтримки економічної активності внутрішньо переміщених жінок: результати дослідження

Дієвість політики підтримки економічної активності внутрішньо переміщених жінок: результати дослідження

Укрінформ
2 квітня, 12:00 - презентація результатів національного дослідження щодо викликів у сфері реалізації економічної активності жінок-ВПО.

Організатор: Громадська організація «Аналітичний центр «Соціоконсалтинг»

Спікери: Наталія Булига - канд. соц. наук, керівниця відділу моніторингу і оцінки соціальних проєктів АЦ «Соціоконсалтинг»; Ірина Терюханова - канд. екон. наук, експертка АЦ «Соціоконсалтинг».

Модераторка: Ірина Демченко - канд. екон. наук, директорка АЦ «Соціоконсалтинг».

Коротко. Для кращого розуміння ситуації із зайнятістю внутрішньо переміщених жінок, їх бачення ринку праці та досвіду участі в заходах, спрямованих на підтримку економічної активності, командою АЦ «Соціоконсалтинг» впродовж вересня 2023 р. – лютого 2024 р. було проведене комплексне соціологічне дослідження. Його результати та практичні рекомендації щодо вдосконалення політики підтримки економічної активності жінок-ВПО будуть представлені та обговорені під час презентації. Більш детально з матеріалами дослідження можна буде ознайомитися у брошурі, яку отримують усі учасники заходу.

Питання до обговорення:

  • Особливості зайнятості жінок-ВПО.
  • Рейтинг проблем жінок-ВПО під час пошуків роботи.
  • Що знають жінки-ВПО про заходи із підтримки їх економічної активності?
  • Наскільки ці заходи відповідають потребам жінок?
  • Що потрібно зробити, аби політика сприяння зайнятості жінок була більшефективною?

Захід проводиться громадською організацією «Аналітичний центр «Соціоконсалтинг» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 11:00 1 квітня 2024 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Менше половини працездатних жінок-ВПО працюють – дослідження

Лише 44% жінок і дівчат із числа ВПО економічно активного віку мають оплачувану роботу. Значно більше – щонайменше три чверті - намагались працевлаштуватися в нових громадах. Майже половина працездатних жінок -ВПО мають вищу освіту, третина – середню спеціальну освіту й чималий досвід роботи. Це є вагомим ресурсом для макроекономічного зростання України. Проте чимало жінок залишаються вимушено незайнятими або працюють у тіньовій економіці.

Про це повідомила директорка аналітичного центру «Соціоконсалтинг» Ірина Демченко під час презентації “Дієвість політики підтримки економічної активності жінок-ВПО: результати дослідження” в Укрінформі.

Дослідження проводилося серед 500 жінок-ВПО віком 18-59 років у середині 2023 року у форматі фокус-груп та індивідуальних особистих інтерв’ю face-to-face в місцях компактного проживання ВПО.

“Усі інші активно включалися в пошук роботи на новому місці та знаходили її”, - зазначила Демченко.

При цьому, за словами керівниці відділу моніторингу та оцінки соціальних проєктів АЦ «Соціоконсалтинг» Наталії Булиги, лише 4% опитаних жінок не стикалися з проблемами на шляху до працевлаштування. Найголовніший фактор, про який зазначили майже 90% опитаних респонденток - це низька оплата праці, а також незручний графік роботи, особливо для жінок, які мають дітей.

Експертка висловила занепокоєння наявною тенденцією щодо матеріального становища респонденток. Навіть серед тих, хто працює за наймом 6% не може задовольнити базові фізичні потреби у їжі та одягу, а 51% опитаних зазначають, що заробітної плати на новому місці вистачає на їжу, а от купити одяг вже складно.

Також у АЦ «Соціоконсалтинг” наголосили на недостатній інформованості жінок про спеціальні заходи та програми, які сприяють зайнятості ВПО.

“Ми запитували респонденток про конкретні програми, які реалізуються або державою, або міжнародними та українськими організаціями і з'ясували, що рівень поінформованості складає не більше 40%, а кількість тих, хто має досвід участі в таких програмах ще менша”, - додала Булига.

Тож з метою підвищення ефективності політики підтримки економічної активності жінок-ВПО аналітики пропонують ряд заходів на державному рівні. А саме:

• створити єдиний реєстр вітчизняних та міжнародних організацій, які реалізують навчальні та грантові програми для жінок-ВПО, з переліком відповідних програм, доступний як для організацій, які займаються сприянням економічній активності жінок-ВПО, так і для самих жінок-ВПО, які бажають брати участь у таких програмах;

• розвивати співпрацю між організаціями, які займаються освітніми та грантовими програмами для різних категорій населення, в тому числі і для жінок-ВПО, з метою обміну інформацією та досвідом, проведення спільних інформаційних заходів;

• розвивати взаємодію та координацію між суб’єктами, які сприяють економічній активності жінок-ВПО, з метою розробки та впровадження дієвих заходів для подальшої підтримки економічної активності жінок-ВПО;

• створити єдиний державний портал, на якому розміщувалася б інформація про всі програми, доступні на національному рівні або в окремих регіонах/громадах;

• запровадити механізм звільнення уразливих категорій населення, зокрема жінок-ВПО, від сплати податків при отриманні гранту (19,5% від суми гранту) або сплати їх із відстрочкою протягом першого року роботи;

• передбачити механізм контролю за цільовим використанням грантової допомоги, наданої вітчизняними організаціями та механізм повернення таких коштів у разі їх нецільового використання;

• підвищити вимоги до рівня підготовки викладачів навчальних програм з питань підприємництва, забезпечити моніторинг задоволеності слухачів курсів відповідних програм їх змістом і якістю викладання, враховувати отримані дані для підвищення якості навчання.

Як повідомлялось, за даними Міжнародної організації з міграції, станом на кінець 2023 року фактична чисельність ВПО в Україні становить 3,7 млн осіб.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-