Про святкування Дня української писемності та мови

Про святкування Дня української писемності та мови

Укрінформ
7 листопада о 13.00 відбулася прес-конференція на тему: "День української писемності та мови". (Зала 1)

Організатор: Міністерство культури України.

Учасники: Лариса Нікіфоренко – начальник управління з питань мовної політики та літератури Міністерства культури України; Ростислав Семків – в.о. директора Українського інституту книги; Дмитро Палій – заступник директора Музею книги і друкарства України з науково-методичної роботи; Юлія Капшученко-Шумейко – режисер святкування Дня української писемності та мови; Сергій Василюк – фронтмен і засновник гурту «Тінь Сонця», громадський та політичний діяч.

Підсумкові матеріали:

У Музеї книги та друкарства відбудеться святкування Дня української писемності та мови

Ціла низка заходів відбудеться в Музеї книги і друкарства з нагоди Дня української писемності та мови.

Про це повідомила Лариса Нікіфоренко, начальник управління з питань мовної політики та літератури Міністерства культури, на прес-конференції в Укрінформі.

"9 листопада об'єднаними зусиллями Міністерства культури, громадських організацій, новоствореного Українського інституту книги, Музею книги і друкарства ми плануємо провести великі заходи, присвячені Дню української писемності та мови. Почнеться програма з 10:00 - з науково-практичної конференції в Музеї книги і друкарства. В програмі другого блоку, що також відбудеться в музеї, - різноманітні майстер-класи, квести та виставки. Завершиться все урочистим святкуванням", - зазначила Нікіфоренко. 

Як уточнив Дмитро Палій, заступник директора Музею книги і друкарства України з науково-методичної роботи, це вже сьома наукова конференція і вона має назву "Українська писемність та мова в манускриптах і друкарстві". 

"Музей 9 листопада проводить День відкритих дверей, тож запрошує всіх на безплатне відвідання. Зокрема, різноманітної програми майстер-класів: з каліграфії, друкарства, мармурування, виготовлення листівок тощо; а також виставок: самобутніх натюрмортів Бориса Михайлова, модерної книжкової графіки  Василини Мельник, "Креативна книга Олени Медведєвої", - сказав Палій.  

За словами режисера святкування Юлії Капшученко-Шумейко, День української писемності та мови проходитиме під знаком Нестора Літописця. Флеш-моби змусять відвідувачів замислитися про те, чому вони й досі користуються російською мовою.

"Ми спілкувалися з низкою письменників, таких як Оксана Забужко, Тарас Прохасько, Іван Малкович, Юрій Андрухович. Вони розказували, що для них є українська мова. Серію відео ми запустили в інтернет для популяризації української мови і писемності", - сказала режисер. 

Наступний етап відзначення, повідомила вона, - це вшанування громадських активістів, які впродовж багатьох років борються за чистоту і популяризацію української мови. Це, зокрема, Громадський рух "Час дати відсіч", ГО "И так поймут", ГО "Не будь байдужим", проект "Безкоштовні курси української мови", ВО "Рух захисту української мови" та неурядова організація "Дріжжі". 

"Заключним етапом святкування на території Києво-Печерської лаври стане театральна постановка за мотивами твору Лесі Українки "Бояриня". Також виступатимуть сестри Тельнюк, гурт "Тінь Сонця", письменник Василь Шкляр", - розповіла  Капшученко-Шумейко.

Як нагадав Ростислав Семків, в.о. директора Українського інституту книги, минулої суботи в Музеї книги і друкарства відбувся конкурс читаної поезії, в якому змагалися півтора десятка відомих авторів. Журі визначило трьох кращих - це Павло Коробчук, Тарас Малкович, Юлія Стахівська. 

"І переможця оголосять на святкуванні 9 листопада", - повідомив він, зазначивши, що цей турнір на території Лаври стане регулярним, щоб посилювати увагу до свята Дня мови та писемності.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-