Яким має бути новий Крим у складі України

Яким має бути новий Крим у складі України

Укрінформ
23 червня о 10.30 дебати на тему: "Кримськотатарська автономія у складі України. Яким має бути новий Крим?".

Організатор: ГО «Європа без бар'єрів» за підтримки БФ «Відродження».

У заході взяли участь: Рефат Чубаров - народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу; Еміне Джапарова - перший заступник Міністра з інформаційної політики; Наталя Беліцер - експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, експерт з корінних народів; Юлія Тищенко - керівник програм розвитку Українського незалежного центру політичних досліджень; Юрій Смілянський - експерт БФ «Майдан закордонних справ».

Модератор заходу: Андрій Сусленко - журналіст, телеведучий на «5 канал».

Підсумкові матеріали:

Кримськотатарська автономія стане важливим фактором для повернення Криму - експерти

Створення кримськотатарської автономії у складі України стане важливим фактором для повернення Криму.

Таку думку під час дебатів на тему: "Кримськотатарська автономія у складі України. Яким має бути новий Крим?" в Укрінформі висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Зрозуміло, що Крим повернеться до складу України, але зрозуміло і те, що цьому передуватимуть дуже складні глобальні переговори не лише України з РФ, будуть залучені світові лідери. Кожна сторона буде намагатися кинути на стіл переговорів свої аргументи, прагнучи закріпити за собою Крим. Українська сторона у числі своїх аргументів обов'язково має винести аргумент щодо статусу Криму виходячи з прав кримськотатарського народу на самовизначення", - сказав Чубаров.

За словами голови Меджлісу, факторів, які перешкоджатимуть створенню автономії, достатню, однак, "це не дискусійне питання".  

Одним із фальшивих мотивів та головною перешкодою створення автономії, на  переконання Чубарова, є посилання на державні інтереси. "Противники будуть стверджувати, що це не відповідає державним інтересам України", - сказав Чубаров.

У свою чергу перший заступник міністра з інформаційної політики Еміне Джапарова зауважила, що дискусія щодо автономії наразі не має єдиної платформи, і тому є певний хаос стосовно того, яка це може бути автономія. Вона вважає, що як тільки у Меджлісі буде чітке розуміння щодо форми цієї автономії, тоді відповідний документ буде запропонований суспільству. "Це важке питання, і має бути домовленість  щодо майбутнього  автономії", - сказала Джапарова.

Водночас вона наголосила, що "якби кримські татари були визнані  корінним народом раніше і з усіма наслідками, то Чорноморський флот навряд чи перебував  би сьогодні у Криму, а питання анексії можливо б не стояло, якби був посилений кримськотатарський фактор".

Учасники заходу вважають, що створення кримськотатарської автономії у складі України стане додатковим аргументом України у боротьбі за повернення Криму, оскільки саме корінний народ півострова має виключне право на самовизначення відповідно до норм міжнародного права.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-