Кримські татари - реальність та виклики, які стали перед ними

Кримські татари - реальність та виклики, які стали перед ними

Укрінформ
2 червня о 10.00 відбулася прес-конференція присвячена презентації проекту "Vatan sedas?" на Українському радіо "Кримські татари - реальність та виклики, які стали перед ними". (Зала 1)

Організатори: Міністерство інформаційної політики України.

У заході взяли участь: Еміне Джапарова – Перший заступник Міністра информаційної політики України; Халісе Зінєдін - автор та ведуча мовного проекту "Еліфбе", ведуча радіопроектів Vatan sedas?" (Українське радіо), "Musafir vaqt?" (радіо Крим.реалії); Есма Аджиєва - директор громадської організації "Суспільне здоров'я" керівник проекту "Візерунки світу"; Аліна Акуленко -  головний редактор Першого каналу українського радіо.

Підсумкові матеріали:

Кримські татари починають нові проекти, щоб зруйнувати негативні міфи про свій народ

Підбиваючи підсумки інформаційної кампанії, що почалася рік тому в зв'язку з окупацією Криму Росією, кримські татари представили і нові проекти як для свого народу, так і для всієї України.

Про це йшлося на прес-конференции в Укрінформі "Кримські татари - реальність і виклики, які постали перед ними".

"Метою нашої інформаційної кампанії було, по-перше, відновлення мовлення в Україні кримськотатарською мовою і постійна підтримка теми Криму в інформаційному просторі, як в самій Україні, так і за її межами з метою нагадування про факт окупації Криму Росією. Крім того, ми ставимо завдання - розвінчати створені пропагандою міфи про кримських татар", - розповіла заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

На її думку, новий проект на Українському радіо "Ватан седаси" ("Голос Батьківщини") дасть змогу не лише подолати нові виклики часу, з якими стикаються кримські татари на материковій Україні, а й розповісти українцям - хто такі кримські татари, як вони себе позиціонують і чому щодо них існували стійкі стереотипи.

"Річ у тому, що у деяких українців старше 35 років, вихованих на радянській і російській пропаганді, досі існують міфи про те, що кримські татари - неосвічені, невиховані люди, які постійно для себе щось вимагають, вони тільки й роблять, що захоплюють землю і борються за якісь права. Ми хочемо розвінчати ці міфи і розповісти, які сильні якості насправді має кримськотатарське співтовариство і чим воно може поділитися з українцями", - повідомила Джапарова.

Одночасно, відзначила вона, проект "Ватан седаси", у рамках якого вже підготовлено 120 оповідань-історій про кримських переселенців, допоможе людям тримати зв'язок із Кримом, пам'ятати рідну мову і почуватися в Україні як вдома.

За словами ведучої радіопроекту "Ватан седаси" Халісе Зінедін, героями її "історій без політики" можуть стати студенти, школярі, просто цікаві люди.

"Це звичайні історії людей, які шукають себе в новому житті і намагаються адаптуватися в нових умовах, і наш радіопроект стане платформою для спілкування з ними", - розповіла Зінедін.

Її мовний проект "Еліфбе", що формує інтерес і моду на кримськотатарську мову, вже знайшов своїх прихильників як серед кримських татар, так і українців.

Ще один, вже мистецький проект "Візерунки світу", представила керівник організації "Громадське здоров'я" Есма Аджієва.

За її словами, у рамках її проекту запланована робота чотирьох студій, в яких планується вивчення основ кримськотатарського ужиткового мистецтва і створення зразків вишивки, кераміки, національного костюма, карбування та інших видів народних ремесел.

"Окрім створення художніх зразків, участі в етнофестивалях, виставках, майстер-класах і реконструкціях обрядів, ми ставимо за мету психологічну адаптацію людей, їх творчу реалізацію, навчання і розвиток, а також створення комфортного і звичного для них середовища", - розповіла Аджієва.

Ще один организатор прес-конференції - головний редактор Першого каналу Українського радіо Аліна Акуленко заявила, що на хвилях українського радіо кримськотатарська мова звучатиме двічі на тиждень по 20 хвилин. Крім того, ще протягом 40 хвилин звучатимуть кримські історії українською і кримськотатарською мовами.

"У нас є постійні слухачі, в тому числі й в Криму, ми здійснюємо мовлення на середніх хвилях. Наше радіо - це те, що може реально працювати сьогодні, тому давайте разом будувати нове і думати про майбутнє", - резюмувала Акуленко.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-