Європейський вал на кордоні України з Росією: чи буде він збудований?

Європейський вал на кордоні України з Росією: чи буде він збудований?

Укрінформ
22 серпня о 10.00 в Укрінформ народні депутати України Антон Геращенко (НФ), Андрій Тетерук (НФ) та Олег Петренко (БПП) зробили заяву щодо будівництва європейського валу на кордоні України з Росією за результатами поїздки в зону АТО. (Зала 2)

Підсумкові матеріали:

Народні депутати проситимуть Гройсмана продовжувати  будівництво «Стіни»

Будівництво Європейського валу (проект «Стіна») на кордоні України з Росією відбувається у нормальному режимі, але народні депутати звертаються до Кабінету міністрів з проханням продовжувати реалізацію проекту попри критику.

Про це народний депутат від фракції «Народний фронт» Віталій Корчик сказав на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми звертаємося до Кабміну з проханням продовжувати розпочате попереднім урядом, не дивитися на популізм і популістичних політиків, які придумали для себе нову тему для піару. Зрозумійте, що облаштування кордону з країною-агресором є безпекою нашої держави», - сказав Корчик.

За його словами, нещодавно парламентарії побували на місці реалізації «Стіни» та переконалися у наявності усіх конструкцій, передбачених технічною документацією, яка готувалася спеціальними дослідними інститутами. У зв’язку із цим народні депутати вважають, що критика стосовно процесу зведення Європейського валу безпідставна, все відбувається за планом. «Там, де була стежка, яку раніше протоптали самі прикордонники, зараз облаштована територія», - запевнив політик.

Народний депутат України Антон Геращенко ("Народний фронт") розповів про конкретні кроки будівництва. Так, за його словами, вже зроблено протитраспортних ровів у Харківській області — 145 км, у Чернігівській — 86,3 км. "А у нас загальна протяжність кордону з РФ близько 1 300 км, тож робіть висновки, бо це менш як 1/6 частина. 40,6 км контрольно-розвідувальних смуг зроблено в Харківській області, 64,6 км  — металевої огорожі, а кордон — 1 300 км, але це з урахуванням тих територій, які тимчасово окуповані. Тобто, зроблено не більше 10% від необхідного, але для того, щоб це виконати, мало кричати у Фейсбуці. Мають бути кошти, політична воля, повага до своєї Батьківщини та бажання зробити її сильною», - наголосив парламентарій.

За його словами, загалом на реалізацію проекту необхідно понад 4 млрд грн. Вже вкладено у будівництво «Стіни» близько 400 млн грн. «Але повною суми коштів для того, щоб облаштувати кордон, немає», - визнав Геращенко.

У свою чергу, народний депутат України ("Народний фронт") Андрій Тетерук визнав, що нестача коштів дійсно серйозно гальмує будівництво. Друга проблема - юридичне оформлення. Він пояснив, що нині багато землі на межі кордонів між Україною та РФ перебувають у власності фермерів, тому передати її прикордонникам важко. «Третя проблема — перекручування фактів та надання негативного відтінку, на мій погляд, достатньо успішному проекту, який має право на подальше існування», - додав він.

Водночас народні депутати не радять сприймати «Стіну» як «чарівну паличку», яка вирішить усі без виключення проблеми, бо під час війни війська і танки противника вона не зупинить. «Завдання цього комплексу інженерних споруд — утримувати нелегальних мігрантів, диверсійно-розвідувальні групи, контроль за тим, щоб ніхто не міг непомітно перетнути кордон», - наголосив Геращенко.

Крім того, політики прокоментували інформацію щодо розслідування корупції під час реалізації проекту. «Ми хочемо, щоб НАБУ, якщо воно вже зацікавилося зловживанням під час побудови даних об’єктів, дійсно провело усі необхідні розслідування та повідомило про результати, аби припинити маніпуляції на цю тему», - підкреслив Корчик.

Як відомо, проект «Європейський вал» - одностороння ініціатива українського керівництва з облаштування кордону з Росією. Загальний обсяг коштів, передбачений на реалізацію проекту - 4 млрд грн.

Планувалося, що у рамках проекту буде створено 2 оборонні рубежі, обсяг робіт становить близько 1500 кілометрів траншей і ходів сполучення, понад 8 тисяч окопів для техніки, понад 4000 бліндажів, створення 60-кілометрового невибухового загородження. У планах було й облаштування морського узбережжя держави та демаркаційна лінія на межі Кримської автономії.

На першому етапі з 2015 року проводиться облаштування кордону з РФ у Чернігівській, Сумській та Харківській областях. На другому етапі спорудження заплановане в Луганській і Донецькій областях. Загалом будівництво «Стіни» повинно завершитися до 2018 року.

Нещодавно, 11 серпня, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що антикорупційні органи відкрили кримінальне провадження щодо корупційної складової під час реалізації цього проекту.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-