Експорт лісу: у пошуках компромісу

Експорт лісу: у пошуках компромісу

Укрінформ
11 листопада об 11.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Експорт лісу: у пошуках компромісу". (Зала 2) 

Організатор: Державне агентство лісових ресурсів та Офіс ефективного регулювання (Better Regulatior Delivery Office).

Учасники: Тарас Качка - заступник виконавчого директора Міжнародного фонду "Відродження"; Руслан Крикун - начальник управління використання лісових ресурсів та науки Державного агентства лісових ресурсів України; Юрій Марчук - національний координатор програми FLEG II (ЄІСП Схід), Всесвітній банк; Борис Кушнірук - економіст; Мікаел Суттер - представник агенції з охорони навколишнього середовища (Австрія);  Міхаель Хармс - директор Комітету по східно-європейським економічним відносинам (Німеччина).

Підсумкові матеріали:

Лісова галузь уже недоотримала 300 млн грн від введення мораторію на експорт лісу

Держлісагенство прозвітувало, що галузь уже недоотримала від введення мораторію на експорт лісу близько 300 млн грн.

Про це на круглому столі в Укрінформі «Експорт лісу: у пошуках компромісу» заявив начальник управління використання лісових ресурсів та науки Державного агентства лісових ресурсів України Руслан Крикун.

«За 9 місяців цього року підприємства, що входять до Держлісагентства, на експорт доставили 2,122 млн куб. м деревини - це на 680 тис. куб. м менше, ніж було за 5 місяців минулого року. Якщо б ми цю сировину доставили на експорт, то галузь отримала б приблизно на 300 млн грн більше від реалізації», - сказав він.

За словами Крикуна, на сьогодні вартість реалізації деревини на внутрішньому ринку становить 635 грн за куб. м, при експортних поставках 1055 грн за куб. м.

Заборона експорту лісу-кругляку не вирішить проблем галузі, потрібна національна програма - європейський експерт

Для розвитку лісогосподарського сектора Україна має розробити комплексну національну програму, бо лише один такий захід як заборона на експорт лісу-кругляку не допоможе розв'язати проблем галузі.

Про це на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: "Експорт лісу: у пошуках компромісу" заявив експерт у галузі реформ лісу в Центральній і Східній Європі (Австрія) Мікаель Суттер.

"Ваші ліси - це гарна основа, на якій можна будувати сектор з величезними можливостями, але потрібні інвестиції національного та міжнародного рівня, щоб його розвивати і щоб місцева нелегальна діяльність не впливала на рівень інвестиційної привабливості України. Я думаю, що якийсь один захід не допоможе розвиткові лісогосподарства, а цей мораторій - це єдиний захід. Тут має бути ширший підхід - Україні потрібна загальна реформа, така як Національна програма розвитку лісового господарства", - сказав Суттер.

За його словами, досвід багатьох країн свідчить, що після того, як політичні лідери приймають рішення щодо розробки такої програми розвитку лісового господарства, починається допомога міжнародної громадськості. На переконання експерта, такі можливості існують і для України.

"Після підписання Угоди про асоціацію я абсолютно впевнений, що Європейський Союз надаватиме підтримку таким програмам, якщо вони побачать, що в них є сенс", - зазначив Суттер.

Він зауважив, що такий комплексний підхід насправді може розкрити весь потенціал лісогосподарського сектора, оскільки лісогосподарство - це тільки початок цілого ланцюга, який країна має побудувати.

На думку Суттера, цілями програми розвитку лісогосподарського сектору в Україні має бути насамперед досягнення сталості - екологічної, яка подекуди порушена у Карпатах, соціальної  та економічної.

"Це означає, що ваше лісове господарство, по-перше, має вижити, а по-друге, заробляти гроші для того, щоб вкладати у розвиток і бути конкурентним на європейському ринку. Я вважаю, що Україна має потенціал це зробити, але найпершим кроком має бути розробка Національної програми розвитку лісогосподарства в Україні", - резюмував експерт.

Раніше мораторій на експорт необробленої деревини (лісу-кругляка) був підтриманий українським парламентом та набрав чинності 1 листопада 2015 р. щодо всіх порід деревини, крім сосни. Мораторій на експорт лісу-кругляка з сосни набере чинності 1 січня 2017 року.

ЄС не задоволений законом України щодо запровадження мораторію на експорт лісу-кругляка, оскільки це порушує Угоду про асоціацію з ЄС.  

Глава представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі повідомив, що зняття мораторію на експорт лісу-кругляку, а також організація виплат внутрішнім переселенцям, є  головними умовами виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро.

У Держлісагентстві скаржаться на збільшення залишків низькотоварної продукції

На складах Держлісагентства збільшуються залишки низькотоварної продукції, від продажу якої можна було б отримати близько 65 млн грн.

Про це на круглому столі в Укрінформі «Експорт лісу: у пошуках компромісу» заявив начальник управління використання лісових ресурсів та науки Державного агентства лісових ресурсів України Руслан Крикун.

«На сьогодні ми фіксуємо збільшення залишків низькотоварної продукції на складах. Ми свого часу досягли шляхом пошуків ринку збуту низькотоварної продукції того, що залишки на складах у нас були в межах 450-500 тис. куб. м. Це вважалось нормальними залишками для галузі. Зараз станом на 1.10 на залишках знаходилось 614 тис. куб. м. У цілому ріст на 100 тис. цих залишків становить суму близько 65 млн грн, хоча вони могли б запустити економіку лісгоспу», - сказав він.

За словами Крикуна, якщо Держлісагентство не матиме можливості збувати чи на внутрішньому ринку, чи на експорт цю деревину, це може привести до того, що припиниться проведення деяких лісогосподарських заходів, зокрема рубок.

«А це може призвести до погіршення якісного складу стиглих насаджень», - заявив начальник управління використання лісових ресурсів.

Обмеження щодо експорту деревини слід запроваджувати після регулювання внутрішнього ринку - Заблоцький

Без ефективного регулювання обліку і торгівлі деревиною будь-які обмежувальні заходи не є доцільними.

На цьому під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Експорт лісу: у пошуках компромісу" наголосив керівник напрямку "сільське господарство" Офісу ефективного регулювання Андрій Заблоцький.

"Без ефективного регулювання внутрішнього ринку, яке надасть стимули для внутрішнього виробництва і інвестицій, недоцільно запроваджувати такого роду заходи (заборона експорту деревини. - Ред.)", - зазначив фахівець.

Він зауважив, що відповідно до норм СОТ Україна може запровадити інші обмежувальні заходи щодо експорту деревини - це експортні мита, блокування або реєстрація контрактів тощо. 

Без внутрішнього регулювання будь-яке запровадження має набагато більш викривляючий ефект на внутрішній ринок, ніж це можна передбачити, підкреслив Заблоцький. Наприклад, за офіційною статистикою в окремих позиціях до Євросоюзу експортуємо більше за даними Держстату і менше за даними Євростату і навпаки. 

"Саме запровадження заборони експорту є вкрай шкідливим, у першу чергу, для нас, тому Україна спочатку має зосередитись на створенні внутрішнього регулювання, у тому числі яке б сприяло підтримці внутрішнього виробника, а вже після цього думати, як обмежувати і для яких цілей", - акцентував Заблоцький.

Як відомо, Верховна Рада України на 10 років запровадила заборону на експорт  необроблених лісоматеріалів: деревних порід (крім сосни) - з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року. У перелік цінних і рідкісних порід дерев також внесено дуб.

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-