Про результати роботи ДП “СЕТАМ” у 2016 році

Про результати роботи ДП “СЕТАМ” у 2016 році

Укрінформ
22 листопада о 14.00 відбулася прес-конференція на тему: “Результати роботи ДП “СЕТАМ” за 2016 рік та перспективи розвитку”. (Зала 1)

Організатори: Міністерство юстиції України, ДП “СЕТАМ”. 

Учасники:  Павло Петренко - Міністр юстиції України;  Віктор Вишньов - генеральний директор ДП “СЕТАМ”; Андрій Помазанов - народний депутат України.

Обговорювалися питання: 

1. Плани Міністерства юстиції щодо розвитку проекту. 

2. Результати роботи ДП “СЕТАМ” у 2016 році, в тому числі:

- cкільки лотів було реалізовано з початку адміністрування системи;

- яку суму направлено до державного бюджету від діяльності ДП “СЕТАМ”.

3. Нові напрямки діяльності ДП “СЕТАМ” у 2017 році.

Підсумкові матеріали:

Обсяг реалізації майна через електронний майданчик “СЕТАМ” за рік сягнув 1,6 млрд грн

За рік роботи обсяг реалізації арештованого майна через електронну систему “СЕТАМ” склав близько 1,6 млрд грн.

Про це заявив генеральний директор ДП “СЕТАМ” Віктор Вишньов на прес-конференції в Укрінформі.

“Основні показники нашої діяльності за операційний рік з 25 жовтня 2015 року, коли ми були визначені адміністратором системи електронних торгів, за цей період, тобто по 25 жовтня 2016 року обсяг реалізації майна через електронний майданчик “СЕТАМ” склав близько 1,6 млрд грн”, - сказав Вишньов.

За його словами, 62% лотів були продані за ціною, вищою за початкову і середній приріст по торгах, коли було підвищення ціни складав не менше 25%.

“230 млн грн - це саме той внесок до державного бюджету, який принесло державне підприємство “СЕТАМ” за цей рік”, - наголосив Вишньов.

Гендиректор ДП розповів, що наразі у системі зареєстровано понад 28 тисяч учасників. Серед областей-лідерів по реалізації арештованого майна Київська область - 967 лотів.

Вишньов також нагадав, що з 5 жовтня 2016 року набрав чинності новий закон “Про виконавче провадження”, який дозволяє проводити електронні аукціони з продажу земельних ділянок. Наразі у системі виставлено 130 лотів на загальну суму 85 млн грн, уже реалізовано шість лотів.

Розпочато також пілотний проект щодо добровільного продажу майна юридичних осіб. Активно “СЕТАМ” співпрацює і з банками та Фондом держмайна. Реалізовується також майно банкрутів. Так, перші два лоти на загальну суму 8,4 млн грн вже у системі. Торги відбуватимуться з 24 листопада по 8 грудня.

Лише за цей рік система “СЕТАМ” принесла до держбюджету понад 200 млн грн - Мін’юст

Лише упродовж 2016 року завдяки роботі системи “СЕТАМ” щодо реалізації арештованого майна до державного бюджету України було направлено понад 200 млн грн.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко на прес-конференції в Укрінформі.

“Лише протягом цього року наша система принесла до державного бюджету понад 200 млн грн відповідних надходжень. Це ті кошти, які раніше просто губилися у приватних кишенях тих торговців, які були наближеними до тодішнього Міністерства юстиції та уряду”, - сказав Петренко.

Він нагадав, що систему “СЕТАМ” було запроваджено як пілотний проект у 2014 році, тоді український уряд підтримав ініціативу Мін'юсту і зламав багаторічну системну корупційну схему непрозорої реалізації арештованого майна. “У 2014 році, коли ми аналізували роботу усіх напрямків Міністерства юстиції, то зрозуміли, що це один із найбільших корупційних пластів, які Міністерство будувало. Саме тому тоді було прийнято дуже амбітне рішення - ми фактично відмовилися від класичної для тих часів системи реалізації арештованого майна, створили спільно з громадськими організаціями та волонтерами ІТ-майданчик - систему електронних торгів, яка потім отримала назву “СЕТАМ” і на цьому майданчику по принципу вільного доступу будь-якого бажаючого покупця почали розміщувати лоти, спочатку у пілотних областях, а потім вся Україна підключилася до цього електронного майданчику”, - розповів Петренко.

Міністр зауважив, що арештоване майно, яке знаходиться у системі виконання судових рішень - це величезний обсяг різного роду товарів, починаючи від цілісних майнових комплексів, заводів, квартир, автомобілів, закінчуючи мобільними телефонами, одягом та іншими речами, які конфісковуються під час проведення перевірки на митному кордоні України. Обсяг майна, яке знаходилося у цій сфері по різних оцінках становило до 80 млрд грн у різні роки. Однак, до 2014 року усе реалізовувалося через непрозорі схеми, зокрема, спочатку три компанії мали ексклюзивні права від тодішнього керівництва Мін’юсту на реалізацію усього конфіскованого майна, а у 2014 році залишилася лише одна компанія монополіст.

“Перший рік роботи системи “СЕТАМ” показав дуже дивні і приємні для нашої команди результати. Фактичне зростання від стартової ціни тих лотів, які виставлялися на електронний майданчик складало 20-25%. Абсолютна більшість лотів продавалися без уцінки. Це показало величезний корупційний пласт, який ми знищили, виставивши ті лоти, які раніше продавалися непрозоро на електронний майданчик”, - підкреслив він.

Петренко також поінформував, що почали реалізовуватися й ті товари, які раніше просто списувалися - мобільні телефони, побутова техніка, одяг.

“Зараз структура продажів у системі “СЕТАМ” є абсолютно прозорою і рівномірною, частина продажів - це близько 30-40% - це те майно, яке є конфіскатом - побутова техніка, рухоме майно. Інша частина продажів - це великі об’єкти, нежитлові приміщення, транспортні засоби. Можна сказати, що система “СЕТАМ” - це чіткий інструмент по боротьбі з корупцією у сфері реалізації арештованого майна”, - додав він.

Міністр також наголосив, що наразі близько 500 тис. користувачів заходять на цей майданчик та приймають участь у торгах.

“Ми прийняли рішення, що не будемо на цьому зупинятися, маємо амбітний план, аби система “СЕТАМ” була ширшою, ніж тільки реалізація арештованого майна. Протягом минулого року ми мали низку позитивних контактів та угод з працівниками банківського сектору. До системи “СЕТАМ” підключилися комерційні банки та державні банки, які реалізовують власне майно через даний майданчик. Буквально сьогодні мене поінформували, що відбуваються торги по лоту, який виставив “Ощадбанк”. Це один із найбільших лотів, який зараз перебуває на нашому майданчику - понад 75 млн грн. Ми розраховуємо, що така практика буде сталою для всієї банківської системи і навіть для небанківських установ, які зацікавилися співпрацею з нашою системою”, - резюмував Петренко.

Під час заходу було також презентовано мобільний додаток системи, завдяки якому можна буде через гаджет вступити у торги за лот.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-