Спротив окупації

Спротив окупації

Укрінформ
21 квітня о 10.00 відбулася Презентація першого в Україні Посібника з ненасильницької боротьби проти окупації (Крим та Донбас). (Зала 1)

Спікери: Павло Жовніренко, голова Правління Центру стратегічних досліджень; Еміне Джеппар, Перший заступник Міністра інформаційної політики України; Ескендер Барієв, член Меджлісу кримськотатарського народу.

Боротьба за звільнення окупованих територій і людей асоціюється у заявах політиків, повідомленнях ЗМІ  і свідомості пересічних громадян  в основному з трьома напрямками: дипломатичним, воєнним і економічним. Між тим світова і українська практика має широкий спектр прикладів успішної ненасильницької боротьби громадян проти окупації.

ГО «Центр стратегічних досліджень»  вперше в Україні розробила посібник з практики ненасильницького спротиву для населення тимчасово окупованих Росією територій.

Учасники прес-конференції ознайомили журналістів з широким колом тем, які висвітлені в посібнику:

1.  Що таке ненасильницький опір і чому він є кращим вибором

2. Принципи  та історичні приклади  боротьби без  зброї

3. Факти ненасильницького спротиву російській агресії проти України

4. Практичні рекомендації з діяльності та безпеки у репресивному середовищі

Підсумкові матеріали:

Перший посібник з ненасильницької боротьби проти окупації з'явився в Україні

Перший посібник з практики ненасильницького спротиву для населення тимчасово окупованих Росією територій з'явився в Україні. Його розробила ГО "Центр стратегічних досліджень".

Про це поінформувала перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар під час презентації посібника в Укрінформі.

"Брошуру розробив Центр стратегічних досліджень. Вона є виключно в електронному варіанті. Це було зроблено умисно, адже електронний варіант не знає кордонів. Ми будемо закликати ЗМІ розміщувати цю брошуру на своїх носіях,  аби максимально донести цю інформацію до споживача - до кримчан та жителів сходу України. Ця брошура містить конкретні рекомендації - що робити в умовах окупації, пояснює, чому це важливо", - наголосила Джеппар.

Водночас вона зазначила, що від репресій в Криму потерпає дедалі більше людей.

"Статистика жахлива - кожного дня проводяться обшуки, останні події кричущі - це 7 обшуків в будинках кримських журналістів. Їх звинувачують в сепаратизмі. Ми не знаємо, які правові наслідки всіх тих дій Поклонської можуть настати. Втім це вже свідчення того, що свободи слова, свободи висловлення думки в Криму не залишилося. І тому тема спротиву вкрай важлива. Цей механізм ми пропонуємо не тільки тим, хто на Сході, а й тим, хто в Криму - як бути в умовах окупації", - сказала Джеппар.  

Вона наголосила на тому, що найперше ненасильницький спротив дає можливість кожному реалізовувати своє право на боротьбу і відстоювати свою позицію, що він має на меті делегітимізацію режиму окупації, демонстрацію того, що він не контролює ні населення, ні територію, його мета також викликати сумнів всередині російського суспільства щодо стабільності окупації Криму та Донбасу.

Як доповнив голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко, конкретна мета посібника - дати історію, теорію, практичні приклади ненасильницької боротьби і запропонувати заходи безпеки.

"Ми розуміємо, що маємо справу з репресивним режимом, і те, що проходить в демократичних країнах як ненасильницький спротив, Росією сприймається зовсім по-іншому. Там зараз внесені законопроекти про підсилення боротьби з "тероризмом", "екстремістською діяльністю" - і сюди входить абсолютно все", - сказав він.  

Жовніренко зазначив також, що ненасильницький спротив має таку важливу мету, як розвіяти страх, який намагаються насадити окупанти.

"Ми намагалися дати алгоритм як групам людей, так і індивідуально людині, яка хоче боротися, але не може в руки взяти зброю з різних причин", - узагальнив він.

За словами члена Меджлісу кримськотатарського народу Ескендера Барієва, завдання Меджлісу було і є на сьогодні - зберегти народ, який є малочисельним, а з іншого боку - зберегти позицію народу і його традиції - це боротьба за свої права і свободи.

"Ті репресії, які тривають по відношенню до кримських татар, - це, в першу чергу, помста окупаційної влади за те, що кримські татари не пішли на зговір, дії від безвиході в тому плані, що саме кримські татари як корінний народ мають право на самовизначення і саме корінний народ може визначатися, чи можуть воєнізовані формування бути на його території. І кримські татари вже дали свою оцінку - вони заявили, що хочуть, аби цілісність України була збережена і щоб в Криму не було окупаційних військ", - підкреслив Барієв.

Як зазначалося, посібник вже є в інтернеті на сайті ГО "Центр стратегічних досліджень". Перший його  варіант зроблений російською мовою, зараз готується український переклад, і взагалі ця робота продовжує писатися. В кінці посібника надані контакти, за якими можна звертатися за консультацією.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-