Презентація карти

Презентація карти "Топонімія Криму"

Укрінформ
19 травня о 12.45 відбулася презентація карти "Топонімія Криму". (Зала 2)

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

У заході взяли участь:  Еміне Джапарова - Перший заступник Міністра інформаційної політики України; Рефат Чубаров -  голова Меджлісу кримських татар; Вахтанг Кіпіані - ініціатор випуску карти, головний редактор проекту "Історична правда"; Сергій Громенко - історик.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували карту з відновленою історичною топонімікою Криму

У четвер в Укрінформі презентували карту Криму з відновленою історичною топонімікою, яка зникла після депортації з півострова кримськотатарського народу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зроблено перший крок: у рамках процесу декомунізації  70 історичних назв повернули в Крим. Чекають на своє відновлення ще близько 800 назв. Відновлення історичної топоніміки - це не питання наших бажань, а питання відновлення історичної справедливості по відношенню до всього Криму, кримськотатарського народу, тому що відразу після його депортації в 1944 році протягом 1944-1948 років радянська влада здійснила три хвилі перейменувань у Криму, в результаті чого 80% кримськотатарських топонімів просто зникли", - повідомив під час презентації історик Інституту національної пам'яті України Сергій Громенко.

За його словами, перейменування відбувалося з метою "стерти історичну пам'ять про минуле Кримського півострова" і створити видимість, що, крім росіян, Крим ніхто не населяв.

Як зауважив історик, "у 90-х роках, після розпаду СРСР, в Криму були відновлені тільки три історичні назви, інші були законсервовані, оскільки в Криму при владі завжди перебували або представники комуністів, або Партії регіонів, для яких історична правда була "не з руки".

Як вважає Громенко, сьогодні нарешті настав час, коли історичну топоніміку необхідно повернути.

Презентована карта історичних назв Криму створена для того, щоб відкрити публічну дискусію на цю тему і нагадати владі, що Крим, як українська територія, потребує уваги держави, "оскільки йдеться не про офіційну адміністративну карту Криму, а про відновлену громадськістю карту історичних назв півострова".

Ініціатор проекту, головний редактор проекту "Історична правда" Вахтанг Кіпіані повідомив, що при складанні карти за основу були взяті військові картографічні документи, з якими працювали професійні картографи з дотриманням усіх державних стандартів.

"Це академічна, а не аматорська робота фахівців. Ми доповнили її прапором і гімном кримських татар. Ми замовили 1000 екземплярів таких карт і хочемо, щоб депутати придбали їх для вчителів історії і географії", - розповів Кіпіані.

Як повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, "ще задовго до цієї ініціативи ми в Криму завжди намагалися максимально зберегти історичну топоніміку, використовуючи в діловодстві Меджлісу передусім історичні назви населених пунктів Криму.

Як вважає політик, попереду у держави велика робота з відновлення історичних найменувань Криму. Наприклад, історична назва села, звідки родом мама Чубарова, Ай-Серез. Воно перейменоване на Міжріччя і не підлягає відновленню у рамках закону про декомунізацію.

"В Криму буде більш ніж тисяча таких назв. Ця робота надзвичайно важлива для нас, і її треба зробити, оскільки з її результатами ми прийдемо вже до моменту деокупації Криму".

Зміни в Конституцію України поновлять у правах кримських татар і посадять за стіл переговорів Росію - Чубаров

Довгождане розпорядження про внесення змін до статті 10 Конституції України, про яке Президент України заявив напередодні, на концерті-реквіємі, присвяченому пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, дасть змогу не лише поновити у правах корінний народ Криму, а й вказати на двері Росії, яка незаконно вторглася в Крим.

Про це в четвер в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Внесення змін до статті 10 Конституції України "Автономна Республіка Крим" дасть змогу всім суб'єктам кримського життя, і, в першу чергу, корінному народу Криму - кримським татарам, відчути, що вони поновлені у своїх правах і реалізують невід'ємне для них право на самовизначення в межах України. При цьому етнічні українці, росіяни і представники всіх інших національностей, які живуть у Криму, мають відчувати повний захист своїх прав - це обов'язково", - повідомив Чубаров.

На все це, наголосив він, "мають бути націлені закони, які будуть ухвалені для реалізації тих основ, які будуть закладені в оновленій статті 10-й Конституції України".

Крім того, вважає голова Меджлісу, Українська держава і весь світ отримає ще один дуже істотний правовий інструмент, щоб "змусити Росію сісти за стіл переговорів з питання звільнення Криму".

"Бо право кримськотатарського народу на самовизначення у межах Української держави говорить про те, що для Росії там немає місця. Є місце для росіян, які там жили, живуть і житимуть. Але для Росії там місця немає!" - заявив Чубаров.

Політик зазначив, що не згоден з тими, хто вважає, що "зміни в Конституції України створять ризики для Української держави".

"Навпаки, - заявив він, - саме такі міркування призвели до того, що Росія вторглася в Україну і так легко окупувала Крим".

Як повідомляв Укрінформ, під час виступу на концерті-реквіємі пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу Президент України Петро Порошенко заявив, що доручив Конституційній комісії створити робочу групу з підготовки змін і доповнень у Конституцію України щодо самовизначення кримських татар у складі України.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-