Права дітей в умовах гібридної війни

Права дітей в умовах гібридної війни

Укрінформ
1 червня о 10.00 відбувся міжнародний круглий стіл на тему: «Ситуація з правами дітей в умовах гібридної війни: між втраченим поколінням та генерацією творців». (Зала 2)

Захід присвячується Міжнародному дню захисту дітей.

Організатори: Громадська ініціатива «Бурштиновий шлях» у партнерстві з ВБО «Волонтерське об'єднання «Крила», ГО «Український Клуб», Дитячі наукові студії МАН.

Учасники: Дмитро Левусь - співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях» директор ЦСД «Український меридіан»; Олег Лісний - віце-президент АЦ «Політика»; о. Костянтин Холодов - військовий капелан, координатор капеланів УПЦ КП в Зоні АТО; Ярослава Токар - голова правління Всеукраїнської благодійної організації «Волонтерське об'єднання «Крила»; Анна Тимчук - голова правління Ради ГО Центр військово-політичних досліджень, а  також психологи, політологи, волонтери, представники державних органів та іноземні дипломати.

В умовах гібридної неоголошеної війни Кремля проти України саме діти окупованих територій Донбасу та Криму стали найголовнішим об'єктом впливу та маніпуляцій. Саме на дітях окупантами відпрацьовуються методики зомбування та психологічного впливу, що, фактично, знищує поняття дитинства та формує покоління скалічених духовно людей, які у майбутньому підтримуватимуть тероризм та людиноненависницьку ідеологію «Русского міра». Як протистояти цим згубним процесам? Що необхідно зробити для виховання патріотів та гуманістів та захисту дитинства від цієї пропаганди ненависті?

Підсумкові матеріали:

На Луганщині 98% дітей, які люблять Україну і хочуть жити в Україні - Тука

Заступник міністра з питань тимчасово окупованої території та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука заявив, що на Луганщині 98% дітей, які люблять Україну і хочуть жити в Україні.

Таку думку він висловив під час круглого столу «Ситуація з правами дітей в умовах гібридної війни», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мало хто знає, що рекорд України щодо влаштування живого прапору України був здійснений на Луганщині дітворою. Найвищий показник учасників різних творчих змагань, присвячених дню народження Шевченка. На жаль, дуже мало ЗМІ приділяють уваги тим позитивним змінам і подіям, що відбуваються в цілому в державі і зокрема, на Донбасі... Я неодноразово дорікав ЗМІ, чому ви не висвітлюєте ті позитивні зміни, які відбуваються на Донбасі? Звісно, люди, які дивляться телевізор, потім формують думку, що Донбас - це горе, війна і сепари. Від цього страждають діти. Бо на них так само відображається цей суспільний штамп цих двох областей. На Луганщині, серед дітей це 98%, які люблять Україну, які хочуть жити в Україні. Ми, як дорослі люди, маємо зробити все, щоб не втратити це покоління»,  - говорить Тука.

Екс-очільник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації розповів, що перебуваючи на цій посаді, він продовжив ініціативу Геннадія Москаля - за сприяння адміністрації діти мали можливість відпочивати в інших регіонах України. Крім того, запрацювала програма, яка дозволила школярам з Луганщини навчатися і проживати в Литві цілий рік.

«Литва прийняла на цілий рік, постійне проживання, виховання і навчання 12- 14 діточок. Пройшло 3 місяці і я попросив, щоб мені влаштували скайп-конференцію з цими дітьми. Оскільки, середовище відмінне від нашого. Коли я побачив абсолютно щасливі дитячі обличчя - я був вражений. Повністю комфортне навчання, середовище. Коли ми закінчували спілкування, наймолодший із дітей, якому 11 років, зробив тризуб і сказав «Слава Україні». Я абсолютно переконай, що діти, які повернуться назад в Україну через рік, вони вже не будуть такими безпорадними жертвами для ватної ідеології «Путін-прийди»», - вважає посадовець.

Заступник міністра заявив, що дуже часто на підконтрольних Україні територіях працюють педагоги, які  мають антиукраїнську позицію. «Я зіткнувся з тим, що чимало педагогів займали антиукраїнську позицію. Дуже прикро, але доводилось бачити, як ці люди виховують наше майбутнє покоління. До чого вони довиховують, можна тільки уявити», - сказів він.

Тука переконаний, що держава повинна робити більше для захисту дітей на тимчасово окупованих територіях, бо досить часто діти, які проживають в Україні, вимушені їздити на навчання в не підконтрольні міста і села.

«Ви знаєте ту зону біля Станиці Луганської, там, де Жолобок... Так от, ситуація настільки парадоксальна, що в одному з цих сіл, що розташовані на березі, від 6 до 8 дітей навчаються по той бік лінії зіткнення. Практично щодня цими лодочками їх возять. У нас є можливість організувати їхнє навчання у нормальних умовах на нашій території. Але з одного боку доведеться щодня долати 70 кілометрів дітям по бездоріжжю. А з іншого боку, я запропонував купити автобус, але так званий патріот Луганська, який втік з Луганська і зараз осів у Києві, почав мені дорікати, що це не доцільна витрата коштів... Така сама ситуація є і на Донеччині. Ми мусимо діяти. Держава в цьому напрямку робить дуже мало. Централізованої державної політики в цій галузі я не бачу», - зазначає заступник міністра.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-