Чому Профспілки занепокоєні прийняттям  Трудового кодексу України?

Чому Профспілки занепокоєні прийняттям Трудового кодексу України?

Укрінформ
4 листопада о 13.30 відбулася  прес-конференція  на тему: "Конфедерація вільних профспілок України занепокоєна черговою спробою ухвалення Трудового кодексу, запланованого на 5 листопада 2015 року ВР України". (Зал 1)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатор: Конфедерація вільних профспілок України.

Учасники: Михайло ВОЛИНЕЦЬ -  голова Конфедерації вільних профспілок України і Незалежної профспілки гірників України; Володимир КОЗЕЛЬСЬКИЙ - голова Вільної профспілки залізничників України; Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ - експерт із соціальних питань, народний депутат України VI та VII cкликань; Олег ПАНАСЕНКО - голова Вільної профспілки медичних працівників України; Петро ТУЛЕЙ - заступник голови Конфедерації вільних профспілок України.

Підсумкові матеріали:

Конфедерація вільних профспілок занепокоєна черговою спробою ухвалення Трудового кодексу

Конфедерація вільних профспілок України (КВПУ) занепокоєна черговою спробою ухвалення Трудового кодексу України, запланованого на 5 листопада 2015 року Верховною Радою України.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив голова Конфедерації вільних профспілок України і Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, повідомляє кореспондент агентства.

«Це рабське трудове законодавство. Сподіваємося, що депутати почують нас, що вони будуть відповідальними, що вони розуміють, що таке міжнародні норми та стандарти, і що таких речей, як прийняття цього кодексу, не можна допускати», - сказав Волинець.

На його переконання, ухвалення Трудового кодексу у запропонованій нині редакції призведе до трагічних наслідків для людей найманої праці. Бо, наприклад, ст.12 проекту надає роботодавцям широку одноосібну владу на ухвалення нормативних актів у сфері праці шляхом видання наказів, розпоряджень, рішень, тим самим спонукаючи їх уникати колективних переговорів та протидіяти створенню, існуванню і діяльності профспілок на підприємствах.

А згідно зі ст.37, роботодавець може покласти на працівника виконання додаткових обов'язків, якщо обсяг роботи, на його думку, не забезпечує повної зайнятості. За ці додаткові обов'язки працівникові пропонується доплата лише за домовленістю сторін та й то, якщо додаткова робота виявиться вище оплачуваною за основну.

Ст.68 взагалі фактично узаконює в Україні рабство, бо надає роботодавцеві право у разі простою тимчасово переводити працівника за його згодою до іншого роботодавця. Не важко здогадатися, додав Волинець, що в наших реаліях таке переведення буде примусовим, бо працівникові доведеться дати згоду, щоб не втратити роботу. Та й строк цей може бути безкінечним, адже його термінів проект нового Трудового кодексу не встановлює.

Значних утисків, за словами голови КВПУ, в разі ухвалення Трудового кодексу, зазнають жінки, а особливо ті, які мають неповнолітніх дітей. Ст. 108 проекту дозволяє роботодавцям звільняти одиноких матерів, які мають дітей віком до 15 років, на загальних підставах у разі невиконання або неналежного виконання ними трудових обов'язків, прогулу, розголошення комерційної або іншої захищеної законом інформації.

А згідно зі ст. 291, жінок, які мають дітей віком до 14 років або дитину-інваліда, можуть залучати до роботи у нічний час, наднормово, у вихідні, державні і релігійні свята, що нині законодавством заборонено.

«Уявіть, матір, яка не має ніякої підтримки збоку, змушена буде покинути дітей і йти відпрацьовувати вночі. При двох доганах таку жінку можна буде звільнити. А догана як може з'явитися? Повезла матір, наприклад, хвору дитину в обласну лікарню, домовившись про це із керівником, а коли повернулася, оголошують прогул і догану. А потім звільнення. І нікого її діти не цікавлять», - обурився Волинець.

На його думку, прийняття цього кодексу не потрібне.

У понеділок Голова ВРУ Володимир Гройсман заявив про необхідність прийняття ТКУ під приводом обов'язкового виконання умов Європейського Союзу. Хоча насправді ЄС вимагає від України не нового кодексу, а внесення змін до чинного законодавства про працю щодо заборони дискримінації у прийнятті на роботу та звільненні громадян з усіх уразливих груп, зокрема й за ознакою сексуальної орієнтації. «Але для цього достатньо додати лише одне речення до чинного законодавства», - підкреслив він.

У свою чергу експерт із соціальних питань, народний депутат України VI-VII скликань Андрій Павловський повідомив, що на знак протесту проти прийняття цього «рабського» ТКУ профспілки мають намір у четвер зібратися під стінами парламенту. «Будемо намагатися усіма силами прийняття цього дискримінаційного акту стосовно трудящих людей в Україні не допустити», - запевнив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-