На шляху до енергетичної незалежності: підсумки 2015 року

На шляху до енергетичної незалежності: підсумки 2015 року

Укрінформ
23 грудня об 11.00 відбулося публічне обговорення на тему: "На шляху до енергетичної незалежності: підсумки 2015 року". (Зала 2)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, Біоенергетична асоціація України, Комітет енергетичної незалежності України.

Учасники: Сергій Савчук, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України; Олександр Домбровський, народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України; Іван Надєїн, голова Комітету енергетичної незалежності України; Андрій Конеченков, голова правління Української вітроенергетичної асоціації України; Володимир Майстришин, представник «Київ Грін Енерджі» (виробник теплової енергії з біомаси), народні депутати, експерти, журналісти.

Обговорювалися питання:

- як розвивалася відновлювана енергетика в 2015 році

- які бар'єри стоять на шляху заміщення газу в ПЕК

- головні виклики 2016 р .: сценарії розвитку галузі на наступний рік

Підсумкові матеріали:

Кабмін хоче дозволити населенню купівлю негазових котлів за рахунок невикористаних субсидій

Кабінет Міністрів України хоче дозволити населенню купувати негазові котли за рахунок коштів, не використаних для надання субсидій на оплату комунальних послуг. Як очікується, проект такої постанови буде затверджено на засіданні Кабміну в п'ятницю.

Про це на прес-конференції заявив голова Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності Сергій Савчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз існує такий порядок, за якого і споживач не зацікавлений економити енергоресурси, так і кошти, які призначені на надання субсидій, використовуються неефективно. З тим, було висунуто пропозицію, аби не використані у цьому році кошти на субсидії, які залишились на рахунках, можна було надати населенню для закупки негазових котлів. Очікується, що проект такої постанови буде затверджено на засіданні Уряду в п'ятницю», - сказав чиновник.

Як зазначив Савчук, цього року такі котли встановили 14 тис. сімей, тому варто очікувати, що населення охоче скористається пропозицією Кабміну.

«Споживач тепла зацікавлений економити, і негазові котли допомагають у цьому. Цьогоріч 14 тисяч сімей без будь-якої допомоги встановило для свого користування такого роду котли. Якщо наша пропозиція буде втілена в життя, звісно, що наступного року така цифра буде набагато більша», - вважає Савчук.

НКРЕКП гальмує розширення використання біогазу - експерт

"Національна  комісія  з  державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг відмовляється переглядати тарифну ставку  для  теплової  енергії  з  біопалив. Таким чином, вона гальмує розширення використання біопалив в енергетиці України.

Про це під час прес-конференції заявив голова комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн, повідомляє кореспондент Укрінформу. «Незважаючи  на  чисельні  звернення,  НКРЕ  відмовляється переглядати тарифні ставки для теплової енергії з біопалив. Таким чином, ця структура гальмує розширення використання біпалив в енергетиці України», - сказав експерт.

У той же час, як наголосив Надєїн, на позицію НКРЕКП впливає позиція уряду. З тим, необхідно змінювати загальні підходи до питань енергоефективності та енергозбереження.

«НКРЕ не реагує на звернення, бо є позиція уряду, який, очевидно не зацікавлений у збільшенні рівня енергоефективності. Це видно хоча б з суми кредитів, залучених на модернізацію газових котлів. Тому потрібна зміна загальних підходів у енергетиці», - наголосив голова комітету.

Виробники  теплової  енергії  з  біопалив  планують  протягом  5 років наростити заміщення природного газу до 7,2 млрд кубометрів на рік Виробники теплової  енергії  з  біопалив планують наростити протягом 5 років обсяг виробництва до 7,2 млрд кубометрів на рік.

У  2015 році біопаливами було заміщено близько 3 млрд кубів природного газу. Про це під час прес-конференції заявив голова правління Біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Динаміка  виробництва  демонструє,  що кожного року обсяг виробництва теплової енергії з біопалив, так і попит на нього збільшується  приблизно  на 25%. Наприклад, у 2014 році було вироблено біопалив в кількості еквівалентній 3,0 млрд кубів природного газу, з них  2,4  млрд  пішли  на  внутрішній ринок, а 0,6 млрд - на експорт.

Таким  чином,  виробники  планують  наростити  до 2020 року заміщення природного газу біопаливами до 7,2 млрд кубометрів на рік», - сказав Гелетуха".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-