100 днів роботи Омбудсмана України

100 днів роботи Омбудсмана України

Укрінформ
20 жовтня, 13:00 - брифінг на тему: « 100 днів роботи Омбудсмана України».

Організатори:  Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер:  Дмитро Лубінець - Уповноважений з прав людини.

Актуальні теми:

  • результати роботи за перші 100 днів роботи команди Офісу,
  • особливості роботи під час воєнного стану,
  • виклики прав людини в умовах російської агресії.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Команда Офісу омбудсмена налічує 325 співробітників

Команда Офісу уповноваженого Верховної Ради із прав людини налічує 325 осіб, це – співробітники установи у Києві і представники омбудсмена у регіонах.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Наша команда складається з 325 людей, це – співробітники офісу у Києві і представники у регіонах України. Основна ціль (команди — ред.) – відновити довіру до інституту омбудсмена і найголовніше – щоб суспільство розуміло, що це дієвий інструмент моніторингу і захисту прав людини в Україні», - сказав Лубінець.

За словами омбудсмена, він окрему увагу приділяє постійній комунікації з громадським та правозахисним сектором.

«Саме для цього ми створюємо консультаційну раду при уповноваженому, консультаційну раду з питань національного превентивного механізму при уповноваженому, раду донорів при уповноваженому та експертні ради при кожному представнику уповноваженого», - зазначив він.

Омбудсмен також висловив переконання, що йому разом з командою вдалося за 100 днів перебування на цій посаді побудувати ефективну систему поновлення прав громадян України.

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 липня призначила Лубінця уповноваженим з прав людини.

Офіс Омбудсмана працює над відкриттям гумкоридору з тимчасово окупованих територій

Офіс Омбудсмана працює над відкриттям гуманітарного коридору, яким зможуть безперешкодно пересуватися на підконтрольну Україні територію українці, які перебувають в російській окупації.

Про це повідомив під час пресконференції в “Медіацентрі Україна — Укрінформ” Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“На даний час ми пропрацьовуємо варіант відкриття гуманітарного коридору, щоб максимально легко і швидко громадяни України, які перебувають на непідконтрольних Україні територіях і хочуть виїхати, мали можливість це зробити. Ми діємо. Я не скажу, що на даний час у нас є підтвердження, але ми запустили цей процес”, - сказав він.

Відповідаючи на запитання стосовно реагування на примусову депортацію жителів тимчасово окупованої Херсонщини, Лубінець сказав: “Ми визнаємо, що це незаконна примусова депортація наших громадян на територію російської федерації. Як ми реагуємо? Це інформування наших міжнародних партнерів, це вимагання від них суттєвої реакції”.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині ворог увімкнув режим максимальної пропаганди ідей «евакуації» населення з правого на лівий берег Дніпра. Це свідчить, що він прийняв для себе факт, що область військові рф вже не утримають.

Раніше перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський закликав голів ОСББ та медиків на тимчасово загарбаній армією рф частині Херсонщини перевірити наявні укриття й підготувати їх до можливого прийому людей, лікарні в Херсоні — до роботи у посиленому режимі.

Також депутат Херсонської облради Сергій Хлань заявив, що жителям Херсонщини потрібні чіткі інструкції, як діяти, якщо ворог вдасться до провокації та завдасть удару по дамбі Каховської ГЕС.

Лубінець: Ми постійно тримаємо зв'язок зі звільненими з полону героями і героїнями

Офіс Омбудсмена України постійно тримає зв'язок з українськими героями і героїнями, яких вдалося повернути у нашу державу з ворожого полону під час обмінів з рф.

Про це під час пресбрифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

«Я особисто зустрічаюся з військовополоненими та цивільними заручниками, яких ми повернули під час обміну, і після цього для мене це питання також є ключовим. Ми постійно тримаємо зв'язок з повернутими героями та героїнями. Щодо медичної допомоги, реабілітації тощо – ми постійно з ними на контакті, і постійно тримаємо це у фокусі нашої роботи», - сказав він.

За інформацією Офісу Омбудсмена України, за 100 днів роботи Лубінця на посаді Уповноваженого з прав людини очолювана ним інституція отримала 15001 звернення, з них 2351 звернення – від родин військовослужбовців, 1613 звернення - від внутрішньо переміщених осіб, 1601 звернення – від пенсіонерів тощо.

Окремо Лубінець поінформував, що за 100 днів своєї роботи на посаді українського омбудсмана він особисто провів 83 міжнародні зустрічі, зокрема - виступив під час інтерактивного діалогу Ради з прав людини у Женеві, підняв питання щодо військових злочинів, які коять на території України військовослужбовці рф.

Уповноважений розповів про зустрічі з парламентарями різних країн, з депутатами Європарламенту та спілкування з омбудсменами світу та керівництвом світових організацій омбудсменів.

«Як приклад – конкретна реалізація, приїзд в Україну керівництва Європейської мережі омбудсменів, який у нас відбувався 21-24 серпня поточного року, коли у нашу країну вперше приїхали керівники європейської організації. Знову ж таки, три дні спілкування з людьми, щоб вони побачили на власні очі руйнування, які залишають після себе російські ракети», - заявив Лубінець.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини зазначив, що за цей період до Офісу Омбудсмена надійшло 170 повідомлень з питань захисту персональних даних, було відкрито 40 проваджень.

«Щодо цього відбулося 14 перевірок, 14 приписів про усунення порушень, опрацьовано 144 нормативно-правових акти», - заявив Лубінець.

Як повідомлялося, Секретаріат Офісу Омбудсмена України упродовж вересня отримав 5615 звернень від громадян.

Офіс Омбудсмена планує мати свого представника у кожній країні – Лубінець

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що наразі опрацьовує питання, щоб представник Уповноваженого був у кожній країні.

Про це він сказав під час пресбрифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Наразі мною пропрацьовується питання щодо відкриття представника Уповноваженого у кожній країні - для того, щоб ми мали додатковий механізм реагування на подібні випадки», - зазначив український омбудсмен.

Лубінець уточнив, що по кожній країні у цілому бажання всіх омбудсменів – це допомогти українцям.

«І тут є окремі мегапозитивні приклади - як Польща, країни Прибалтики, де напевно, що я можу не просто назвати їх (омбудсменів – ред.) своїми колегами, а вже як друзями. Наприклад, щодо Польщі – у них там є два омбудсмена, один – дорослий, так би мовити, і дитячий. І з одним, і з іншим – це неймовірно близьке спілкування, реакція - миттєва», - поінформував він.

За його словами, спілкування з колегами з країн Прибалтики дещо інше, але у цих посадовців є не менше бажання допомогти українцям.

«Тому я чітко розумію, що у рамках свого мандату за перші 100 днів я маю встановити з ними особистий контакт. На території Європи ми це зробили максимально швидко. Наразі ми працюємо по Латинській Америці, по Африці, у нас дуже гарне спілкування з омбудсманом Австралії», - уточнив Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Як поінформував Лубінець, невдовзі великі делегації з керівництва Всесвітніх організацій омбудсменів планують приїхати в Україну.

«Для мене це теж ключове. Бо одне – це спілкування онлайн, а зовсім інше – коли вони приїдуть сюди, побачать, (що відбувається – ред.) насправді. І краще один раз побачити, ніж 100 раз це почути, навіть від українського омбудсмена. Тому це – окремий спектр, яким ми займаємося», - сказав Уповноважений ВР.

Як повідомлялося, 30 липня Лубінець заявив, що штаби з питань поводження з військовополоненими, на кшталт того, що діє у Києві, мають бути розташовані у кожному обласному центрі України.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-