Громадський контроль за діяльністю органів виконавчої влади

Громадський контроль за діяльністю органів виконавчої влади

Укрінформ
26 квітня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Надання правових механізмів впливу представникам громадськості для участі в проведенні реформ та громадському контролю за органами виконавчої влади". (Зала 1)

Організатор: Громадська рада при Державній регуляторній службі України.

Учасники: голова Громадської ради при Державній регуляторній службі України Сергій Доротич;   заступник голови ОГО «Миколаївська громадська рада» Валерій Ветров; Голова ГС Національна Асамблея України Іван Петухов;  заступник голови ВГО «Союз захисту підприємництва»  Олександр Красовський; Зоя Ярош віце-президент Асоціації адвокатів України.

Громадською радою при Державній регуляторній службі України розроблено пакет законопроектів щодо надання правових механізмів впливу представникам громадськості для участі в проведенні реформ та громадському контролю за органами виконавчої влади.

Ситуація з проведенням реформ в регіонах України, в тому числі і в сфері підприємницької діяльності свідчить про нездатність державного апарату самому себе реформувати і забезпечити якісне виконання законодавства спрямованого на проведення реформ.

Представники Громадської ради  при Державній регуляторній службі України планують проводити адвокасі кампанію по підтримці та впровадженню проектів у декілька етапів що будуть передбачати: широке обговорення законопроектів з метою залучення зацікавлених осіб та узагальнення зауважень та нових пропозицій, проведення кампанії по їх лобіюванню, після прийняття проектів навчання представників громадськості щодо впровадження механізмів участі у впровадженні реформ та громадського контролю в кожному регіоні України.

Підсумкові матеріали:

Громадськість має контролювати діяльність органів влади -голова громадської ради при Держрегуляторслужбі

Представники громадськості мають брати активну участь у проведенні реформ в Україні, а також жорстко контролювати дії органів виконавчої влади. Якщо цього не буде, то якісно змінити країну на краще не вдасться.

Таку думку на прес-конференції в Укрінформі висловив голова громадської ради при Державній регуляторній службі України Сергій Доротич, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми — представники громадянського суспільства, члени громадської ради при Державній регуляторній службі, пропонуємо свій вихід з існуючої ситуації. Єдиним вірним шляхом є можливість контролювати органи виконавчої влади за допомогою громадських інституцій», - сказав Доротич.

Як зазначив заступник голови обласної громадської організації «Миколаївська громадська рада» Валерій Ветров, рада розробила пакет законопроектів щодо надання правових механізмів впливу представникам громадськості для участі в проведенні реформ. «Це законопроект про громадський контроль, метою якого є визначення чіткого розуміння цього контролю, об’єкти та суб’єкти громадського контролю, відповідальність. Другий проект — це зміни в закон про адміністративний кодекс, щоб визначити відповідальність посадових осіб за ті дії, які заважають громадськості брати участь», - сказав він.

За словами Ветрова, також є пропозиції стосовно закону про державну службу, який набуде чинності 1 травня, та проектів законів про місцеве самоврядування та підтримки підприємництва, а також зміни до урядової постанови про регіональні ради. Тут варто чітко прописати участь громадськості, її права та відповідальність, як і відповідальність влади.

Представники громадської ради при Державній регуляторній службі планують проводити кампанію по підтримці та впровадженню проектів у кілька етапів, що будуть передбачати: широке обговорення законопроектів з метою залучення зацікавлених осіб та узагальнення зауважень та нових пропозицій, проведення кампанії по їх лобіюванню, після прийняття проектів навчання представників громадськості щодо впровадження механізмів участі у впровадженні реформ та громадського контролю в кожному регіоні України.

"Якщо влада не буде відчувати настрої і буде відірвана від того, що відбувається, наша країна буде зруйнована... Жорстка відповідальність чиновників, від матеріальної до кримінальної, має бути", - наголосив голова громадської спілки "Національна асамблея України" Іван Петухов. За його словами, цей зв'язок між громадськістю та владою, проект щодо якого підготували його колеги, є "дієвим механізмом для не те що боротьби, бо ми ні з ким не боремося, а для просто  взаємодії влади та суспільства".

На думку заступника голови Всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємництва» Олександра Красовського, ті пропозиції щодо зміни законодавства, які пропонує громадськість, дозволять усім нам брати участь у реформуванні держави. «Які б чудові законопроекти не ухвалювалися б, які б реформи не проводилися, при такому рівні корупції, на місцях є великий прошарок чиновників, які чудово себе почувають у нинішніх умовах і не зацікавлені в змінах. Так ось наша задача — впливати та контролювати їх», - сказав він.

Звісно, додала віце-президент Асоціації адвокатів України Зоя Ярош, думка громадськості набуває певного значення, люди вже можуть завдяки своїй реакції на ті чи інші події впливати на розвиток ситуації. «Проте, це носить непостійний та хаотичний характер. Тому наше основне завдання — зробити зрозумілими та ефективними ті механізми, коли кожна особа в нашій державі розумітиме, яким чином вона може реалізувати свої права, достукатися до влади і якої їй можна чекати реакції і що їй варто зробити», - додала Ярош.

Громадські активісти хочуть створити мережу дорадчих органів при органах влади для впливу на прийняття рішень

Ряд громадських організацій, зокрема Громадська рада при Державній регуляторній службі, розробили п'ять законопроектів, які спрямовані на покращення комунікації між владою та малими і середніми підприємцями.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі розповів заступник голови ОГО «Миколаївська громадська рада» Валерій Ветров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Один з наших законопроектів передбачає тісніший діалог між владою та місцевими підприємцями, аби з однієї сторони, підприємці мали змогу захистити свої права, з іншої - мали можливості впливу на прийняття рішень органами влади», - сказав Ветров.

Також, як розповів громадський діяч, розроблено законопроект, який передбачає створення постійно діючих громадських рад і при органах місцевого самоврядування.

«Таким чином ми хочемо створити мережу дорадчих органів, які б могли впливати на прийняття рішень в країні», - підсумував Ветров.

Як розповів присутній на заході голова Громадської ради при Державній регуляторній службі України Сергій Доротич, громадські активісти уже ведуть переговори з різними депутатськими фракціями та групами, аби домогтись прийняття вищезгаданих законів.

«Ми всі прекрасно розуміємо, що є заручниками нинішньої політичної системи, тому тут без переговорів ніяк. Водночас, ми об'єднуємо свої зусилля з іншими громадськими радами при урядових установах, аби досягти своєї мети», - наголосив громадський діяч.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-