Про право на свідомий вибір. Законопроект № 4128

Про право на свідомий вибір. Законопроект № 4128

Укрінформ
19 жовтня о 15.00 відбулася прес-конференція на тему: "Право на свободу совісті і пристрасті навколо законопроекту № 4128". (Зала 1)

Організатор: Міністерство культури України.

Учасники: Віктор Єленський - доктор філософських наук, професор, народний депутат України; Андрій Юраш - кандидат політичних наук, директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України; Олександр Саган - доктор філософських наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.Сковороди Національної академії наук України.

Підсумкові матеріали:

Законопроект №4128 пояснює, в який спосіб має відбутися зміна підлеглості релігійної громади, тому наразі актуальний для України - Єленський

Законопроект №4128 ("Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації") передбачає, в який спосіб має відбутися зміна підлеглості релігійної громади, що на сьогодні для України є надзвичайно актуальним.  

На цьому наголосив професор, народний депутат України Віктор Єленський під час прес-конференції в Укрінформі.  

"В Україні є серйозна потреба в прийнятті доповнень до статті 8 Закону "Про свободу совісті та релігійні організації", який не визначає, в який спосіб має відбутися зміна підлеглості релігійної громади.  Законопроект №4128 це передбачає", - зазначив Єленський.

Він уточнив, що з цього приводу Європейський суд з прав людини зробив Україні зауваження, коли 2007 року розглядав справу "Святомихайлівська парафія проти України". В цій справі суд захистив право релігійної громади на зміни своєї підлеглості - з Московського патріархату до Київського. Ще раніше, 2002 року, той же суд захистив право Бессарабської митрополії на зміну своєї підлеглості з Московського патріархату до Румунського.

"Законопроектом передбачається, що зміна підлеглості релігійної громади здійснюється шляхом внесення змін до статуту цієї організації, якщо за це проголосувала більшість членів цієї релігійної громади, присутніх на її загальних зборах. Йдеться саме про загальні збори релігійної громади, а не про місцеві референдуми, як про це пишуть в деяких виданнях і як це постійно тиражують опоненти цього законопроекту", - зауважив Єленський.

Він додав, що держава не має права втручатися у внутрішні справи релігійної громади і порядок здійснення прийому або виключення з її членів. Вона лише визначає, що людина має себе ідентифікувати з цією громадою (бо інакше це буде недобровільна участь у релігійному житті) і бере активну постійну участь у житті цієї громади - як це зафіксовано у 178 статутах різних релігійних організацій, які опрацьовано при підготовці законопроекту. В них також чітко сказано, яким чином ухвалюються рішення на загальних зборах: в деяких випадках для цього треба 2/3 присутніх, в інших половина. І саме керівний орган цієї громади визначає правомочність цих зборів і затверджує рішення.

"Таким чином, розмови про те, що хтось збере двох людей і перебере собі храм не мають під собою жодних підстав. Для того, щоб уже зовсім унеможливити те, що називається "рейдерством", Верховна Рада на минулому сесійному тижні ухвалила законопроект №5067, який очікує підпису президента", - зазначив Єленський.

Він підкреслив, що навколо законопроекту №4128 нагромаджено багато несправедливостей і неправди. Тим часом опоненти цього законопроекту жодного разу не запропонували його авторам провести фахову дискусію на цю тему.

"Всі, кого цікавить цей законопроект, все про нього знають і розуміють. Я пояснюю колотнечу навколо цього законопроекту виключно проблемами, які лежать поза його межами і поза межами українського контексту взагалі. Йдеться про необхідність ще раз заявити про "наступ", "гоніння" і тому подібне", - підкреслив народний депутат.

При цьому він уточнив: "За опонентами стоять Московська патріархія і Опозиційний блок, а також їхні куратори, які намагаються розхитати ситуацію в Україні".

А також заявив, що готовий до фахової дискусії з усіма, хто критикує цей законопроект.

Противниками законопроекту про зміну підлеглості релігійної громади є УПЦ в єдності з Московським патріархатом -  Саган

Законопроект № 4128 ("Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації"), що докладно прописує, в який спосіб має відбутися зміна підлеглості релігійної громади, викликав великий спротив УПЦ в єдності з Московським патріархатом.

Таке переконання висловив Олександр Саган - професор, провідний науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАНУ - під час прес-конференції в Укрінформі.

