"Юзівський проект": економічна вигода чи екологічна загроза?

Укрінформ
1 листопада об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Про початок переговорів між представниками Уряду та Юзгаз Бі.Ві і ТОВ "Надра Юзівська" щодо Юзівського проекту". (Зала 1)

Організатор: Юзгас Бі.Ві.

Учасники: Віктор Назаркевич - директор ТОВ "Надра Юзівська"; Ярослав Кінах - директор Юзгаз Бі.Ві.; Світлана Сєдова - радник Юзгаз Бі.Ві з інвестиційних питань; Армен Хачатурян - старший партнер юридичної фірми "Астерс".

Підсумкові матеріали:

 “Мовчазна згода” від Уряду - це не те, що потрібно інвестору

“Сьогодні відбулась нарада під головуванням Голови Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції Міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, на яку були запрошені ТОВ “Надра Юзівська”, інвестор за Угодою про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська, від 24.01.2013 року та компанія “Юзгаз Бі.Ві.”, яка була визначена переможцем конкурсу на залучення інвестора для реалізації Угоди.

Результатом наради стало прийняття рішення про продовження переговорів з ТОВ “Надра Юзівська” та “Юзгаз Бі.Ві.” з метою розгляду проекту додаткової угоди до УРП та узгодження її положень”,  - про це розповів директор ТОВ "Надра Юзівська" Віктор Назаркевич на прес-конференції в Укрінформі.

Юзівський проект є пошуковим і він передбачає проведення масштабних геолого-розвідувальних робіт, є досить ризикованим, але враховуючи ситуацію в якій опинилась Україна, варто спробувати знайти поклади сланцевого газу, аби здобути свою енергонезалежність.

“Після того, як Shell вийшла з Юзівського проекту, компанія “Надра Юзівська” набула 100% прав і зобов'язань інвестора за Угодою. В кінці жовтня 2015 року “Надра Юзівська” оголосила конкурс на залучення інвестора. Всього з конкурсними заявами і конкретними пропозиціями звернулися 3 компанії, і розглянувши їх було прийнято одноголосне рішення про визнання переможцем компанію “Юзгаз Бі.Ві.”. Це рішення було прийнято, відповідно до надання компанією “Юзгаз Бі.Ві.” найкращої пропозиції, щодо продовження реалізації проекту з пошуку видобутку вуглеводнів в межах Юзівської ділянки. Зокрема найбільшої за обсягом програми обов'язкових робіт та гарантованого обсягу інвестицій, а також найбільшого розміру винагороди за частку участі в правах і зобов'язаннях інвестора за Угодою» - зазначив Віктор Назаркевич.

В свою чергу компанія “Юзгаз Бі.Ві.”, представила членам Міжвідомчої комісії основні положення своєї пропозиції щодо реалізації проекту пошуку та видобутку вуглеводнів в межах Юзівської ділянки та підтвердила свій намір виконати агресивну програму робіт з геологічного вивчення ділянки, яка була в свій час запропонована Shell, майже в повному обсязі.

Також компанія “Юзгаз Бі.Ві.” запропонувала Уряду та ТОВ “Надра Юзівська” забезпечити мінімальні початкові інвестиції на перші 5 років на рівні $200 млн., сплатити в державний бюджет $175 млн. бонусів, які передбачені Угодою, виплатити $40 млн. на користь ТОВ “Надра Юзівська”, а також виконати інші зобов’язання, що покладаються на інвесторів за Угодою.

Після визначення переможця, "Надра Юзівська" та “Юзгаз Бі.Ві.” направили до Кабінету Міністрів України запит щодо надання згоди на відступлення ТОВ “Надра Юзівська” частини належної їй частки участі в правах та зобов’язаннях інвестора за Угодою на користь компанії “Юзгаз Бі.Ві.”. Відповідно до статті 26 закону України “Про угоди про розподіл продукції” та положень УРП держава має надати згоду або вмотивовану відмову щодо запропонованого відступлення. Крім цього закон передбачає, що якщо Кабінет Міністрів не надав відповіді протягом 90 днів з дня отримання запиту, згода держави вважається отриманою.

Однак обидва інвестори підкреслили, що їх не цікавить мовчазна згода держави. Хоча на сьогодні тривають спроби призупинити подальшу реалізацію Угоди про розподіл продукції та заблокувати діяльність Юзівського проекту, в тому числі через судові процеси, - “ми налаштовані на конструктивну співпрацю з Кабінетом Міністрів України та сподіваємося отримати виважену позицію стосовно участі компанії “Юзгаз Бі.Ві.” в Юзівському проекті та отримати згоду на відступлення або обґрунтовану відмову згідно із Законодавством України”, - зазначили представники “Надра Юзівська” та “Юзгаз Бі.Ві.”.

З цією метою інвестори звернулись до Міжвідомчої комісії з проханням вивчити їх пропозицію та підтвердили свою готовність добросовісно співпрацювати з представниками Уряду та Міжвідомчої комісії та детально опрацьовувати та пояснювати кожну свою пропозицію.

 Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-