Суспільний мовник - лідер медіасфери

Суспільний мовник - лідер медіасфери

Укрінформ
24 січня о 14.00 відбулася прес-конференція на тему: "Юридичну особу Суспільного мовника зареєстровано 19.01.2017 - що далі?" (Зала 2)

Організатори: Офіс Ради Європи в Україні.

Учасники: Мортен Енберг - голова Офісу Ради Європи в Україні; Вікторія Сюмар - голова Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики; Юрій Стець - Міністр інформаційної політики України; Олег Наливайко - голова Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України; Ганна Бичок - в.о. голови правління ПАТ НСТУ; Ігор Розкладай - головний експерт групи РПР-Медіа; Наталія Степанова - керівник управління внутрішнього аудиту Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України та члени Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували Суспільне телебачення

Презентація ПАТ "Національне суспільне телебачення України", юридичну особу якого було зареєстровано 19 січня, відбулася в Укрінформі.

Про це повідомляє кореспондент агентства.

"Відтепер в Україні більше немає державного внутрішнього мовника. Державним у нас залишається лише іномовлення, яким опікується Міністерство інформаційної політики... Але з державним мовленням всередині країни відтепер (покінчено. - Ред.). Воно буде облаштоване в європейський спосіб", - сказала на презентації голова парламентського Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар.

За її словами, це демонстрація того, що держава змінюється і прагне не "все контролювати", а працювати в інтересах кожного громадянина.

Сюмар також наголосила, що процес створення Суспільного телебачення має повну підтримку з боку міжнародних організацій.

Голова Держтелерадіо Олег Наливайко, у свою чергу, повідомив, що 25 січня уряд має затвердити порядок використання коштів на підтримку суспільного телерадіомовлення. 

Він також повідомив, що 23 січня підписаний наказ про випуск акцій. "Статутний капітал складає 2 млрд 544 млн 273 тис грн... Номінальна вартість акції - тисяча грн", - сказав Наливайко.

ПАТ "НСТУ" зареєстроване 19 січня, його статут було затверджено на засіданні уряду 28 грудня 2016 року.

100 відсотків компанії належить державі.

Сюмар сподівається, що голову правління НСТУ оберуть у квітні

Голова Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар розраховує на те, що голову правління публічного акціонерного товариства  "Національне суспільне телебачення України" буде обрано до кінця квітня.

Про це вона сказала на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: "Створено юридичну особу суспільного мовника".

«Є сподівання, що у квітні ми отримаємо голову правління. І це літо буде часом перебудови каналу, і можливо восени ми побачимо перші програми», - сказала Сюмар.

Як наголосила член наглядової ради НСТУ Світлана Остапа, після того, як ПАТ "Національне суспільне телебачення України" було офіційно зареєстровано 19 січня, члени наглядової ради одразу провели своє перше засідання, а вчора - друге. Вже ухвалено низку документів, необхідних для проведення конкурсу на обрання голови правління. Це положення про конкурс, а також про основні напрямки діяльності ПАТ НСТУ на 2017 рік.

«Якщо нам вдасться протягом цього тижня напрацювати ще такий документ як умови проведення конкурсу, для цього ми створили робочі групи, щоб швидше його напрацювати, то ймовірніше 30 січня, наступного понеділка, ми вже зможемо оголосити конкурс», - сказала Остапа.

За її словами, члени наглядової ради домовилися, що це буде конкурс не відомих облич та харизми, а конкурс концепцій. «Ми зробимо все можливе, щоб  цей процес розпочався з новим керівництвом ПАТ НСТУ, яке буде обране у квітні, я сподіваюся. І далі — дамо ще кілька місяців на реформування всієї цієї системи», - додала Остапа.

Радіо переживає не кращий період та потребує оновлення  - Сюмар

Українське радіо нині переживає не кращі часи та потребує певного оновлення.

Таку думку висловила голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар на засіданні круглого столу в Укрінформі.

«Радіо сьогодні не кращий період, з моєї точки зору, переживає. І йому якісь нові поштовхи потрібні і у вигляді якихось ресурсів і оновлення концепції», - сказала Сюмар.

На її переконання, інтернет у цю сферу необхідно також «підтягувати». «Інновації мають бути і на телебаченні, і на радіо, звісно», - додала парламентарій.

Голова Офісу Ради Європи в Україні вітає створення суспільного телебачення

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг вітає створення ПАТ «Національне суспільне телебачення України», реєстрація якого як юридичної особи відбулася 19 січня.

Про це він сказав під час презентації ПАТ «НСТУ» в Укрінформі.

«У Британії є Бі-Бі-Сі, в Австрії - ORF, у Швеції - SVT, а в Україні відтепер - ПАТ «НСТУ», - зазначив голова Офісу Ради Європи, додавши, що робота зі створення суспільного телебачення була «скоординована і командна».

Енберг також зауважив, що перетворення державних телерадіокомпаній в канали суспільного мовлення відповідно до стандартів Ради Європи було одним із зобов'язань України з 2005 року

Відтепер, за його словами, суспільне телебачення має стати формою суспільної дискусії та «засобом для ширшої демократичної участі громадян».

Європейський дипломат підкреслив, що незалежність суспільного мовника базується на належному сталому фінансуванні.

