Презентація комунікаційної кампанії «18 травня ми всі – кримські татари»

Презентація комунікаційної кампанії «18 травня ми всі – кримські татари»

Укрінформ
5 травня об 11:00  відбулася презентація комунікаційної кампанії «18 травня ми всі – кримські татари» до роковин геноциду кримських татар – депортації 18 травня 1944 року (Зала 1).

В заході взяли участь: Еміне Джапарова - Перший заступник Міністра інформаційної політики України; Борис Бабін - завідувач сектору Інституту законодавства Верховної Ради України, доктор юридичних наук, професор; Гаяна Юксель - член Меджлісу кримськотатарського народу, головний редактор інтернет-видання QHA; Гульнара Абдулла - історик, телеведуча.

Довідково. Кампанія 2016 року відбудеться під гаслом «Я пережив геноцид». Її мета – інформування українців та міжнародної спільноти про трагедію депортації, яку пережили кримські татари в 1944 році.

Під час заходу було представлено бордову кампанію та відео ролики, що  транслюватимуть на ТБ.

Підсумкові матеріали:

День пам'яті жертв депортації кримських татар відбудеться в Києві - Меджліс

18 травня в Києві на Майдані Незалежності відбудеться мітинг пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Всіх небайдужих до трагедії кримських татар Меджліс запрошує прийти на пам'ятні заходи, які відбудуться цього дня також у Львові, Харкові, Мелітополі та інших містах України.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель.

"Мітинг у Києві на Майдані Незалежності - основна, але не єдина акція, яка запланована на 18 травня в пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу", - повідомила Юксель.

За її словами, цілий ряд заходів готується на цей день у Львові - крім мітингу, там будуть відкриті виставки, конференції. Подібні заходи відбудуться в Мелітополі, Харкові, а також на адміністративному кордоні з Кримом у селищі Чонгар.

"Заходи в селищі Чонгар мають для нас особливе значення. Там пройде акція пам'яті жертв депортації, мітинг, флешмоб і інші соціальні заходи, які символізуватимуть єднання материкової України і Криму, де сьогодні мітинги кримських татар під забороною", - розповіла Юксель.

Вона також повідомила, що про трагічну дату цього дня нагадають заходи кримськотатарської діаспори в Туреччині - масові акції на підтримку кримських татар відбудуться в Стамбулі і Ескі-Шеіре, а також в Німеччині, Канаді, США та інших країнах, де живуть представники кримських татар.

Крім того, повідомила Юксель, цього дня буде оприлюднено звернення Меджлісу до співвітчизників, які проживають у Криму.

"Головне, що 18 травня не мають забути в Криму. Меджліс звертається до своїх співвітчизників, які проживають у Криму, відзначити цей день заходами ненасильницького опору, оскільки мова йде про безпеку народу в окупації", - зазначила Юксель.

"День 18 травня дуже значущий для кримських татар, ми про нього не забуваємо, і ми запрошуємо всіх, хто знаходиться поруч з нами, наших братів-українців, всіх небайдужих громадян разом з нами розділити нашу біль і трагедію і зрозуміти ту ситуацію, в якій сьогодні знаходиться наш народ", - резюмувала член Меджлісу.

Довідка. 18 травня 1944 року за указом Сталіна з Криму в регіони Середньої Азії та на Урал були депортовані кримські татари. В ході депортації і в перші роки життя у вигнанні загинуло 46,2% від загальної чисельності народу. Після розпаду СРСР, на початку 90-х років, в український Крим почалося масове повернення кримськотатарського народу. Загальна чисельність кримських татар на початок окупації півострова Росією становила близько 300 тисяч осіб або 13% від загальної чисельності населення Криму.

В Укрінформі представлена комунікаційна кампанія "18 травня всі ми - кримські татари"

Представлена в четвер у Києві комунікаційна кампанія "18 травня всі ми - кримські татари", приурочена до Дня пам'яті жертв депортації, нагадує про те, що сталося з кримськими татарами 72 роки тому, і проводить паралелі з ситуацією в сьогоднішньому Криму.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар.

"Не хочеться політизувати нашу комунікаційну кампанію, оскільки вона не про політику, а про злочини, які не мають терміну давності. Але не можу не провести паралелі з сьогоднішнім днем, бо те, що відбувається зараз у Криму по відношенню до кримських татар - це теж злочин", - сказала Джеппар.

За її словами, під час комунікаційної кампанії планується розмістити більш як 300 бордів і сітілайтів по всій Україні. Крім того, на замовлення Міністерства інформаційної політики України в Криму знято 10 відеороликів з живими учасниками депортації, які сьогодні живуют у різних регіонах півострова.

"Ці відеоролики отримали статус соціальної реклами і будуть запропоновані всім українським телекомпаніям. Протягом двох тижнів вони нагадуватимуть про пережитий кримськими татарами геноцид", - розповіла заступник міністра інформполітики.

Вона відзначила, що мета комунікаційної кампанії - розповісти про кримських татар і консолідувати їх з українцями. Крім того, вважає Джеппар, кампанія має задовольнити запит українців на інформацію про кримських татар.

"Ніколи за 25 років з часу повернення кримських татар на батьківщину в Україні не було такого запиту на інформацію про кримських татар, такого інтересу до культури і історії нашого народу", - відзначила Джеппар.

Все, що організовується - борди, сітілайти, фотовиставки - це опір окупантам, які намагаються стерти нашу пам'ять, вважає Джеппар.

Довідка. 18 травня 1944 року за указом Сталіна в регіони Середньої Азії і на Урал були депортовані кримські татари. Під час депортації і в перші роки життя у вигнанні загинули понад 46% від загальної чисельності народу. Після розпаду СРСР на початку 90-х років до українського Криму почалося масове повернення кримськотатарського народу. Загальна чисельність кримських татар на початок окупації півострова Росією становила близько 300 тисяч осіб, або майже 13% населення Криму.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-