Презентація законопроєкту №7283 «Про народовладдя на рівні місцевого самоврядування»

Презентація законопроєкту №7283 «Про народовладдя на рівні місцевого самоврядування»

Укрінформ
18 березня, 14:00 - презентація законопроєкту №7283 «Про народовладдя на рівні місцевого самоврядування».

Організатори: Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Український незалежний центр політичних досліджень в рамках проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ)

Учасники: Лариса Білозір - народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Віталій Безгін - народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування;  Дмитро Микиша -  народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Максим Лациба -  керівник Програми розвитку громадянського суспільства проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» громадської організації «Український незалежний центр політичних досліджень»; Олексій Орловський -  директор програми «Демократія і належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження»; Сергій Шаршов -  начальник Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України; Тарас Добрівський -  виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад»;  Олександр Логінов -  юрист Юридичної служби Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»; Дмитро Нікульшин - перший заступник голови Секретаріату Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад».

Питання для обговорення:

  • Які проблеми вирішує законопроєкт №7283.
  • Які в ньому новели.
  • Які в результаті ухвалення позитиви отримають жителі та місцеве самоврядування.

Чому це важливо? 

Учасники проінформують про посилення участі організацій громадянського суспільства та громадських активістів в процесах:

- вироблення рішень в громадах;

- включення внутрішньо переміщених осіб в життя громад, в яких вони проживають;

- розвитку демократичних процедур та інститутів.

Додаткова інформація за тел.:+380993126402, e-mail: ml@act.ucipr.org.ua (Максим Лукінюк, експерт УНЦПД). 

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ за тел.: +380936838600, e-mail:  ob@act.ucipr.org.ua (Ольга Басюк).

Акредитація триватиме до 18:00 15 березня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву медіа. 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також на YouTube-каналі Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування: https://www.youtube.com/@komsamovr.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Відбулася презентація підготовленого до другого читання законопроєкту щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування

Робота над законопроєктом щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування засвідчує, що влада і громадянське суспільство в Україні працюють над розвитком демократії попри війну.

На цьому наголошувалося під час презентації підготовленого до другого читання законопроєкту №7283, яка відбулася в Укрінформі.

Як зазначила голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір, розділ щодо демократії і народовладдя є частиною звіту Європейської комісії по Україні і Ukraine Facility. За її словами, закони про народовладдя на рівні місцевого врядування, про органи самоорганізації, про місцеві державні адміністрації мають бути ухвалені в межах впровадження Плану України.

«Громадяни та держава мають усвідомити, що демократію можна і потрібно розвивати саме на локальному рівні. Дуже сподіваюся, що законопроєкт, який стане скоро законом, посилить систему представницької демократії на локальному рівні, розширить можливість участі жителів громад у місцевому самоврядуванні», - підкреслила Білозір.

Член комітету Дмитро Микиша наголосив на важливості цього законопроєкту у контексті євроінтеграції України.

«(Західні) партнери хочуть бачити комунікацію громадян і влади (в Україні) якомога кращою, глибшою і частішою, ефективнішою, особливо на рівні громад. Чим більше будуть почуті громадяни, жителі відповідної громади органами місцевого самоврядування, тим кращою буде реалізація певних ідей, залученість громадян у політичні процеси та життя громади», - переконаний він.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування комітету ВР Віталій Безгін заявив, що ухвалення законопроєкту в цілому та його реалізація буде «органічним кроком до збільшення відповідальності місцевого самоврядування і нагляду за процесами з боку активної громадськості».

«Будь-який голова громади має зрозуміти, що чим активніше він працює з громадянами, тим легітимнішим є будь-яке рішення, яке ухвалює громада, в очах її мешканців», - підкреслив депутат.

За словами Безгіна, найближчим часом розгляд цього законопроєкту у парламенті не очікується, оскільки багато інших пріоритетних документів, які потребують ухвалення, але прийняти його до кінця нинішньої сесії цілком реалістично.

Як зазначалося, законопроєкт №7283 спрямований на інтеграцію внутрішньо переміщених осіб в життя громад, де вони проживають, розвиток демократичних процедур та інструментів громадської участі, розвиток участі організацій громадянського суспільства та громадських активістів у процесах вироблення рішень та вирішення проблем у громаді, покращення процедур звітування голів громад та депутатів місцевих рад.

Проєкт спрямований на приведення норм Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» у відповідність із прогресивною практикою громадської участі в громадах.

Документом встановлюється обов'язковість затвердження статутів територіальних громад, визначається порядок участі жителів у публічних консультаціях, консультативно-дорадчих органах при органах та посадових особах місцевого самоврядування.

Також надається перелік форм участі територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення, серед яких: місцевий референдум, загальні збори (конференція) жителів, місцева ініціатива, громадські слухання, публічні консультації, громадське оцінювання діяльності ОМС, консультативно-дорадчий орган при ОМС, інші форми участі, що не суперечать закону.

Також деталізується порядок проведення загальних зборів, громадських слухань, громадського оцінювання, внесення місцевої ініціативи.

Водночас пропонується надати можливість жителям громад брати участь у плануванні та розподілі коштів місцевого бюджету.

Зазначається, що участь територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення може здійснюватися безпосередньо та/або з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Пропонується створити механізми для залучення молоді до вирішення питань місцевого значення.

В законопроєкті надається визначення терміну «житель» - це громадянин України, який задекларував або зареєстрував місце проживання на території територіальної громади або фактичне місце проживання/перебування якого підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, крім військовослужбовця строкової служби, фізичної особи, яка за вироком суду перебуває у місці позбавлення волі.

Голова та депутати ради мають звітувати про свою роботу перед жителями на відкритій зустрічі, щоб жителі могли поставити питання чи висловити пропозиції. Також має бути надано письмовий звіт, що оприлюднюється на офіційному сайті ради не пізніше ніж за сім календарних днів до відкритої зустрічі.

Проєктом пропонується встановити, що до 1 січня 2027 року ОМС мають привести у відповідність до закону чинний статут територіальної громади або затвердити новий.

Окрім того, положення щодо звітування голів громад не застосовуються на період дії воєнного стану в Україні на територіях, на яких ведуться бойові дії.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-