Захист громадян України в окупованому Криму: звіт правозахисників

Захист громадян України в окупованому Криму: звіт правозахисників

Укрінформ
13 січня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Захист громадян України в окупованому Криму. Звіт адвокатів та правозахисників за 2016 рік та план на 2017 рік". (Зала 1)

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Еміне Джапарова - Перший заступник Міністра інформаційної політики України;  Еміль Курбедінов - адвокат кримських мусульман та політв’язнів окупованого Криму; Ліля Гемеджи - правозахисник; Лєнура Енгулатова - правозахисник; Анастасія Мартиновська - юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ.

Обговорювалися теми:

1. Розслідування кримінальної справи проти журналіста Миколи Семени і, так званого, диверсанта Рідвана Сулейманова.

2. Ростовський вирок севастопольським кримським татарам, мусульманам. 

3. Адміністративні справи проти членів Меджлісу кримськотатарського народу та громадських активістів, присутніх під час силових акцій співробітників ФСБ.

4. Каральна психіатрія.

Підсумкові матеріали:

Росія посилює репресії в Криму, під боротьбу з інакомисленням виділяються величезні гроші - адвокат 

Кримський адвокат Еміль Курбедінов вважає, що Крим чекають нові репресії і нові кримінальні справи за статтями екстремізму і тероризму, а застосування до його підзахисних ще однієї статті "про насильницьке захоплення влади в Росії" розцінює, як "чергове закручування гайок".

Про це Курбедінов заявив у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Прогнози у нас, на жаль, не утішні. Ми вважаємо, що ці репресії посилюватимуться, навіть якщо не будуть посилюватися, то триватимуть у тому ж руслі. Будуть кримінальні справи за статтями тероризму і екстремізму. І нові рішення, що приймаються, в доважок екстремізму і тероризму - стаття про насильницьке захоплення влади в Росії - ми розцінюємо це як подальше закручування гайок", - сказав Курбедінов.

За його словами, ухвалені раніше закони і рішення Верховного суду РФ про визнання організацій, зокрема Хізб ут-Тахрір, терористичними, а Меджлісу кримськотатарського народу - екстремістським, по суті, розділили поле діяльності ФСБ на два аспекти, а активних людей - на два табори: екстремістів і терористів. 

"Якщо ти дійсний мусульманин і проявляєш активність, ти будеш терористом. Якщо ти більш-менш світська людина - ти будеш екстремістом. Під ці закони і ці рішення, звичайно ж, були створені відділи по боротьбі з екстремізмом і боротьбою з тероризмом. У ці відділи вливаються величезні гроші, з бюджетів йде мільйонне фінансування і усі ці відділи повинні звітувати про боротьбу з екстремізмом і тероризмом", - повідомив Курбедінов, підкресливши, що російські закони про екстремізм і тероризм "абсолютно розпливчаті і під них можна підвести будь-яку людину".

Як зазначив адвокат, ухвалені в Росії закони про терористичні і екстремістські організації мають головну мету - пригноблення цивільних активістів. Для "пошуку" терористів і екстремістів серед них ФСБ працює в декількох напрямах.

"Перше - це ЗМІ. Кримінальна справа Миколи Семени і проведення обшуку у його колег - це не що інше, як посилання журналістам, які працюють на території Криму, про те, щоб вони припинили будь-яку свою діяльність. Саме тому із Семени роблять русофоба і на це спрямовані усі матеріали кримінальної справи", - повідомив адвокат.

Він зазначив, що справа Семени на 80% складається із скриншотів його комп'ютера.

"Нічого більш-менш виразного, що могло б підтверджувати його провину, немає. І звичайно експертизи, які роблять самі ФСБ або підконтрольні їм організації і до яких ми відносимося абсолютно критично", - розповів Курбедінов.

"І доки існують ці закони верховних судів, поки є ці рішеннях судів, під які виділяються гроші, під які працюють цілі відділи із сотнями "борців" з тероризмом і екстремізмом, ці справи будуть стряпатися. Вони повинні звітувати, на що витрачають ці гроші, вони мають заробляти собі погони... І доки не будуть переглянуті ці закони, жодних змін не буде", - резюмував кримський адвокат.

Як відзначалося, напередодні адвокат Курбедінов повідомляв, що від сьогодні Росія починає висувати проти кримських політв'язнів, зокрема проти фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір", нове обвинувачення - у насильницькому захопленні влади. "Насильницьке захоплення влади у Росії (ст. 278 КК РФ) передбачає від 12 до 20 років позбавлення волі.

У Криму переслідують активістів, які моніторять обшуки ФСБ, - правозахисниця

Пресинг інакодумства у Криму відбувається в усіх напрямках, у тому числі стосовно тих, хто підтримує активістів, які зазнали переслідувань, і моніторить обшуки в їх будинках.

Про це у п'ятницю в Укрінформі на прес-конференції "Захист громадян України в окупованому Криму. Звіт адвокатів і правозахисників за 2016 рік, план на 2017 рік" заявила правозахисниця Ліля Гемеджи.

"У Криму утворився прошарок громадських активістів, які відвідують місця обшуків, судові засідання, які моніторять ситуацію та висвітлюють її у ЗМІ. Ці особи почали зазнавати адміністративного переслідування. Як мінімум п'ять осіб було піддано адміністративному стягненню за участь у несанкціонованому мітингу біля кафе "Салачик" у місті Бахчисараї, який відбувся 12 травня 2016 року під час обшуку в цьому кафе", - розповіла Гемеджи.

За її словами, небайдужі люди, які прийшли на мітинг, тепер підпадають під "відпрацювання ФСБ" з метою їх залякування, а також приховування інформації про порушення прав людини у Криму.

При цьому, підкреслила правозахисниця, "адміністративні справи ведуться зі значними порушеннями, адмінпротоколи не відповідають букві закону, особи, яких притягають до адміністративної відповідальності, позбавлені можливості скористатися послугами захисту, терміни складання адмінпротоколів порушуються, а якщо справа потрапляє до суду першої інстанції, відхиляються усі клопотання".

Крім того, зазначила Гемеджи, перед початком судового засідання обвинуваченим роздаються бланки пояснювальних, в яких особи, яких притягнуто до адміністративної відповідальності, просять призначити їм мінімальний штраф, у зв'язку з чим вони повинні "визнати свою провину і розкаятися".

Як повідомила Гемеджи, п'ять активістів у Криму вже заплатили великі штрафи від 10 до 20 тисяч рублів. Більш того, після двох адміністративних переслідувань у силовиків є підстави для дій стосовно активістів у кримінальному порядку.  

"При цьому суддів не хвилює, що у них немає достатніх доказів провини переслідуваних, що збори, за які переслідують громадян, не створювали ніяких перешкод для функціонування об'єктів життєзабезпечення і руху транспорту", - підкреслила правозахисниця.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-