Скасування Господарського кодексу: думка регуляторів та громадськості

Скасування Господарського кодексу: думка регуляторів та громадськості

Укрінформ
21 січня о 13.00 відбулася прес-конференція на тему: "Скасування Господарського кодексу: думка регуляторів та громадськості". (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Учасники: Міністерство юстиції – Міністр Павло Петренко; заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції – Сергій Петухов; керуючий партнер ЮФ «Авеллум Партнерс», заступник Голови Комітету з корпоративного права та фондового ринку АПУ – Микола Стеценко; голова третейського суду при ICC Ukraine, експерт РПР – Тарас Шепель; адвокат, менеджер групи з судової реформи РПР – Вікторія Ободовська, Директор центру комерційного права – Валентина Данішевська.

Положення Господарського кодексу не відповідають сучасним реаліям ведення комерційної діяльності, погіршують становище інвестиційного клімату та дають можливість для корупційних зловживань.

Підсумкові матеріали:

Міністерство юстиції виступає за скасування Господарського кодексу

Міністерство юстиції виступає за скасування Господарського кодексу, більшість норм якого є застарілими або дублюються галузевим законодавством.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявили очільник відомства Павло Петренко і його заступник Сергій Петухов.

"У 2003 році було прийнято два дуже серйозних акти - Цивільний кодекс і Господарський. Якщо Цивільний кодекс був напрацюванням нового, європейського закону, то Господарський кодекс законсервував багато речей з радянського законодавства", - зазначив міністр.

За словами Петренка, дублювання у Господарському кодексі  норм інших законодавчих актів призвело до того, що наразі важко визначити який суд - господарський, адміністративний чи місцевий має розглядати позов.

У свою чергу Петухов додав, що державні регулятори одноголосно виступають за скасування Господарського кодексу, оскільки він містить застарілі норми та дублює галузеве законодавство. "Кодекс не модернізувався протягом 10 років і не відображає реального стану речей, документ заважає веденню бізнесу в Україні", - зазначив він.

Петухов також запевнив, що норми Господарського кодексу, які свого часу були перенесені з галузевого законодавства, а також ті, які довели свою ефективність, будуть відображені в інших нормативно-правових актах. "Це не буде одночасне скасування кодексу без аналізу та врахування позитивних моментів", - наголосив заступник міністра.

Рішення про скасування Господарського кодексу може бути прийнято до кінця року - Мін'юст

В Міністерстві юстиції сподіваються, що Верховна Рада може прийняти рішення про скасування Господарського кодексу до кінця 2016 року.

Таку думку під час прес-конференції  «Скасування Господарського кодексу: думка регуляторів та громадськості» в Укрінформі висловив заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов, повідомляє кореспондент агентства.

«Це достатньо грунтовна реформа, яка потребує врахування думок усіх - і бізнесу, і громадськості, і регуляторів, вона не буде проходити швидко... До кінця року вона вже потенційно може бути прийнята Верховною Радою», - сказав Петухов.

За його словами, зараз Міністерство юстиції займається формуванням робочої групи, яка  займатиметься аналізом позитивних моментів кодексу та їх врахуванням у інших нормативно-правових актах.

«Ми зараз в процесі формування робочої групи в Міністерстві юстиції, куди будуть запрошені всі органи державної влади, які так чи інакше регулюють комерційну діяльність чи керують державним майном, представники судової влади та Верховної Ради, представники громадськості, представники наукових кіл. Наступного місяця вона буде сформована і почне роботу», - уточнив Петухов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-