І пішов “Бичок” під сокиру...

І пішов “Бичок” під сокиру...

Укрінформ
23 серпня об 11.00 відбулася прес-конференція щодо знищення національного парку "Голосіївський". (Зала 1)

Учасники:  Андрій Хрутьба, начальник відділу еко-освіти НПП "Голосіївський"; Андрій Плига, координатор волонтерів, WWF; Михайло Погребиський, активіст "Екозагону"; Петро Шерепенко, місцевий мешканець.

Довідково. В ніч з 21 на 22 серпня невідомі почали вирубку заповідного урочища “Бичок”, що знаходиться обабіч Столичного шосе у Києві.

Урочище “Бичок” – складова частина Голосіївського національного парку, що був створений у 2007 році.

Національний природний парк “Голосіївський” є природоохоронною територією загальнодержавного значення, і вирубка лісу на його території є суворим порушенням Закону України “Про природно-заповідний фонд України”.

Підсумкові матеріали:

На землях національного природного парку хочуть збудувати автозаправку

На території урочища "Бичок", що входить до складу національного природного парку "Голосіївський", хочуть збудувати автозаправку всупереч закону про природоохоронний фонд.

Про це на прес-конференції в Укрінформі 23 серпня повідомив координатор волонтерів WWF Андрій Плига.

"Щодо урочища Бичок, де почалася вирубка лісу. Є закон України про природо-заповідний фонд, де чорним по білому написано, що на землях природоохоронного фонду забороняється будь-яка діяльність, що негативно впливає  або може негативно вплинути на стан природоохоронних комплексів. Урочище "Бичок" є неодмінною складовою частиною нацпарку "Голосіївський", в тому числі й та ділянка, яку хочуть забудувати", - сказав Плига.

Як повідомили на прес-конференції активісти, частина земель нацпарку в розмірі 2,6 га, які межують зі Столичним шосе, були віддані в оренду  ТОВ "Авеста-Буд" ще у 2009 році  на підставі рішення Київради. Але, як зауважив координатор волонтерів, при цьому не було враховано природоохоронний статус ділянки.

Рішення про включення до національного парку певних ділянок землі, за словами представника НПП "Голосіївський" Андрія Хрутьби, приймалося з урахуванням наукового обгрунтування. А сам парк є цілісною екосистемою, яка оберігається законом.

"Урочище "Бичок" одразу увійшло до складу НПП "Голосіївський", там є 33 види хребетних тварин, які мають статус міжнародного, або оригінального рівня, саме охоронний статус. І наша задача їх оберігати. Ми оберігаємо не парк, ми оберігаємо екосистему. Ліс - це не два-три дерева, це певна екосистема, певний взаємозв'язок, тому кожне дерево, незалежно від його віку, - важливе", - наголосив  Хрутьба.

Як зазначив на прес-конференції активіст "Екозагону" Михайло Погребиський, судова тяганина  за цю земельну ділянку триває ще з 2010 року, при цьому суди першої інстанції приймали рішення на користь національного парку, але згодом ці рішення були оскаржені забудовником у двох судах вищої інстанції - Вищому адміністративному та Вищому господарському судах Києва.

"Суди першої інстанції забирали цю землю у "Авеста-Буд" та повертали державі. Потім через апеляції, касації вищі суди віддали цю ділянку "Авеста-Буд", і, як ми вважаємо, в обхід закону про природозаповідний фонд. Наша позиція - нацпарку, прокуратури - проектні межі указу президента (національні природні парки створюються згідно з указом президента - ред.)  охоплюють усе урочище "Бичок". А отже є чинними, і це є кордонами нацпарку. До встановлення меж в натурі згідно із законом про природозаповідний фонд діючими межами є проектні межі", - сказав Погребиський.

Він повідомив, що забудовник уклав так званий меморандум з 5 мешканцями прилеглих вулиць, нібито місцева громада не виступає проти будівництва, втім цей документ не має юридичної сили.

"Навіть якби місцева громада стопроцентно проголосувала або іншим шляхом виявила свою волю щодо дозволів, вона не уповноважена вирішувати статус земель, які мають статус особливо цінних  і є територією природозаповідного фонду", - наголосив Погребиський.

На сьогодні, за словами активістів, йде судовий процес, втім забудовник усе одно намагається розпочати роботи по будівництву. Так у ніч на 22 серпня в урочищі розпочалося вирубування дерев. Як повідомив на прес-конференції житель однієї з прилеглих до урочища вулиць Петро Шерепенко, вдень на місце подїї приїхали близько 50 чоловіків спортивної статури, які, за його словами, погрожували учасникам протесту фізичною розправою.

"На сьогодні з'явилася купа машин. Приблизно 50 тітушок, які кажуть "не лізь сюди, отримаєш свинець". Я не розумію, чому людина не написала ще заяву, не порушено кримінальну справу, це погроза вбивством", - сказав Шерепенко.

Він повідомив, що компанія-забудовник ще кілька років тому мала намір побудувати на ділянці 2,6 га офісний комплекс із готелями, закладами громадського харчування та приміщеннями торговельно-розважального призначення та паркінгом. На даний час роботи з вирубування дерев проводяться на ділянці площею 0,3 га, на якій заплановано будівництво автозаправки.

Як повідомили активісти, наступне судове засідання із забудовником відбудеться 30 серпня у Господарському суді.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-