Збережімо державу від саморуйнації!

Збережімо державу від саморуйнації!

Укрінформ
27 квітня о 13.15 відбулася прес-конференція Ініціативної групи "Першого грудня" з оприлюднення звернення до громадськості з приводу суспільної ситуації та збереження моральних цінностей. (Зала 1)

У заході взяли участь:  В'ячеслав Брюховецький, кардинал Любомир Гузар,  Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Юрій Щербак, Ігор Юхновський.

Ініціативна група «Першого грудня» створена у 20-ту річницю референдуму про Незалежність України для формування, серед іншого, ідей з розвитку та реформування країни. До групи входять чільні представники національної інтелігенції, серед яких В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський.

Підсумкові матеріали:

Скуратівський: Журналіст - не той, хто жонглює ситуацією, а той, хто протоколює її

Виконувати справжнє завдання журналіста - протоколювати ситуації, а не жонглювати ними - закликав представників медіа мистецтвознавець, літератор, історик і публіцист Вадим Скуратівський.

Про це він сказав на прес-конференції ініціативної групи "Першого грудня" в Укрінформі.

"Останній рік я безперестанку спостерігаю, як журналісти на телеекрані ніби граються з хаосом, який запанував у цій країні. Маю надію, вони зрозуміють, що журналіст - не той, хто жонглює тими чи іншими елегантними репризами, ситуаціями і так далі, а той, хто справді протоколює ситуацію. Від журналістів, особливо молодих, залежить дуже багато, а можливо, навіть усе", - зазначив Скуратівський.

На думку публіциста, ще ніколи в європейський історії ситуація не була в руках журналістів настільки, як в останні кілька десятків років у Східній Європі. Тому в теперішніх проблемах України Скуратівський вважає винною насамперед "четверту владу" і закликає її використати свій контроль задля якоїсь загальнонаціональної чи гуманістичної користі.

Український уряд має допомогти кримськотатарському народу - Маринович

Україна повинна створити всі можливості для того, щоб кримськотатарський народ міг реалізувати свої завдання, попри заборону в Криму Меджлісу.

Про це сказав правозахисник, публіцист, член-засновник Української Гельсінської групи Мирослав Маринович на прес-конференції ініціативної групи "Першого грудня" в Укрінформі.

"Заборона Меджлісу - це посилення трагедії кримськотатарського народу. Ми повинні це побачити, оцінити і допомогти цьому народові. Я думаю, що у відповідь на це українська держава, український уряд мають створити всі можливості, щоб кримськотатарський народ міг реалізувати свої завдання без того, щоб у Криму мати цю легітимну структуру. Тобто, він її має, але вона поставлена (Росією - ред.) поза законом", - зазначив Маринович.

Наслідком заборони Росією Меджлісу буде зміцнення духу кримськотатарського народу - розвинув думку інший член ініціативної групи "Першого грудня", літературознавець, почесний президент Києво-Могилянської академії В'ячеслав Брюховецький. На його переконання, загарбники не усвідомлюють, що всяка дія має свою протидію.

Ініціатива "Першого грудня" назвала скасування дозволу на роботу Савіку Шустеру тривожним знаком

Анулювання дозволу на роботу тележурналісту Савіку Шустеру - це наслідок монополізації влади, тривожний знак, який, мов бумеранг, може обернутися проблемами для самої влади.  

На цьому наголосив учасник Ініціативної групи "Першого грудня" Володимир Панченко під час прес-конференції в Укрінформі, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

"Щодо студії Савіка Шустера - це є наслідок монополізації влади. Це наслідок намагання контролювати все, все перевести на ручне управління, в тому числі і такі дискусійні майданчики. Це - небезпечна тенденція. Якщо ми вже зараз починаємо відчувати дуже гостро проблему свободи слова, то це дуже тривожний знак для суспільства, для держави, але - як бумеранг - і для влади також", - підкреслив Панченко.

Водночас інший учасник Ініціативи В'ячеслав Брюховецький закликав зачекати на офіційні висновки щодо сплати чи несплати каналом Шустера податків.

"Давайте діждемося, щоби було офіційно і точно сказано, чи є там порушення фінансові, тому що інформація про це є... І що ми захищаємо - захищаємо людину, яка не платить податки, які потрібні для бюджету держави? Якщо це неправда, то тоді - інша річ. Тоді я б на місці Савіка Шустера сказав: перевірте мене, я готовий розкрити, чи справді не сплатив податки і так далі... Тому що інакше це вже є свавілля демократії", -  зазначив Брюховецький.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 26 квітня, стало відомо, що Шустеру, який має громадянство Канади, анулювали дозвіл на роботу в Україні на підставі отриманої від Державної служби зайнятості інформації про наявність кримінального провадження відносно ведучого, водночас сам Шустер про це не повідомив.

Згодом у Державній службі зайнятості пояснили, що підставою звернення до Київського міського центру зайнятості щодо анулювання дозволу на роботу для Шустера став лист від Державної фіскальної служби України про те, що відносно ведучого здійснюється кримінальне провадження.

Дострокові вибори в Україні не мають сенсу - Маринович

Будь-які дострокові вибори в Україні не мають сенсу через відсутність нормальної політичної альтернативи.

Про це на прес-конференції Ініціативної групи "Першого грудня" в Укрінформі заявив правозахисник, публіцист, член-засновник Української Гельсінської групи Мирослав Маринович.

"А чи є в Україні нормальна, цивілізована політична альтернатива? Як на мене, такої немає, тому вибори не мають сенсу. Найбільший вибір зараз - не біля урн, а в серці кожної людини, кожного професіонала", - зазначив Маринович.

На думку правозахисника, українські громадяни, фахівці у найрізноманітніших сферах, мають чинити тиск на державу шляхом об'єднань в асоціації та реалізації на практиці тих моделей, які самі вважають правильними. Маринович закликав не чекати, що хтось щось створить чи зробить, а виявляти свою активну позицію.

Ініціатива "Першого грудня" застерігає владу від спроб тотального контролю над її інститутами

Ініціативна група "Першого грудня" вважає основною загрозою для держави деградацію її інститутів, яку спричиняє намагання влади перевести ці інститути в ручне управління.

На цьому наголосив учасник групи Володимир Панченко під час прес-конференції в Укрінформі, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

"Багато наших проблем полягають в тому, що всі президенти починають з того, що їм мало повноважень, що потрібно змінювати Конституцію, і все переводять на ручне управління. Деградація держави починається з монополізму, з бажання однієї сили - президентської гілки влади - монополізувати все. З цього великою мірою і починається деградація державних інституцій, які перетворюються на служок... Це - одна з тих найбільших тривог, які змусили нас сьогодні звертатися до ЗМІ, а через ЗМІ - до суспільства", - сказав Панченко.

Він підкреслив при цьому, що така ситуація "може загрожувати розпадом держави".

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-