Примусова паспортизація як тактика РФ у підготовці й веденні війни проти українців

Примусова паспортизація як тактика РФ у підготовці й веденні війни проти українців

Укрінформ
27 березня, 12:00 - презентація аналітичного звіту “Нав'язування громадянам України громадянства РФ на окупованій території України та в РФ”.

Організатори: Медіацентр “Україна-Укрінформ”, Коаліція “Україна. П’ята ранку”.

Спікери: Ольга Лотоцька-Колесніченко - документаторка Коаліції «Україна. П’ята ранку»; Олег Колесніченко - документатор Коаліції «Україна. П’ята ранку»; Катерина Рашевська - експертка Регіонального центру прав людини; Любов Смачило - аналітикиня Медійної ініціативи за права людини (онлайн).

Питання до обговорення:

  • Які методи використовує Росія для паспортизації українського населення на окупованих територіях?
  • Які норми міжнародного публічного права порушує примушення отримувати паспорт РФ?
  • Які наслідки для жителів тимчасово окупованих територій становить примусова паспортизація й отримання громадянства РФ?
  • Як українське законодавство оцінює правовий статус тих, хто був змушений під тиском отримати російський паспорт?

Чому це важливо?

Російська Федерація — унікальний приклад нав’язування власного громадянства задля реалізації експансійної політики. Примусову паспортизацію можна назвати одним із засобів розв'язання гібридної війни й окупації — вона завжди передувала агресії у Молдові, Грузії, Україні. 

Після захоплення Криму і частини Донецької та Луганської областей у 2014 році, Росія почала створювати нестерпні умови для місцевого населення, позбавляючи його права на соціальні послуги, зайнятість, пропонуючи як єдиний вихід — отримання російського паспорта. У 2022 році ця практика стала більш жорсткою і поширилась на решту територій, що опинилися в окупації.

Захід проходитиме у рамках співпраці Коаліції “Україна. П’ята ранку” з Міністерством закордонних справ Нідерландів.

Довідково. Коаліція «Україна. П'ята ранку» почала роботу 25 лютого 2022 року, наступного дня після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Об'єднує 38 неурядових організацій та чотирьох індивідуальних експертів, що поєднали свої зусилля для системного документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних у ході російської збройної агресії проти України. Також коаліція займається захистом жертв російсько-української війни через існуючі державні та міжнародні механізми правосуддя. Її діяльність спрямовна на досягнення справедливості через притягнення до відповідальності владної верхівки РФ за скоєння злочину агресії проти України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Додаткова інформація: Олена Задорожна, +38 097 9155445, coalition 5am@gmail.com

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

На тимчасово окупованих територіях чоловіки призовного віку не можуть отримати закордонні паспорти

На тимчасово окупованих територіях українські чоловіки призовного віку не можуть отримати закордонні паспорти.

Про це йшлося у Медіацентр “Україна-Укрінформ” під час презентації аналітичного звіту “Нав'язування громадянам України громадянства РФ на окупованій території України та у РФ”.

"Якщо на тимчасово окупованій території у чоловіка є російський паспорт, то зараз діє російське законодавство, яке автоматично забороняє їхнім паспортним столам видавати чоловікам призовного віку закордонний паспорт. Це означає, що людина молодша 60 років, яка отримала російський паспорт, фактично замкнена на території РФ. Тому для чоловіків найкращий спосіб виїхати - це зберегти українські міжнародні документи", - сказав документатор Коаліції "Україна. П’ята ранку" Олег Колесніченко.

За його словами, російські пропагандисти у першій половині 2022 року заявляли, що усі мешканці тимчасово окупованих територій бажають стати громадянами РФ і отримують паспорти добровільно. Про те це не відповідає дійсності, оскільки усі, хто бажав добровільно отримати російське громадянство, зробили це іще до повномасштабного російського вторгнення. Водночас з лютого 2024 року українці змушені були отримувати російські паспорти через те, що в іншому разі були б позбавлені доступу до освіти і медицини.

«Після 4 жовтня 2022 року – дати підписання законів про входження окупованих територій до складу РФ - будь-які методи пряника були згорнуті і почався жорстокий тиск. Область від області відрізняється за своїми методами примусу, але все об’єднується обмеженням базових виплат, права на свободу пересування, отримання невідкладної медичної допомоги і освіти для дітей», - зазначив Колесніченко.

Аналітик Медійної ініціативи за права людини Любов Смачило уточнила, що громадяни України без російських паспортів на тимчасово окупованих територіях не мають доступу до отримання інсуліну, першої медичної допомоги, якщо у них немає спеціального медичного поліса, який можна отримати лише при наявності російського паспорта.

Експертка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська наголосила, що українці на тимчасово окупованих територіях, попри отримання російських паспортів, все одно вважаються громадянами України.

«Якщо люди під примусом отримали російські паспорти, щоб реалізувати свої права і свободи, вони не будуть нести відповідальність за такі дії на національному рівні відповідно до українського законодавства», - сказала вона.

Але в разі отримання російського паспорта і підтримування своїми діями РФ, наприклад організації виборів на окупованих територіях, то це підпадає під колабораціонізм, за який в Україні передбачена кримінальна відповідальність, додала Рашевська.

Як повідомлялося, на початку березня Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки поінформувало, що росіяни можуть почати депортацію українців із окупованих територій, якщо ті не отримають до липня паспорти РФ.

У відомстві нагадали про указ російського диктатора Володимира Путіна від квітня 2023 року про те, що мешканці тимчасово окупованих територій України, які відмовляться від російських паспортів, отримають статус іноземних громадян або осіб без громадянства. Такі особи мають право проживати на ТОТ лише до 1 липня 2024 року.

Відео:

Video:

 Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-