Фільм про українських військових, які захищають кордон «Війна на нульовому кілометрі»

Фільм про українських військових, які захищають кордон «Війна на нульовому кілометрі»

Укрінформ
19 травня о 13.00 відбулася прес-конференція з нагоди завершення роботи над фільмом «Війна на нульовому кілометрі». (Зала 1)

Організатор: Державна прикордонна служба України.

В основу фільму лягли історії прикордонників, які в перший період російської агресії (весна-літо 2014 року) у складі підрозділів Держприкордонслужби героїчно відстоювали територіальну цілісність України.  

У цей період прикордонники першими відчули на собі, що таке військове вторгнення. Зокрема, в районі пунктів пропуску «Ізварине» та «Довжанський» значне угрупування прикордонників та представників ЗС України опинилося у ворожому кільці. 21 день охоронці рубежу перебували в повному оточенні. З території Російської Федерації їх постійно обстрілювала артилерія противника поступово збільшуючи калібр і потужність зброї.

У заході взяли участь: заступник голови Державного агентства України з питань кіно  Сергій Неретін; директор міжнародного продюсерського центру «Фор-пост» Олександр ДРІЗ; режисер фільму Василь РИБАЛЬЧЕНКО; креативний продюсер Олександр ЛІРЧУК; помічник Голови Держприкордонслужби - прес-секретар Олег СЛОБОДЯН.

Підсумкові матеріали:

"Війна на нульовому кілометрі" про події на кордоні в перший період російської агресії незабаром виходить в прокат  

Невдовзі в кінотеатрах України відбудеться прем'єра фільму "Війна на нульовому кілометрі", присвяченого подіям, що сталися на кордоні біля  КПП "Довжанський" та "Ізварине" в червні-липні 2014 року.

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі помічник голови Держприкордонслужби - прес-секретар Олег Слободян.

"Завершується робота над фільмом про прикордонників "Війна на нульовому кілометрі". Прем'єрний показ відбудеться найближчим часом. В основі фільму - події перших місяців російської агресії проти України. В основі - реальні події, коли наші прикордонники були в оточенні біля пунктів пропуску "Довжанський" та "Ізварине" в червні-липні 2014 року. Фільм охоплює період від травня до вересня 2014 року", - сказав Слободян.

Він нагадав, що 2014 рік, особливо перша його половина, був дуже складним для держави, ЗСУ, Держприкордонслужби.

"Як у кіно, ті події пропливають у пам'яті яскраво і дуже чітко, тому що дуже трагічний був період. Пам'ятаються усі загиблі, а у нас їх було 67 чоловік, усі епізоди тієї страшної війни. За 2014 рік підрозділи Держприкордонслужби обстрілювались, в тому числі з російського боку, 796 разів. При цьому 420 разів - це обстріли із важкої артилерії, обстріли з РФ, коли ворога наші хлопці практично не бачили і смерть прилітала з неба, і прилітала від тих, кого вважали своїми якщо не братами, то колегами. Хлопці мовчки робили свою роботу", - підкреслив Слободян.

Він зазначив, що у фільмі використана відеохроніка, отримана від бійців, що були безпосередніми учасниками подій, знята на мобільні телефони, планшети, а також відео, яке знімали фахівці Держприкордонслужби у той період.

За словами режисера фільму Василя Рибальченка, фільм - "це реконструкція тих подій, які навіть гіпотетично не можна було зняти, тому що були такі бої, що не можна було навіть голову підняти". Крім хроніки, він містить і художню частину.  

"Це прихологічно дуже важкий фільм. На його початку я навіть не уявляв, наскільки складна доля прикордонників. Вони були у цій війні першими... Ці історії, як, скажімо, 8 спецназівців пішли проти роти, як людина з кулеметом підбила танк, просто вражають. Починаєш вірити, що ми не тільки переможемо, а що все буде добре", - наголосив режисер.   

Як зазначив продюсер, директор міжнародного продюсерського центру "Фор-пост" Олександр Дріз, зйомки почали одразу, коли виграли 7-ий конкурс в Держкіно. Це було в другій половині 2015 року.

"Практично ми вперше знімаємо суто реалістичні події, поєднуючи їх з кінодраматургічним мистецтвом. Інколи це були екстремальні умови. Зйомки проходили в зоні АТО, під час бойових дій. Ми разом з прикордонниками вперше опинилися під кулями, артилерійськими обстрілами", - розповів він.  

Дріз переконаний, що кіноверсія буде дуже цікава. "Ми розраховуємо на кінопоказ. І фільм буде йти в кінотеатрах. Вже є домовленість з Держприкордонслужбою, що він буде йти в усіх містах вздовж державного кордону. Тобто це побачать ті люди, які живуть недалеко від пунктів пропуску і прикордонних частин, і побачать глядачі в Києві", - поінформував продюсер.  

Заступник голови Держкіно Сергій Неретін додав, що зараз не вистачає міфу про сучасних українських прикордонників, особливо тих, що опинилися на рубежі протистояння в умовах війни. "І про це мало хто знає. Фільм допоможе витіснити міфи радянської історії. Хотілося б, щоб його побачило якомога більше глядачів", - сказав він.

