Операція

Операція "Кордон - 2016": поточні результати та перспективи

Укрінформ
12 травня о 13.00 відбулася прес-конференція на тему: "Операція "Кордон - 2016": поточні результати та перспективи" (Зала 1).

Інформував: помічник Голови Державної прикордонної служби України - прес-секретар Олег Слободян.

Підсумкові матеріали:

ФСБ планувала перевезти викрадені в Італії картини до Росії - Держприкордонслужба

ФСБ мала на меті викрадені з італійського музею 17 картин, які внаслідок спецоперації виявили на Одещині, в подальшому перевезти до Росії.

Про це поінформував у четвер на брифінгу в Укрінформі помічник голови Державної прикордонної служби України - прес-секретар Олег Слободян, повідомляє кореспондент агентства.   

"У нас є інформація, що в перевезенні цих картин до Придністров'я і в подальшому про плани перевезти їх до Росії була зацікавлена ФСБ Російської Федерації. Вбачається, що такий задум полягав у тому, щоб дискредитувати правоохоронні органи України, щоб показати, що ми не здатні були вирішити це завдання, що воно нібито було під силу тільки спецслужбам Росії", - сказав Слободян.

За його словами, під час оперативних заходів прикордонники отримали дані, що розшук картин перебуває і у сфері інтересів ФСБ РФ, а крадії взяті нею під свій контроль. Російські спецслужби планували власну операцію з вивезення картин до Придністров'я, підконтрольного Росії.  

Слободян зазначив, що 6 травня співробітники Держприкордонслужби знайшли 17 картин, які викрали у листопаді 2015 року з музею "Кастельвеккьо" у Вероні. Операція "Близнюки" тривала кілька тижнів. До її реалізації було залучено мінімум співробітників, щоб не допустити витоку службової інформації. Хід операції на особистому контролі тримав Президент України. Операцію проводили спільно з колегами з Молдови, оскільки до викрадення картин були причетні її громадяни.

"Віднайшли полотна на острові Турунчук, що на Одещині, за півтора кілометра від придністровського сегменту українсько-молдовського кордону. Викраденням картин займалася група у складі італійців і громадян Республіки Молдова. А до переміщення картин також були залучені громадяни Російської Федерації і громадянка України", - уточнив Слободян.  

 Він не підтвердив інформацію, яка з'явилася в ЗМІ, про те, що замовником картин є один з приватних колекціонерів із Чечні.

"Щодо замовника попередня інформація є, але, оскільки триває слідство, остаточні висновки будуть зроблені пізніше", - зазначив представник Держприкордонслужби.  

Слободян, також з огляду на слідство, не повідомив інших деталей цієї операції. Лише додав, що  і первинну інформацію, і весь подальший ланцюжок розробляла Держприкордонслужба спільно з військовою прокуратурою Південного регіону.

Серед картин, які викрали в Італії і знайшли в Україні, є особливо цінні, вартістю в 4 млн євро - Держприкордонслужба

Серед 17-ти картин всесвітньо відомих художників епохи Відродження, викрадених у Вероні (Італія) і виявлених 6 травня співробітниками Держприкордонслужби у сховку на Одещині, є особливо цінні, вартістю в 4 мільйони євро, а одна з них взагалі є візитівкою музею "Кастельвеккіо".

Про це заявив у четвер на брифінгу в Укрінформі помічник голови Державної прикордонної служби України - прес-секретар Олег Слободян, повідомляє кореспондент агентства.

"17 знайдених картин належать італійським митцям 15-17 століть. Зокрема, Джованні Франческо Карото: "Портрет хлопчика з дитячим малюнком", одна з найдорожчих, вартістю у 2 млн євро, та "Портрет молодого монаха бенедиктинця"; Андреа Мантенья "Святе сімейство", яка датується 1495 роком, є одним з найдорожчих полотен, що були викрадені, вартість її оцінюється у 4 млн євро; Пітер Пауль Рубенс "Дама з лікнідіями" - також одна з найдорожчих, близько 1,5 млн євро; Антоніо ді Пуччіо Пізано "Мадонна з куропаткою", що є візитною карткою веронського музею, оцінюється в суму 4 млн євро. Її втрата вважалася трагедією для усіх шанувальників мистецтва", - підкреслив Слободян.

Також, за його словами, колекція містить полотна Якопо Тінторетто: "Банкет Бальтасара", "Суд Соломона", "Перевезення святого грааля", "Самсон", "Мадонна з немовлям", "Портрет мужчини"; Ганса Де Йоде: "Морський порт", "Пейзаж"; Джованні Лоренцо Берніні: "Портрет Джироламо Помпей"; Доменіко Тінторетто: "Портрет венеціанського адмірала", "Портрет Марко Паскаліго"; Якопо Белліні "Розкаяння святого Ієроніма".

"Повернення цих картин до європейської скарбниці саме українськими правоохоронцями є підтвердженням того, що Україна є складовою європейської системи безпеки та впевнено рухається обраним курсом", - наголосив Слободян, додавши, що Держприкордонслужба в межах компетенції і надалі робитиме все, аби сприяти реалізації євроатлантичних прагень України.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-