Як набирається енергії

Як набирається енергії "Укренерго" - з допомогою ЄБРР та Світового банку

Укрінформ
7 жовтня об 11.00  відбулася прес-конференція на тему: "Зміцнення енергетичного потенціалу через міжнародне співробітництво. Успішна співпраця “Укренерго” з ЄБРР та Світовим банком". (Зала 1)

Учасники:  т.в.о. директора ДП “НЕК “Укренерго” Всеволод Ковальчук; керівник програм Світового банку з питань інфраструктури та сталого розвитку по Україні, Білорусі та Молдові Людмила Бутенко; керівник енергетичних та інфраструктурних проектів Світового банку Дмитро Глазков; старший банкір Департаменту електроенергетики ЄБРР Ольга Єрьоміна; провідний експерт з енергетики (регіон Європа та Центральна Азія, Світовий банк) Деян Остоїч.

Обговорювалися питання:

- стратегія партнерства “Укренерго” з міжнародними організаціями через сувору систему звітності й контролю за якісними змінами в енергетиці

- чесна конкуренція і відкритість, як запорука реальної економії коштів на державних закупівлях

- підготовка компанії до роботи в осінньо-зимовий період

- інституційні зміни та боротьба з корупцією

Підсумкові матеріали:

Найбільший енергооб'єкт в Україні та Європі - Запорізька АЕС, вийде на повну потужність у 2017 році, - Укренерго

Проект з видачі повної потужності Запорізької АЕС буде завершений наступного року. До кінця 2016 року буде завершене будівництво підстанції 750 кВт «Каховська».

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив т.в.о. директора ДП “НЕК “Укренерго” Всеволод Ковальчук, повідомляє кореспондент агентства.

«До кінця цього року ми завершимо будівництво підстанції 750 кВт «Каховська» і наступного року ми повністю завершимо комплекс робіт по видачі потужності Запорізької АЕС», - сказав Ковальчук.

Він зазначив, що збільшення частки атомної енергетики, у структурі загальної генерації, позитивно вплине на тарифну політику.

«Тарифи зростають виключно через частку теплової генерації», - підкреслив Ковальчук.

Нагадаємо, Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі. ЗАЕС працює шістьма блоками, її проектна потужність дорівнює 6000 мВт. Разом з тим, можливості з видачі потужності не перевищують 5300 мВт через брак інфраструктури. У режимі ремонту однієї з повітряних ліній обмеження досягають 2000 МВт.

Іспанський підрядник зірвав строки будівництва ЛЕП "Запорізька АЕС – Каховська", - Укренерго

Майже річний зрив строків будівництва лінії електропередач «Запорізька АЕС – Каховська», що є ключовим елементом проекту видачі додаткових 700 мВт потужностей Запорізької АЕС, відбувся через фінансові проблеми іспанського підрядника, компанії Instalaciones Inabensa S. A.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив т.в.о. директора ДП “НЕК “Укренерго” Всеволод Ковальчук, повідомляє кореспондент агентства.

«Проект у повному обсязі буде завершено у 3 кварталі наступного року. Основний його компонент – лінія, яка з’єднує ЗАЕС та підстанцію «Каховська». На жаль, ця частина проекту зазнала серйозної затримки через те, що майже протягом року підрядник, який виграв тендер на проведення цих робіт, іспанська компанія Instalaciones Inabensa S. A., перебував у стані банкрутства», - сказав Ковальчук.

За його словами, компанія отримала рефінансування влітку цього року та змогла повернутися до виконання своїх зобов’язань.

«Ми всерйоз розглядали можливість розриву контракту, проведення нового тендеру на проведення залишку робіт. Але календарний графік показав, що доцільно було дочекатися розв’язання фінансових проблем компанії. Ми це зробили», - розповів Ковальчук.

Він анонсував завершення робіт на об’єкті підстанція «Каховська» до кінця поточного місяця, із початком введення її у експлуатацію в листопаді.

«І лишаються дві лініі 330 кВт, які з’єднують цю підстанцію з існуючою мережею. Одна буде завершена до кінця поточного року, друга – у першому кварталі наступного. Але в цілому, через відсутність ключового компоненту лінії 750 кВт, проект буде завершено у 3 кварталі наступного року», - зазначив Ковальчук.

Нагадаємо, завершити будівництво підстанції "Каховська" та ЛЕП "Запорізька АЕС – Каховська" планувалося у 2016 році. 16 вересня 2012 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (проект "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська")" (№0271). Угодою передбачено надання Україні кредиту в сумі 175 мільйонів євро на реалізацію цього проекту. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) у вересні 2011 року підписали угоду про фінансування будівництва ліній електропередач (ЛЕП) 750 кВт "Запорізька АЕС – Каховська" обсягом 175 мільйонів євро.

У березні підрядник допустив зрив термінів виконання чотирьох проміжних етапів проекту будівництва лінії електропередачі.

Виведення на повну потужність трьох українських АЕС залучить в українську економіку сумарно 1700 мВт

Проект з видачі повної потужності Рівненською, Хмельницькою та Запорізькою АЕС сумарно залучить в українську економіку 1700 мВт.

Про це на прес-конференції в Укрінформі старший банкір Департаменту електроенергетики ЄБРР Ольга Єрьоміна, повідомляє кореспондент агентства.

«Споживачі Центральних регіонів отримають подвійну вигоду від тих проектів, які ми реалізовуємо спільно з ДП «НЕК «Укренерго». В рамках цих проектів буде використана потужність трьох атомних електростанцій: Хмельницької, Рівненської, Запорізької. Це сумарно 1700 мВт потужностей, які раніше не використовувалися, будуть залучені в українську економіку», - сказала Єрьоміна.

За її словами, оскільки більшість поточних проектів ЄБРР та Укренерго уже майже завершені, банк розглядає можливість продовження співпраці.

Нагадаємо, за даними Укренерго, найбільший енергооб'єкт в Україні та Європі - Запорізька АЕС, вийде на повну потужність вже у 2017 році.

Україна у 2017 році матиме профіцит виробництва електроенергії, - Укренерго

Україна в 2017 році, починаючи з березня, матиме профіцит виробництва електроенергії. Це відкриває можливості для експорту в Молдову та Білорусь за умови врегулювання цін на оптовому ринку.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив  т.в.о. директора ДП “НЕК “Укренерго” Всеволод Ковальчук, повідомляє кореспондент агентства.

«Починаючи з березня 2017 року, за рахунок того, що Енергоатом завершив свої тривалі ремонтні кампанії, за рахунок наявності інфраструктури, ми вже бачимо певний профіцит електроенергії на наступний рік. Виробництво ще зрости не встигає, а виробництво електроенергії підніметься», - наголосив Ковальчук.

За його словами, це відкриває можливості для експорту в Молдову і Білорусь.

«Ми серйозно втратили ці ринки протягом останніх двох років. Ми маємо певну цінову неконкурентність через дуже високі ціни на оптовому ринку електричної енергії. Це потребує впровадження певних механізмів. Ми подали свої пропозиції Міністерству енергетики та вугільної промисловості», - сказав Ковальчук.

Він наголосив, що споживання електроенергії повинне падати за рахунок енергозаощадливості та ефективності, але рости за рахунок зростання промисловості.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-