"Війна на нульовому кілометрі" є новим видом нашої пропаганди - креативний продюсер

Фільм про наших прикордонників в перший період російської агресії "Війна на нульовому кілометрі", який скоро вийде в прокат, - це наша контрпропаганда.

На цьому наголосив креативний продюсер Олександр Лірчук під час прес-конференції в Укрінформі.

"Нам у цьому фільмі хочеться показати новий вид сучасної української військової пропаганди. Кожен такий фільм, в тому числі і наш, має бути зброєю, яка працює не тільки на свою територію, а й має бути спрямована і "туди". Щоб вони там теж побачили, щоб вони зрозуміли, хто тут і за що воює, хто стоїть на кордонах українських", - сказав Лірчук.

Він додав, що один з епізодів фільму - про події на КПП "Довжанський" в Луганській області, де під російськими снарядами, мінами і "Градами" гинули одесити.

"Це одеські прикордонники, яких у травні, після того, як згорів Будинок профспілок, відправили на підкріплення на кордон. І це дуже сильний контрпропагандистський з нашого боку закид тій стороні. Тому що там не якісь міфічні "бандерівці" з Карпатських гір, там одесити сиділи в окопах, яких усіх видавали за представників так званого "русского мира", - зазначив креативний продюсер.

На його переконання, цінність фільму в тому, що там показано наших героїв такими, які вони є, які пройшли через війну.

"Особливим розчаруванням, шоком для них було те, що вони постійно обстрілювались з російської території тими, кого вони раніше вважали як мінімум своїми добрими сусідами. І після того всього я не побачив у їхніх очах ненависті, такої лютої, які ми можемо спостерігати у наших східних сусідів, вони до них ставляться із співчуттям - як до людей, що важко хворі", - поділився враженнями Лірчук.  

Він також зазначив, що, працюючи над фільмом, творча група зрозуміла, що "не потрібно створювати міфів, тому що міф створюється там, де реальність не відповідає запитам митців - і тоді потрібно створювати "панфіловців", яких не було.

"У нас є реальні люди, і ми показали те, що було в їхньому житті. Мене та армія, яку я побачив в образах наших героїв, дуже приємно вразила. Для кінематографістів тут - непахане поле, і героїв справжніх дуже багато, без міфологізації. Ці люди є тим взірцем, який зараз потрібен суспільству", - підкреслив Лірчук.  

Режисер фільму Василь Рибальченко розповів, що фільм побудований на новелах -  це чи історія людини, чи історія битви, він містить також 2 музичних кліпи.

"Фільм "гібридний". Це не документалістика, це художня документалістика. Головне було -  передати  дух, настрій, стан психологічний. Фільм про трансформацію свідомості, як звичайні хлопці, що не нюхали пороху, пройшли через страшну м'ясорубку та стали воїнами і патріотами. Там дуже багато щирих, чесних, справжніх чоловіків. Ми по-іншому показали військових, знайшли по-справжньому цікавих людей, інтелектуально підкованих, артистичних. Це для мене було відкриття. Не завжди професійні актори так гарно можуть відпрацювати", - сказав Рибальченко, додавши, що професійних акторів у фільмі взагалі немає, "одну маленьку роль - "сєпара" - зіграв вертольотчик, а всі решта - прикордонники, 95 відсотків людей, які пройшли АТО".

З фільму "Війна на нульовому кілометрі" робитимуть серіал - продюсер

Команда творців кінофільму про прикордонників "Війна на нульовому кілометрі", який скоро вийде на екрани, планує зняти його телевізійну версію.

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі продюсер, директор міжнародного продюсерського центру "Фор-пост" Олександр Дріз.    

"Кіноверсія буде дуже цікава. Але для телеканалів буде пропозиція розвинути цей проект - за комерційні кошти каналів, щоб ми могли зробити серіал. Мінімум 5 серій, тому що одну серію треба КПП "Довжанський" присвятити, другу - "Ізвариному", потім - Луганський прикордонний загін... Там такі історії!.." - сказав Дріз.    

Він уточнив, що невикористаного матеріалу, що не увійшов у 52 хвилини фільму, дуже багато. А також наголосив, що кінофільми в цьому жанрі, які ламають стереотип, конче необхідні, тому що це - про реальних людей, про реальні події.

"Треба відкривати еру нового військово-патріотичного жанру кіно. Ми над цим активно почнемо працювати", - зазначив продюсер.   

Він додав, що фільм вдалося зняти за невеликі кошти. До всього, банк "Хрещатик" украв з бюджету 200 тисяч грн.

"Фільм малобюджетний, це, може, рекорд - всього-на-всього 396 тисяч грн. Я залучив інвестора до цього фільму, і 1 квітня, на День сміху, "Миронівський хлібопродукт" перераховує мені 150 тисяч інвесторських коштів. До цього дня я отримував зарплату по чеку в цьому банку, а в день, коли прийшли ці кошти, банк "Хрещатик" їх з'їв. Мало того, він з'їв ще кошти Держкіно, які були на поточному рахунку, і я не встиг виплатити людям зарплату. І досі це питання не вирішене, хоча нам допомагають це розрулити", - розповів Дріз.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-