Чи з’явиться в Україні суспільний мовник з 01.01.2017?

Чи з’явиться в Україні суспільний мовник з 01.01.2017?

Укрінформ
6 вересня о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: "Чи з’явиться в Україні суспільний мовник з 01.01.2017?". (Зала 1)

Організатори: ГО "Центр демократії та верховенства права" спільно з Офісом Ради Європи в Україні.

Учасники: Мортен Енберг, голова Офісу Ради Європи в Україні; Зураб Аласанія, генеральний директор НТКУ; Олег Наливайко, голова Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України; Наталія Степанова, начальник Управління внутрішнього аудиту Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України; Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, член Наглядової ради НСТУ; члени Наглядової ради НСТУ; Вадим Міський, керівник Відділу адвокації РПР; Світлана Остапа, член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Обговорювалися питання:

1. Поточний стан реорганізації регіональних компаній і їх приєднання до Національної телекомпанії України (НТКУ).

2.  Затягування процесу перетворення НТКУ в НСТУ.

3. Як досягнути вчасного виконання реформи Суспільного мовлення зі сторони органів виконавчої влади.

4. Обсяги фінансування суспільного мовника у 2017 році.

Акредитація обов’язкова.

Підсумкові матеріали:

Суспільне мовлення гальмується через бюрократичні перепони - Аласанія

Запланований на січень 2017 року запуск суспільного мовлення гальмується  через бюрократичну тяганину.

Про це у вівторок на прес-конференції в Укрінформі  генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія, повідомляє кореспондент агентства.

"Не можу назвати жодного ворога, але зараз все впирається просто в податкову. І знову жодного прізвища, тому що вони абсолютно різні. В Луганській області одна податкова, в Києві інша, і кожна з них по своїх судових справах має свої причини, чому відтягувати закриття колишніх державних телерадіокомпаній, без чого ми не можемо далі рухатися. ... Зараз ми маємо декілька днів, і якщо не встигаємо зробити, то все затягнеться набагато довше, вже за січень наступного року", - сказав Аласанія.

Так протягом вересня повинна відбутися ліквідація всіх юридичних осіб колишніх обласних держтелерадіокомпаній (ОДТРК), та розпочатися інвентаризація майна об'єднаної Національної телекомпанії України.

За словами начальника Управління внутрішнього аудиту Держкомтелерадіо Наталії Степанової, статут Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) вже створено, але його не можуть відправити на погодження у виконавчі органи влади, оскільки ще не проведено реорганізацію останніх 4 ОДТРК та інвентаризацію майна НТКУ. Останнім терміном, за ії словами має стати кінець вересня.

"Ми знов таки повторно проводимо зараз інвентаризацію майна, ми повторно визначили дату оцінки, не очікуючи закриття всіх компаній. Але ми знаємо, що Фонд держмайна не може приступити до цієї оцінки, лише коли перший етап буде остаточно закритий. ...Я сподіваюся, що у вересні ми вже закриємо перший етап, тобто всі компанії будуть зняті з реєстра, як  самостійні юридичні особи. І Держкомтелерадіо видасть наказ про перетворення НТКУ на ПАТ НСТУ і створить відповідну комісію, яка буде опікуватися перетворенням", - сказала Степанова.

Втім проблеми у суспільного мовника можуть виникнути і через невизначеність з фінансуванням. Як зазначив на прес-конференції керівник Відділу адвокації РПР Вадим Міський, згідно закону, бюджет Суспільного мовника має становити 0,2% від загального бюджету України. За його словами, Мінфін довів головному розпоряднику коштів Держкомтелерадіо як граничні витрати в два рази меншу суму.

"Ми підготували заяви від Наглядової ради (НСТУ - ред.), що існують певні законодавчі обов'язки України, які вона сама добровільно взяла на себе шляхом ухвалення закону, що Суспільне мовлення повинно бути профінансовано...сьогодні ми маємо позитивні новини від Мінфіну, що суспільне совлення має отримати той бюджет, що передбачений законом", - сказав Вадим Міський.

Він зазначив, що поява в країні незалежного від великого бізнесу мовника, який фінансується коштом платників податків та  відображає інтереси суспільства, створить передумови  для підвищення стандартів роботи ЗМІ взагалі.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-