Першочергові напрями реформи державного регулювання ринків небанківських фінансових послуг

Першочергові напрями реформи державного регулювання ринків небанківських фінансових послуг

Укрінформ
24 березня об 11.00 прес-конференція «Першочергові напрями реформи державного регулювання ринків небанківських фінансових послуг: результати 2015 року та плани на 2016 рік»

Учасники: Ігор Пашко - Голова Нацкомфінпослуг; Ольга Максимчук - член Нацкомфінпослуг; Ольга Гурбич - член Нацкомфінпослуг; Олександр Залєтов - член Нацкомфінпослуг; Денис Ястреб - член Нацкомфінпослуг.

Під час прес-конференції Голова і Члени Нацкомфінпослуг розали про головні зміни, які відбулися протягом 2015 року у діяльності регулятора, а також небанківських фінансових ринків та представлять попередні результати роботи ринків за минулий рік.

Підсумкові матеріали:

У 2015 році збільшено розміри страхових виплат - Нацкомфінпослуг

У 2015 році підвищено соціальні стандарти за обов'язковими видами страхування.

Про це на пресс-конференції "Першочергові напрями реформи державного регулювання ринків небанківських фінансових послуг: результати 2015 року та плани на 2016 рік" в Укрінформі заявив член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов, повідомляє кореспондент агентства.

"Нацкомфінпослуг вдалося вдвічі до 50 тис. грн збільшити максимальний розмір страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення документів про ДТП без участі працівників дорожньої поліції. Також цього року збільшено розміри страхових сум відповідно до рівня індексу споживчих цін та рівня інфляції: за шкоду заподіяну майну потерпілих, у розмірі 100 тис. грн на одного потерпілого та за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю потерпілих у розмірі 200 тис. грн на одного потерпілого", - сказав Залєтов.

Крім того він зазначив, що з 11 лютого 2016 року затверджена підготовлена комісією постанова Кабміну, якою удосконалено заходи із відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок пожеж та аварій на об'єктах підвищеної небезпеки.

"Збільшено розміри страхових сум за категоріями об'єктів підвищеної небезпеки згідно інфляції на 340%, збільшено розміри виплат у разі шкоди, заподіяної життю та здоров'ю третії осіб з 8,5 тис. грн до 500 тис. грн та зменшено максимальних розмір страхового тарифу за категоріями об'єктів підвищеної небезпеки на 340%", - наголосив Залєтов.

Також, член Нацкомфінпослуг відзначив, ще одну підготовлену комісією постанову Кабміну ухвалену 18 лютого цього року. Вона передбачає заміну державного обов'язкового страхування на безпосереднє здійснення потерпілим компенсаційної виплати.

Страхові компанії змінюють структуру своїх активів на користь банківських вкладів - Нацкомфінпослуг

Сума активів у акціях в 2015 році у порівнянні з 2014-им зменшилась на 34%: тепер найбільша доля активів зосереджена не в акціях, а в банківських вкладах.

Про це йдеться у прес-релізі, наданому за результатами прес-конференції "Першочергові напрями реформи державного регулювання ринків небанківських фінансових послуг: результати 2015 року та плани на 2016 рік", що проходила в Укрінформі.

"Змінилась структура активів страхових компаній, зокрема станом на 31 грудня 2015 року найбільша доля активів зосереджена не в акціях, на відміну від 2014 року, а у банківських вкладах (12,6 млрд грн, було 9,0 млрд грн), сума активів у акціях зменшилась на 34%: з 18,0 млрд грн до 11,9 млрд грн", - зазначають у Нацкомфінпослуг.

За їх даними, в цілому активи страхових компаній за 2015 рік зменшились на 13% і склали 60,7 млд грн, активи визначених категорій зменшились на 10% і становили 36,4 млрд грн.

У Нацкомфінпослуг скаржаться на відсутність закону про ломбарди

Нацкомфінпослуг змушена врегульовувати діяльність ломбардів нормативно-правовими актами, через відсутність закону про ці фінустанови.

Про це на пресс-конференції "Першочергові напрями реформи державного регулювання ринків небанківських фінансових послуг: результати 2015 року та плани на 2016 рік" в Укрінформі заявив член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов, повідомляє кореспондент агентства.

"На жаль, ринок ломбарів до цього часу не має свого закону, є лише законопроект, який знаходиться у Верховній Раді, тому ми змушені зараз ініціювати зміни в наші нормативні документи", - сказав Залєтов.

Він наголосив на тому, що величезний сегмент фінансового ринку, який займають ломбарди, практично не регулюються на законодавчому рівні.

Залєтов зауважив, що схвалений проект розпорядження Нацкомфінпослуг "Про внесення змін до Положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами", який регулюватиме діяльність ломбардів, посилить вимоги до цих фінустанов.

"На сьогоднішній день розмір 200 тис. грн для ломбарду, для того щоб започаткувати цю діяльність, є недостатнім, оскільки ломбард це фінансова, кредитна установа і тому наш документ передбачає збільшення розміру капіталу до 500 тис. грн, а для тих хто має відокремлені підрозділи - до 1 млн грн", - зазначив Залєтов.

Крім того, розпорядженням забороняється діяльність в тимчасових спорудах (МАФАХ) та встановлюються вимоги до використання назв (виключення тотожних назв ломбардів).

Відео заходу:

Фото тут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-