«АНТ ЕТКЕНМЕН»

«АНТ ЕТКЕНМЕН»

Укрінформ
13 травня о 13.20 відбулася прес-конференція на тему: «Перше академічне виконання та студійний запис національного гімну кримськотатарського народу «АНТ ЕТКЕНМЕН» (Зала 1).

Організатор: ДП «Кримський дім».

Учасники: Джеміль Каріков, композитор, керівник музичної студії «Макам», заслужений діяч мистецтв України; Євген Савчук, художній керівник і головний диригент Національної хорової капели «Думка», Герой України, народний артист України; Володимир Шейко, художній керівник та головний диригент Заслуженого академічного симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України, народний артист України; Олексій Скорик, директор Державного підприємства «Кримський дім».

Підсумкові матеріали:

Перша в Україні кримськотатарська музична школа 1 вересня відкриється в Києві  

Уже 1 вересня в Києві відкриється перша в Україні кримськотатарська музична школа.

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі директор ДП "Кримський дім" Олексій Скорик.

"У наших планах - відкриття в Києві з нового навчального року, тобто з 1 вересня, першої кримськотатарської музичної школи. Ми обговорювали це питання в Міністерстві культури і знайшли підтримку. Зараз уже будемо створювати необхідну методичну, технічну базу", - сказав Скорик.

Він уточнив, що  відкриють школу в приміщенні "Кримського дому", де  вже сьогодні навчає молодь гри на національних інструментах, це близько 30-ти дітей, композитор, керівник музичної студії "Макам", заслужений діяч мистецтв України Джеміль Каріков.

За словами самого Карікова, в жодному з навчальних закладів Криму, а в Сімферополі 5 музичних шкіл, не висвітлюються історія, теорія кримськотатарської музики, у дітей немає можливості навчатися гри на  національних інструментах.

"Це ще одна трагедія нашого народу. В ХХ сторіччі нам стали нав'язувати суто європейські інструменти, ми майже забули звуки тих інструментів, які впродовж століть звучали на Кримському півострові. Ми зараз робимо перші кроки з відродження цих музичних інструментів. Я думаю, в недалекому майбутньому вони зазвучать в Україні, в Криму", - зазначив Каріков.  

 Він додав, що нотні видання кримськотатарською мовою - теж велика рідкість.

"Я думаю, що ця робота буде продовжена тут, у Києві. Зараз готується до видання перший збірник "Традиційна музика Криму" - своєрідна антологія, до якої увійдуть твори ханського періоду, духовні співи, велика кількість фольклорної музики. Його планується видати до кінця цього року", - поінформував композитор.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-