російська пропаганда на Близькому Сході: наративи, поширення, протидія

російська пропаганда на Близькому Сході: наративи, поширення, протидія

Укрінформ
27 лютого, 15:00 - круглий стіл на тему: "російська пропаганда на Близькому Сході: наративи, поширення, протидія".

Організатори: Укрінформ (ГР “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”), Центр Близькосхідних досліджень, Інститут сходознавства імені А.Ю.Кримського НАН України, ГО "Рада Арабських журналістів в Україні".

Учасники: Ігор Соловей - керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Ігор Семиволос - директор Центру Близькосхідних досліджень; Сергій Данилов - заступник директора Центру Близькосхідних досліджень; Олександр Богомолов - директор Національного інституту стратегічних досліджень; Данило Радівілов - заступник директора Інституту сходознавства імені А.Ю.Кримського НАН України; Ірина Субота - аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Євгенія Габер - старший аналітик Центру досліджень сучасної Туреччини Карлтонського університету (Канада); Саід Саллям - директор Центру стратегічних досліджень “Віжин”; Мухаммад Ароггі - керівник Ради арабських журналістів.

Теми для обговорення:

  • На яких медійних майданчиках точиться боротьба за уми на Сході?
  • Колоніалізм, геополітика та релігія у медійному ландшафті регіону
  • російські близькосхідні наративи: про що розповідають уруси?
  • Як українцям завоювати підтримку Близького Сходу?

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: e-mail: pressa@mil.gov.ua або за телефоном  067 43 071 81

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

В арабському світі треба просувати наратив, що сучасна росія є колоніальною імперією - експерт

Для послаблення впливу росії в арабському світі треба протиставити вкоріненому там російському метанаративу, що рф такий самий друг арабів, як радянський союз, контрнаратив, що сучасна росія - це колоніальна імперія

Таку думку висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Богомолов у ході круглого столу в Укрінформі на тему: "російська пропаганда на Близькому Сході: наративи, поширення, протидія".

Науковець констатував, що близькосхідна картина світу, в якій вороги-імперіалісти і Захід - це практично синоніми, а інший полюс - це історично радянський союз, для багатьох арабів не змінилася попри всі внутрішні процеси, які відбулись після розвалу СРСР.

"Залишилося загальне враження, що росія - це радянський союз, радянський союз - це друг арабів, США - це ворог арабів. Цей метанаратив актуальний не тільки для тих арабських країн, які були офіційними друзями радянського союзу, й для тих, які є перебувають під безпековою парасолькою США, а загальна думка там постколоніальна, орієнтована на те, що США - це погано, а радянський союз був хорошим. Цей метанаратив "перебити" дуже важко, бо подібні прості структури, "прошиті" у когнітивній психології людини на підсвідомому рівні, вони не аналізуються", - сказав Богомолов.

За його словами, переконати широку аудиторію змінити базові настанови надзвичайно складно, можна тільки пропонувати альтернативу.

"Я пропоную такий контрнаратив: радянський союз пішов, росія набагато гірша за радянський союз, вони не мають майже нічого спільного. Сучасна росія - це та росія, яка завжди була імперіалістичною колоніальною країною, яка пригнічує завойовані народи, яка мала колонії, і однією з них була Україна, вона звільнилася. Ця війна - колоніальна, імперіалістична, за захоплення ресурсів, у тому числі людських. Це контрнаратив, яким, я сподіваюся, можна, принаймні частково, "перебити" той метанаратив, про який я казав", - зазначив директор Національного інституту стратегічних досліджень.

Метанаратив - оповідь, яка намагається об'єднати інші оповіді з метою створення універсального змісту. Це спосіб, яким люди пов'язують історичні та соціальні події, які в реальності можуть бути не пов'язані напряму.

Голосування арабських країн в ООН за українську резолюцію є фундаментом для розвитку співпраці - експерт

Результативне голосування арабських країн на сесії Генеральної асамблеї ООН за резолюцію «про справедливий та сталий мир в Україні» є гарним фундаментом для розвитку співпраці з цими країнами.

Таку думку висловив директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос у ході круглого столу в Укрінформі на тему: "російська пропаганда на Близькому Сході: наративи, поширення, протидія".

"Останнім часом ми бачимо позитивну динаміку в розвитку відносин між арабськими країнами та Україною. Тут не можна не відзначити результативне голосування більшості арабських країн - якщо не брати до уваги Сирію та Ліван, та Алжир, який утримався, решта проголосували за українську резолюцію. Це дуже добре, це хороший фундамент для розвитку співпраці між нашими країнами, виходячи з принципів цієї резолюції", - сказав Семиволос.

У цьому контексті він привернув увагу до вчорашнього візиту до Києва міністра закордонних справ Саудівської Аравії принца Фейсала бін Фархана Аль Сауда. Експерт відзначив той факт, що принц Фейсал привіз 400 млн доларів гуманітарної допомоги від Саудівської Аравії і припустив, що сторони мали багато тем для перемовин.

"Я думаю, що були розмови з безпекового питання. Я думаю, що нам є чим поділитися і що запропонувати Саудівській Аравії в протидії Ірану", - зауважив директор Центру Близькосхідних досліджень.

Семиволос також зазначив, що останнім часом поглиблюється діалог України з Єгиптом, перед яким стоять складні питання економічної, політичної і продовольчої безпеки, які серйозно ускладнилися після початку війни росії проти України.

Як повідомлялося, надзвичайна спеціальна сесія Генеральної асамблеї ООН 23 лютого ухвалила резолюцію «Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні».

«За» проголосували – 141 держава, «проти» – 7, утрималися – 32. Крім росії, «проти» виступили білорусь, Північна Корея, Еритрея, Малі, Нікарагуа, Сирія.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-