Реформа регулювання фінансового сектора: перспективи і виклики для фінансового ринку

Реформа регулювання фінансового сектора: перспективи і виклики для фінансового ринку

Укрінформ
10 листопада о 13.30 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Реформа регулювання фінансового сектора: перспективи і виклики для фінансового ринку". (Зала 2)

Організатор: Інститут суспільно-економічних досліджень.

Учасники: Юрій Буца - заступник Міністра фінансів України; Жером Ваше - керівник Представництва МВФ в Україні; Денис Ястреб - член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг; Олександр Залєтов - член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг; Дмитро Тарабакін - член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; Сергій Бірюк - доцент кафедри фондового ринку та корпоративного управління Київського національного економічного університету; Олег Чурій -  заступник Голови Національного банку України; Михайло Відякін - директор Департаменту cтратегії та реформування Національного банку України; Василь Фурман - член Ради Національного банку України; Сергій Рибалка - народний депутат України; Павло Різаненко - народний депутат України; Максим Поляков - народний депутат України; Анатолій Максюта - голова Правління Інституту суспільно-економічних досліджень.

Обговорювалися питання:

- як оптимально консолідувати функції із державного регулювання ринків фінансових послуг?

- які ризики та виклики для фінансових установ і ринку несуть нові зміни?

- якими бачать перспективи розвитку фінансових ринків в нових умовах самі учасники ринку та державні органи?

- яка роль саморегульованих організацій у питаннях регулювання ринків фінансових послуг в нових умовах?

Довідково. У липні 2016 р. у першому читанні був прийнятий проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який покликаний консолідувати функції із державного регулювання ринків фінансових послуг. Ним передбачається, що більшість функцій із регулювання ринків фінансових послуг будуть передані до Національного банку України (страхові компанії, кредитні спідки, ломбарди тощо), а частина – до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (недержавні пенсійні фонди, фонди операцій з нерухомістю тощо).

Підсумкові матеріали:

У Раді НБУ стверджують, що регулятор зможе виконувати частину функції Нацкомфінпослуг

У Раді Національного банку стверджують, що НБУ зможе виконувати частину функції Нацкомфінпослуг.

Про це під час круглого столу на тему: "Реформа регулювання фінансового сектора: перспективи і виклики для фінансового ринку" сказав член Ради НБУ Василь Фурман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"НБУ неодноразово заявляв, що він зможе виконувати функції. У Нацкомфінпослуг є потужний кадровий апарат і вони просто перейдуть працювати під Національний банк", - сказав Фурман.

Нагадаємо, ще влітку депутати ухвалили у першому читанні законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг”. Згідно з документом, функції Нацкомфінпослуг будуть розділені між Нацбанком і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку. НКЦПФР візьме шефство над фондами - недержавними пенсійними, облігацій нерухомості та фінансування будівництва, емітентами іпотечних сертифікатів та довірчими товариствами. А всі інші учасники небанківського фінансового ринку - страхові, фінансові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро кредитних історій, ломбарди, адміністратори покупок у групах - перейдуть під контроль НБУ.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-