Вокальний квартет

Вокальний квартет "Гетьман" святкує 25-річчя

Укрінформ
7 грудня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "25 років чоловічому вокальному квартету "Гетьман". (Зала 1)

Організатор: Квартет "Гетьман".

Учасники: Петро Заєць - народний артист України; Геннадій Касьяненко - народний артист України; Андрій Кондратюк - народний артист України; Петро Максимович - Заслужений артист України; Олександр Тонконог - концертмейстер.

Підсумкові матеріали:

Квартет "Гетьман" відзначить своє 25-річчя концертом у Палаці "Україна" 

Славетний квартет "Гетьман" виступить із концертом у Києві 15 грудня з нагоди свого ювілею, а впродовж наступного року виступи колективу відбудуться в обласних центрах України.

Про це повідомив учасник квартету народний артист України Петро Заєць на прес-конференції в Укрінформі.

"Нашому колективу цього року виповнюється 25 років. І 15 грудня о 19.00 ми робимо свій великий творчий звіт у Палаці "Україна" - "Квартету "Гетьман" - 25 років". Запрошуємо всіх - послухати нас, послухати пісні українських виконавців", - сказав Заєць.

За його словами, в концерті прозвучать пісні-візитівки колективу, з яких починався квартет в 1991 році, зокрема "Вишенька-черешенька", "Моя рідня", "Танго кохання", а також такі, як "Нам є що захищати", "Вітчизна", що і зараз надзвичайно актуальні. Буде і кілька нових пісень.    

Заєць також зазначив, що у концерті візьмуть участь друзі "Гетьмана" - зірки української естради, видатні колективи. Це, зокрема, Павло Зібров, Іво Бобул, Анатолій Матвійчук, Оксана Білозір, Валентина Степова, Леонід Сандуленко, Тетяна Піскарьова, Олег Шак, Катерина Бужинська, Оксана Пекун, Ольга Чубарєва, Олександр Злотник, Вадим Крищенко, ансамблі імені Вірського, ЗСУ, Національної гвардії, оркестр народних інструментів під керуванням Віктора Гуцала. Всі вони виступатимуть безкоштовно. 

Музикант додав, що після концерту артисти майже не матимуть перепочинку, тому що на черзі новорічні виступи - від Палацу "Україна" до сільського будинку культури в Полтавській області. 

"Наступний рік пройде під егідою 25-річчя. Після першої сцени країни наступного року відбудеться тур обласними центрами", - сказав співак.

Як нагадав ще один член колективу - народний артист України Геннадій Касьяненко, "Гетьман" утворився  в 1991 році на базі Ансамблю пісні і танцю ЗСУ, де всі учасники майбутнього квартету були провідними солістами.

"На той час українська пісня практично не звучала. Особливо у військах. І тому ми вирішили зробити маленький експеримент. Україна здобула незалежність, і нам було цікаво заспівати українських народних, авторських пісень, українську класику. Ми, всі хлопці з вищою музичною освітою, почали співати український репертуар", - зазначив Касьяненко.  

Він також розповів про те, як квартет здобув свою назву.

"Ми були в пошуку назви. І коли Ансамбль ЗСУ був 1992 року на гастролях у Канаді - він багато в той час гастролював за кордоном, а з ним їздили естрадні і оперні співаки, - в Монреалі нам запропонували виступити окремо з Павлом Зібровим. На афіші нас назвали квартет "Гетьман" ЗСУ. Так з легкої руки українців Канади вже 25 років ми виступаємо як квартет "Гетьман". Відомий режисер Борис Шарварко запрошував нас на урядові концерти. Ми представляли Україну на Днях культури в багатьох країнах світу. В 1998 році стали окремим колективом. І почали вже справжню свою артистичну історію. Нині - вже 10 років - виступаємо в складі Ансамблю Національної гвардії України", - сказав виконавець.   

А народний артист України Андрій Кондратюк додав, що на сьогодні у касах уже немає жодного квитка на концерт.

"І це свідчить про великий дефіцит українського в Україні", - підкреслив він.

Донбас треба завойовувати якісною музикою, а не приїжджати, як на халтуру - квартет "Гетьман" 

Україна має пропагувати себе на Донбасі висококласним творчим продуктом, не гіршим, ніж привозить туди Росія.

На цьому наголосив учасник квартету "Гетьман" народний артист України Андрій Кондратюк на прес-конференції в Укрінформі.  