"Опоненти законопроекту нагнітають ситуацію з тим, щоб максимально заблокувати прийняття змін. Це наштовхує на думку, що законопроект надзвичайно точно відповідає реаліям і створює реальний механізм переходу, коли є великий опір саме від конфесії, яка передбачає найбільший вихід із її юрисдикції. Це УПЦ в єдності з Московським патріархатом. На сьогодні це для них найбільша проблема", - підкреслив Саган.

Він додав при цьому, що їм вдалося за цей рік фактично заблокувати перехід або вихід людей з юрисдикції УПЦ.

"Якщо торік ми спостерігали хоч якісь порухи в цьому напрямку, то на сьогодні це фактично заблоковано судами. Деякі судді працюють з перевантаженням, справи відсовуються. Є села, які судяться вже 1,5 року, як кілька сіл у Тернопільській області", - сказав науковець.

За його словами, з 2005 року тягнуться судові рішення в деяких громадах. Зокрема в Острозі майже 99% членів громади постановили перейти з Московського патріархату в Київський. І дві людини заблокували це рішення через суди і позицію певних чиновників. Тож люди не змогли за собою закріпити храм, фактично опинилися на вулиці і сьогодні будують собі інший храм. І подібні історії в Україні - не рідкість. Тому потреба в цьому законі надзвичайно велика.

"Цей законопроект дає дуже реальний і дієвий механізм щодо реалізації і вирішення саме таких проблемних питань", - наголосив Саган.

Він також зазначив, що УПЦ в єдності з Московським патріархатом фактично заблокувала можливість реалізації іншої норми закону - про почергове богослужіння.

"Широко відома інструкція з резолюцією митрополита Онуфрія, яка забороняє такі богослужіння, і вони блокуються на території всієї України. Тобто на сьогодні склалася патова ситуація, коли норма закону є, але немає жодної можливості її реалізувати. В селах це призводить до значної напруги і навіть випадків агресії, що не сприяє загальному моральному клімату в суспільстві", - зазначив Саган.

Науковець також додав, що, протидіячи законопроекту, представники Московського патріархату протягують ідею отримання юридичної особи для церкви, що теж є неприйнятним, тому що, навіть якщо 100% громади перейде в іншу юрисдикцію, вони залишаться без храму.

Законопроект про свободу совісті та релігійні організації допомагає уникати конфліктів між релігійними громадами - Мінкультури

Законопроект № 4128 ("Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації") допомагає розв'язати гострі конфлікти, які постійно виникають між релігійними громадами в Україні.  

Таке переконання висловив директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш під час прес-конференції в Укрінформі.

"Зміни до 8-ої статті (Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" - ред.) допомагають розв'язати одну з найконфліктогенніших точок у нашому сучасному релігійному житті. Протягом останніх 1,5 року ми зафіксували 150 точок в Україні, де громада намагається знайти нову ідентичність. Такі переорієнтації в 20-30% відбуваються безболісно. Але в третині точок виникли дуже драматичні конфлікти. Цей законопроект спрямований на вирішення глобальної проблеми, яка є в релігійному середовищі нашої держави. А ті, хто виступають проти цього законопроекту, насправді хочуть, щоб ми зберегли конфліктність", - сказав Юраш.  

Він уточнив при цьому, що переорієнтація відбувається не тільки з УПЦ.

"Це глобальна проблема. І ті, хто каже, що цей законопроект зорієнтований тільки на одну конфесію, свідомо спекулюють і маніпулюють", - підкреслив він.

Водночас він додав, що опоненти законопроекту у своїх судових рішеннях майже ніколи не говорять про закон.

"Законодавчої площини для них просто не існує. Усі судові позови, в рамках яких зараз стихійно, хаотично вирішуються ці питання, нанизані навколо питань власності на приміщення. Питання забезпечення прав віруючих, дотримання європейських стандартів насправді підміняють питанням власності", - підкреслив представник Мінкультури.

Його також обурив факт, що з боку опонентів цього законопроекту є спроба створити альтернативне експертне середовище.

"Це персоналії, яких раніше ніколи не помічали і не знали у цій сфері. Це штучна реальність, штучне заперечення, штучні аргументи, штучні репрезентанти, яких ніхто у сфері наукового експертування ніхто раніше не бачив", - зазначив Юраш.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-