Як зберегти українське тваринництво від африканської чуми?

Як зберегти українське тваринництво від африканської чуми?

Укрінформ
24 листопада о 12.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Спалахи АЧС: як зберегти українське тваринництво?" (Зала 2)

Організатор: Асоціація тваринників України.

Учасники: Ірина Паламар - голова Асоціації тваринників України; Олена Айшпур - д.вет.н., науковий співробітник Інституту ветеринарної медицини НААН України; Денис Юрко - головний ветеринарний лікар СП ТОВ “Нива Переяславщини”; Василь Сапейко - к.вет.н, науковий співробітник Інституту ветеринарної медицини НААН України.

Коротко. На сьогодні в Україні зафіксовано вже 130 спалахів АЧС (починаючи з 2012 року), при чому 73 з них цьогоріч. Експерти говорять, що ці цифри можна сміливо множити як мінімум утричі. Українська економіка за найскромнішими підрахунками отримала понад 1,1 млрд грн. прямих та непрямих збитків. За прогнозами ФАО, якщо не буде прийнято дієвих заходів у 2017 році кількість спалахів може сягнути 117, а це тисячі загиблих тварин. Таким чином, сьогодні АЧС - реальна проблема, що загрожує знищити українське тваринництво. 

На круглому столі провідні експертів галузі, держслужбовці, іноземні фахівці, тваринники обговорили загрози, що несе АЧС. 

Учасники заходу запропонували уряду комплексне вирішення проблеми - ухвалення довгострокової стратегії боротьби з хворобою, а саме - загальнонаціональну Програму по боротьбі з АЧС на 5-7 років. Для цього українські фахівці мають необхідний досвід та знання, тісно співпрацюють з іноземними колегами. Але, визначальною має бути роль держави, яка не повинна бути просто спостерігачем, а має стати в авангарді боротьби з АЧС.

Підсумкові матеріали:

Від епідемії АЧС українська економіка втратила 1,1 млрд грн 

Українська економіка за найскромнішими підрахунками отримала понад 1,1 млрд грн прямих та непрямих збитків від спалахів епідемії африканської чуми свиней. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі «Як зберегти українське тваринництво від африканської чуми?» заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, повідомляє кореспондент агентства. 

«У 2015 році українська економіка за найскромнішими підрахунками отримала збитків більш ніж на 1 млрд гривень - 400 млн втратили безпосередньо виробники, решта - втрати від заккриття експорту. Чотири країни повністю закрили експорт української свинини - Білорусь, Молдова, Румунія і Вірменія», - сказала вона.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), озвученої Паламар, від смерті однієї свині державний бюджет недоотримує близько 415 гривень доходу, це зокрема податок на оплату праці та 100% ПДВ.

Крім того, за умови, що поголів'я свиней у промислових господарств становить 3,8 млн голів, потенційні збитки бюджету від АЧС можуть скласти більш ніж 1,5 млрд гривень, зазначила голова Асоціації тваринників України.

«За прогнозами ФАО у 2017 році на українських свинофермах може трапитись біля 117 спалахів — це за скромними підрахунками. І прогнозовані збитки біля 0,5 млрд гривень, тільки для промислових виробників продукції свинарства», - зауважила Паламар.

В Україні починаючи з 2012 року зареєстровано 135 спалахів африканської чуми свиней

Зі 135 зареєстрованих в Україні спалахів  африканської чуми свиней, 80 випадків відбулись у 2016 році.

Про це на прес-конференції в Укрінформі «Як зберегти українське тваринництво від африканської чуми?» заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, повідомляє кореспондент агентства. 

«АЧС сьогодні є одна з найнебезпечніших хвороб для свиней, яка викликає 100% смертність. Станом на сьогодні зареєстровано 135 спалахів на території України починаючи з 2012 року, 80 випадків з яких зареєстровано у цьому році. Темпи поширення дуже інтенсивні», - сказала Паламар.

У Асоціації тваринників зазначають, що ці цифри можна сміливо множити як мінімум утричі, адже часто спалахи приховуються. 

За словами Паламар, спалахи АЧС також фіксуються у Росії, Білорусі, Латвії, Литві, Естонії, Польші.

Вона звернула увагу, що Іспанія боролась з африканською чумою свиней близько 25 років.

Асоціація тваринників України пропонує розробити державну програму для боротьби з епідемією африканської чуми свиней

Асоціація тваринників України пропонує розробити державну цільову комплексну Програму із боротьби та профілактики африканської чуми свиней (АЧС) на 2017 - 2022 рр.

Про це на прес-конференції в Укрінформі «Як зберегти українське тваринництво від африканської чуми?» заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, повідомляє кореспондент агентства. 

«Маємо пропозиції створити при Міністерстві аграрної політики та продовольства України робочу групу з розробки державної цільової комплексної Програми із боротьби та профілактики АЧС на 2017 - 2022 роки. До складу робочої групи на паритетних засадах включити представників державних відомств, вчених, бізнесу, громадських організацій та експертів галузі», - сказала вона. 

Крім того за словами голови Асоціації тваринників України необхідно створити незалежний національний науково-дослідний референс - центр з вивчення АЧС на базі лабораторії науково-дослідного навчального центру діагностики хвороб тварин Інституту ветеринарної медицини НААН України.

За підсумками обговорення на круглому столі експерти галузі, держслужбовці, іноземні фахівці, тваринники ухвалили резолюцію-звернення до Кабінету Міністрів, РНБО, Міністерства аграрної політики та продовольства Держпродспоживслужби з вимогою терміново розпочати розробку Програми із боротьби та профілактики АЧС.

Цьогоріч найбільше випадків захворювання свиней на африканську чуму зафіксовано у Одеській, Миколаївській та Харківській областях

У 2016 році найбільше потерпали від захворювання на африканську чуму в Одеській області, там зафіксовано 21 випадок захворювання, у Миколаївській - 14 випадків та Харківській - 8 випадків.

Про це на прес-конференції в Укрінформі «Як зберегти українське тваринництво від африканської чуми?» заявила доктор ветеринарних наук, науковий співробітник Інституту ветеринарної медицини НААН України Олена Айшпур, повідомляє кореспондент агентства. 

«Хочу закцентувати увагу в яких саме областях були випадки захворювання свиней на АЧС: в Одеській області 21 випадок, Миколаївській - 14, Харківській - 8, Полтавській - 7, Сумській - 5, Волинській, Кіровоградській та Хмельницькій - 4 випадки, Рівненській - 3, буквально вчора знову стався випадок в Рівненькій області. Чернігівській, Київській, Черкаській по два, Житомирській Чернівецькій, Вінницькій області зафіксовано по одному випадку захворювання свиней на АЧС», - сказала вона.

Айшпут також нагадала, що в Україні починаючи з 2012 року зареєстровано 135 спалахів африканської чуми свиней, з них 80 відбулись у поточному році.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-