"Схід України - це своєрідний регіон. Нам треба робити там такі творчі заходи, концерти, щоб люди йшли до нас, а не тікали до Захарченка і Плотницького. Ми маємо туди нести хорошу якість, глибоконаціональну продукцію. Тому що там дуже складно, люди себе вважають кинутими. А північний сусід туди привозить продукцію надзвичайної якості", - зазначив він.

Як розповів артист, першим у Донецьк приїхав співак Йосиф Кобзон і привіз ансамбль МВС Росії у повному складі. "Ми ж приїхали у Слов'янськ, і нам запропонували співати після самодіяльності, одну пісню. Сказали: "Вы, ребята, там отдохните. Мы тут шансончик попоем". А ми завжди намагаємося туди привезти найкраще, приїжджаємо в хороших костюмах, тримаємо марку квартету "Гетьман". Бо там шара не проходить", - підкреслив Кондратюк. 

Він зазначив, зокрема, що є чимало хороших артистів, художників, поетів, не залучених до цього процесу. 

"Там існує інформаційний вакуум. І це не просто вакуум, а чорна діра, в яку заходять всі, "кому не лень". А ми туди маємо принести своє слово, свою мелодію, свою пісню, тепло і любов, щоб люди нам повірили. Туди має прийти альтернатива. І в це треба вкладати кошти, возити гарну апаратуру, гарне світло, гарні зйомки. Люди там надзвичайно щирі, і треба вкладати душу. А не приїжджати, як пацани на халтуру", - сказав Кондратюк.

Як додав іще один учасник квартету "Гетьман" народний артист України Геннадій Касьяненко, на Схід України приїздять "висококласні російські артисти". 

"Туди вкладаються мільйони. Там дійсно працює шоу-бізнес. І треба бути на рівні", - вважає він. 

А народний артист України Петро Заєць поінформував, що Ансамбль пісні і танцю Національної гвардії, в складі якого виступає квартет "Гетьман", часто їздить в зону проведення АТО. 

"Ми і в складі ансамблю, і окремо, і з концертними бригадами багато разів виїжджали  в Сєверодонецьк, Лисичанськ, Маріуполь, Слов'янськ і в багато містечок, де стоять наші воїни. Виступали перед ними і в концертних залах, і в будинках культури, і в намемтах, і просто неба. І це зовсім інше. Люди стоять з бойовою зброєю, яка тільки-но була в роботі. Треба їм щось заспівати, щоб підтримати бойовий дух. Люди хочуть чути справжнє", - зазначив він.

Квартет "Гетьман" вважає, що українська пісня в Україні не мусить мати квот

Учасники квартету "Гетьман" вважають, що після набуття чинності законом про квоти на українські пісні мовники свідомо включають до ефірів не найкращу вітчизняну музичну продукцію.

Таку думку висловив учасник квартету народний артист України Андрій Кондратюк на прес-конференції в Укрінформі.

"Включаючи "Радіо ФМ", ми чуємо вражаючу західну продукцію - і для контрасту ставлять український ширвжиток, щоб показати, до чого призвів закон про квоти. Це проблема. Це схоже на цілеспрямовану політику - щоб хорошого українського в ефірі не було. А в нас є Василь Зінкевич, Тарас і Діана Петриненки, геніальні пісні Шамо, Поклада", - підкреслив Кондратюк.

Він згадав принагідно, як "Гетьман" в Америці завоював зал, заповнений 6-ма тисячами афроамериканців, з першої ж пісні - "Ой, яворе, явороньку". 

"Після цієї пісні у нас концерт пішов як по маслу. І в цьому залі ми продали найбільше дисків. Слухачі кинулись на нас на розрив. Тому дуже важливо, як це подати. Через пісню вони пізнали Україну, а не "Рашу", де ведмеді бігають", - сказав виконавець.

Кондратюк також вважає ситуацію проблемою інформаційної політики. "Вони (Мінінформполітики. - Ред.) працюють, на жаль, на владу. А мають працювати на народ, на націю, на перспективу", - підкреслив він.

Його колега народний артист України Геннадій Касьяненко додав, що в Україні багато чудових артистів виявилися непотрібними. 

"Вони ніде не поділися. Це в тому числі й ті, які виступатимуть на нашому концерті (з нагоди 25-річчя квартету "Гетьман". - Ред.). Але чомусь вони всі - "неформат", в тому числі і ми. Хто це придумав? Взагалі це просто абсурд - щоб українська пісня в Україні мала квоту", - обурився Касьяненко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-