Хто обійматиме відповідальні посади? Проблеми конкурсного призначення керівників органів держуправління та державних підприємств

Хто обійматиме відповідальні посади? Проблеми конкурсного призначення керівників органів держуправління та державних підприємств

Укрінформ
6 червня, 12.00 - Проблеми конкурсного призначення посадових осіб органів державного управління та державних підприємств.

Організатор: ГО “Українське юридичне товариство”.

Учасники: Олег Березюк - голова УЮТ; Валерій Юзба - заст. голови ради підприємців при КМУ; Геннадій Кривошея - народний депутат України; Тарас Процевят - народний депутат України  ІІ скликання; Василь Шевченко - радник віце-прем'єр міністра України; Микола Сірий - старший науковий співробітник ін-ту держави і права; Євген Пташник - ГО "Добровольчий Альянс"; Олександр Вакуловський - ГО "Добровольчий Альянс"; Станіслав Батрин - "Відкритий суд"; Борис Базилевський - Надзвичайний і Повноважний Посол України; Микола Дроботенко - "Фонд сприяння розвитку здібної та обдарованої молоді"; Віктор Хлонь - ГО "Відродження патріотів"; Анатолій Максюта - голова правління Інституту суспільно-економічних досліджень; Олександр Цвєтков - Українська соціальна академія, експерт.

Підсумкові матеріали:

У профільному комітеті ВР критикують практику призначення на держпідприємства “т.в.о. керівників”

Тимчасово виконувачі обов’язків керівників державних підприємств не здатні повною мірою ефективно управляти підприємствами, як би то робили офіційно призначені чи обрані керівники.

Таку думку висловив народний депутат з фракції “Народний фронт” Геннадій Кривошея під час круглого столу “Хто обійматиме відповідальні посади? Проблеми конкурсного призначення керівників органів держуправління та державних підприємств” сьогодні в Укрінформі.

“Відчувається, що є досить серйозна проблема, і це видно по факту, зокрема, мені як голові підкомітету з технічного регулювання в Комітеті з промислової політики - на сьогоднішній день досить багато державних підприємств, від яких майже стратегічно залежить розвиток не лише економіки країни, але й співпраця на міжнародному рівні, підписання різних угод тощо очолюють тимчасово виконуючі обов’язки керівників. Ці особи, які є тимчасово виконуючими обов’язки керівників, складається враження, що “валять роботу” даних підприємств”, - сказав він.

За його словами, у розвинених країнах світу подібної практики з “т.в.о. керівників” немає, оскільки такі особи хоч і несуть юридичну відповідальність за підприємство, проте фактично безвідповідально ставляться до поставлених перед ними завдань, адже не впевнені, що буде з ними завтра чи після проведення конкурсу на посаду керівника.

У цьому зв’язку Кривошея висловив припущення, що подібна ситуація могла скластися через наявність проблеми професійних кадрів в Україні.

Своєю чергою президент Міжнародної благодійної організації «Фонд сприяння розвитку здібної та обдарованої молоді» Микола Дроботенко наголосив, що для підготовки якісного фахівця потрібно не менше 20-25 років і “починати потрібно якщо не з дитячого садочка, то зі школи”.

Крім того, він підкреслив, що сьогодні в Україні гостро постало питання відповідальності керівників та тих, хто здійснює реформи.

“Ті радники, які радять, як проводити реформи, не несуть жодної відповідальності”, - додав Дроботенко.

Водночас радник віце-прем'єр міністра Павла Розенка Василь Шевченко зазначив, що ефективності в управлінні державними підприємствами вдасться досягти тоді, колі міністерства відійдуть від практики прямого керування їх роботою, оскільки, на його думку, ця функція є “невластивою для держави”.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-