«Очікуємо, що протягом року суспільному мовнику нададуть повне фінансування відповідно до закону про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні», - наголосив він, підкресливши, що Рада Європи надавала всебічну підтримку в процесі створення суспільного мовлення, починаючи з 2011 року: це і експертиза відповідного закону, допомога в розробці статуту, навчання членів Наглядової ради, працівників НТКУ тощо.

«Реєстрація юридичної особи - це лише перший крок. Потрібні рішучі кроки для перебудови старої системи державного мовлення, реорганізація персоналу, різноманітний культурний, просвітній та розважальний контент та багато-багато іншого», - сказав Енберг.

У свою чергу, міністр інформаційної політики Юрій Стець зазначив, що створення суспільного телебачення відбулося у встановлені терміни, і запевнив, що ПАТ «НСТУ» отримає цього року згідно з законом все фінансування.

Статут ПАТ «НСТУ» було затверджено на засіданні уряду 28 грудня 2016 року.

100 відсотків компанії належить державі. Засновником телерадіокомпанії є держава в особі Кабінету міністрів.

У Наглядовій раді НСТУ сподіваються, що перші програми суспільного телебачення глядач побачить вже у вересні

Перші програми суспільного телебачення вийдуть в ефір не раніше нового телевізійного сезону, тобто не раніше вересня.

Таку думку висловила в коментарі Укрінформу член Наглядової ради НСТУ Світлана Остапа.

«Якщо у квітні відбудеться конкурс, і ніхто не буде оскаржувати, обраний буде голова і правління, вони мають зробити структурні зміни. А якщо це скорочення, то це мінімум, три місяці. Аж потім вже з новою командою, з новими концепціями це буде втілюватися. Тобто з нового телевізійного сезону, десь з вересня, не раніше», - сказала вона.

За словами Остапи, наразі на реорганізацію очікує вся структура державного телебачення, а це кілька десятків компаній, понад сім тисяч працівників.

Як повідомляв Укрінформ, ПАТ "НСТУ" зареєстроване 19 січня, його статут було затверджено на засіданні уряду 28 грудня 2016 року.100 відсотків компанії належить державі.

Презентація ПАТ "НСТУ" відбулася в Укрінформі.

Стець не сумнівається, що до кінця року на фінансування НСТУ буде виділено 1,2 млрд грн

На фінансування Суспільного мовлення у Держбюджеті на наступний рік закладено 1,2 мільярда гривень, і ці гроші обов’язково будуть виділені у повному об’ємі.

Про це міністр інформаційної політики України Юрій Стець сказав журналістам після засідання круглого столу в Укрінформі на тему: "Створено юридичну особу суспільного мовника".

«Ключовим є те, щоб ми забезпечили фінансування згідно із законом. Я переконаний, що ми це зробимо. Принаймні, скільки у мене буде часу та можливостей впливати на це, я точно буду це робити. Всі 1 мільярд 200 будуть виділені. Думаю, що після проведення Євробачення це питання вирішиться. Зараз 1 мільярд є, ще 200 мільйонів до кінця року мають додати. І додадуть», - сказав Стець.

Міністр пояснив, що голову правління публічного акціонерного товариства "Національне суспільне телебачення України" неможливо обрати раніше кінця квітня, оскільки діяти необхідно чітко у відповідності з положеннями про конкурс, у яких прописані терміни його проведення. «Порушення цього положення може викликати сумніви щодо чесності самого конкурсу», - додав він.

Стець задоволений, адже члени наглядової ради домовилися про те, що це буде конкурс не відомих облич та харизми, а конкурс концепцій: «Якщо це буде так, ми будемо за визначенням успішними у цьому проекті, а якщо це буде боротьба людей, то ми отримаємо ще одну Юлю, ще одного Васю, Колю, Пєтю і так далі».

Він також пояснив, що голова правління ПАТ НСТУ, якого обере наглядова рада, буде достатньо незалежним. «У нього буде п’ятирічний контракт, який ніхто не зможе змінити з керівників на будь якому рівня», - додав міністр.

«Це буде перший приклад узагалі в історії України, коли  таким потужним підприємством, яким буде ПАТ НСТУ, з великим об’ємом фінансування та великим об’ємом вартості, керуватиме людина, яка матиме контракт і яка була призначена незалежною наглядовою радою. Вона не залежатиме від Президента, Прем’єр-міністра, Кабінету міністрів», - підкреслив міністр інформполітики.

Зарплати журналістів Суспільного ТБ будуть в рази більші, ніж на державному - член наглядової ради

Зарплати журналістів Суспільного телебачення (НСТУ) значно відрізнятимуться від тих, які були на державному телебаченні.

Про це в коментарі Укрінформу розповіла член Наглядової ради НСТУ Світлана Остапа.

«Треба жити відповідно до коштів. Якщо коштів мало, то тримати більше людей і платити меншу зарплату - це в наш час абсолютно невигідно. І оскільки це вже не державна установа, а публічне акціонерне товариство, ми, саме наглядова рада, встановлюємо умови і розміри загалом оплати праці: від і до. Ці зарплати будуть набагато більші, ніж зараз, - в кілька разів. Якщо зараз до двох тисяч може отримувати журналіст, то потім він може отримувати, я сподіваюсь, до 10 тисяч, наприклад», - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, ПАТ "НСТУ" зареєстроване 19 січня, його статут було затверджено на засіданні уряду 28 грудня 2016 року.100 відсотків компанії належить державі.

Перші програми суспільного телебачення вийдуть в ефір не раніше нового телевізійного сезону, тобто не раніше вересня.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-