Україна: 25 років Незалежності

Україна: 25 років Незалежності

Укрінформ
22 серпня о 12.00 відбулася прес-конференція Першого Президента України Леоніда Кравчука на тему: "Україна: 25 років Незалежності". (Зала 2)

Організатор: Офіс Першого Президента.

Підсумкові матеріали:

Кравчук назвав три причини, чому треба проводити військовий парад

Перший Президент України Леонід Кравчук вважає, що військовий парад на День незалежності України потрібен і його треба проводити.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі в понеділок, коментуючи дискусію з цього приводу у соцмережах, повідомляє кореспондент агентства.  

"Я вважаю, що парад треба проводити. Я скажу по- філософськи: тут є момент самої істини, а є момент огортання істини. Істина полягає в тому, що ми вже не вперше його проводимо, і тоді виникає запитання: чому раніше проводили,  а зараз, у 25-річний ювілей, не проводимо - або передумали, щось не те робили до цього, або ми не славимо нашу армію, наше військо і нашу військову силу", - сказав Кравчук.

Окрім того, на його переконання, нинішня влада заслужила підтримки і схвалення тих дій, які стосуються зміцнення українського війська.

"Два роки тому у нас не було нічого, власне кажучи, для серйозного захисту, а зараз ми вже можемо сказати: Україна може дати відсіч, якщо раптом ворог піде на нас. Тобто підтримати українське військо, українську армію через парад також потрібно", - вважає перший Президент.

Третьою причиною на користь проведення параду, на його думку, є те, що нам треба показати: ми маємо силу, схвалюємо її "всім людом українським" і будемо будувати українське військо на засадах сучасного технічного, науково-технічного і організаційно-військового процесів.

"Тобто я цим хочу сказати, що парад потрібен. Який він має бути? Такий, як буде", - резюмував Кравчук.

Кравчук: Росія «душитиме» Україну, але якщо спробує підкорити силою - це буде її останній день

Керівництво Російської Федерації чітко усвідомлює, що Україна є стратегічно важливою для них, саме тому і надалі намагатиметься тримати нас під контролем.

Про це перший президент України Леонід Кравчук сказав на прес-конференції в Укрінформі.

«У Кремлі добре розуміють, що не маючи під своїм стратегічним впливом Україну, вони не можуть вирішувати глобальні та внутрішні питання. Тому ці всі спроби «душити» України були, є і, я гадаю, будуть», - сказав Кравчук.

Він наголосив, що за всі 25 років незалежності нашої Батьківщини не пам’ятає жодного дня, коли наш «доброзичливий сусід» дійсно бажав усього найкращого Україні.

Перший президент наголосив, що українці мають намагатися якомога далі відійти від відносин з РФ. «Не відпустять  нас - це треба знати, тому самі маємо від них відійти цивілізованим прозорим шляхом", - сказав він.

На думку Кравчука, у кількох сферах зробити це вдалося. Йдеться про відокремлення енергетичне, організаційно-політичне, матеріальне. «Залишилися деякі сімейно-побутові історично-національні моменти, які ще зв’язують деякі регіони нашої Батьківщини з Росією, але це поступово зменшується», - додав він.

Прокоментував Кравчук і розмови щодо відновлення Радянського Союзу. На його думку, створити його таким, як раніше не вдасться. Але варто пильно слідкувати за кроками керівництва РФ щодо об’єднання у будь-якій формі. Навіть в Україні є люди та політичні сили, яким легше вступити у союз із РФ, ніж намагатися будувати свою незалежну та самостійну державу європейського зразка.

«Ми вплинути на бажання Росії відновити Радянський Союз, а може й царську імперію не можемо безпосередньо, але ми кажемо: якщо в Кремлі комусь прийде божевільна ідея підкорити собі Україну - це буде останній день життя Росії», - підкреслив він.

По-перше, запевнив Кравчук, Україна не здасться. По-друге, переконаний він, Росії не вистачить сил утримувати таку велику державу. «По-третє, увесь світ Росію ізолює санкціями», - додав він.

Якщо буде доведено цінність пам'ятника Щорсу, його можна залишити, але не обов’язково в Києві — Кравчук

Якщо робоча група за участю представників Міністерства культури, місцевих органів охорони культурної спадщини, Українського інституту національної пам'яті, представників громадськості доведе цінність пам'ятника Щорсу, його можна залишити, але не обов’язково на вулицях столиці.

Про це перший Президент України Леонід Кравчук сказав на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«Я ставлюся до пам'ятника Щорсу, як до всіх інших пам'ятників. Якщо комісія доведе, що він має історичну цінність, то його можна залишити, не обов'язково на вулиці Києва, можливо десь в іншому історичному місці", - сказав Кравчук.

Президент підкреслив: те, що він свого часу позував для створення цього пам’ятника, нічого не означає. Щорса він не вважає найважливішою фігурою під час революції і під час будівництва соціалізму в Україні та за її межами.

«Я - не Щорс. І моє тіло зовсім - не Щорс. А те, що я брав участь разом з художником Лисенком у ліпленні цього пам'ятника, то ще зовсім нічого не означає», - підкреслив він.

Як відомо, в Мінкультури заявили, що для вирішення питання про знесення пам'ятника Щорсу потрібно створити робочу групу за участю представників Мінкультури, місцевих органів охорони культурної спадщини, Українського інституту національної пам'яті, представників громадськості.

Пам'ятник Щорсу по вул. Шевченка в Києві включений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України за категорією національного значення як пам'ятник монументального мистецтва постановою уряду.

Кравчук вважає, що партнерство України і Польщі має бути зразковим, бо у нас є спільний ворог

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що рівень партнерства між Україною і Польщею має бути зразковим, оскільки це відповідає не тільки внутрішнім інтересам обох країн, а й зовнішнім, зокрема потребі боротися із спільним ворогом.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі в понеділок у відповідь на запитання про стан та перспективи відносин між Україною та Польщею, повідомляє кореспондент агентства.  

"Я завжди вважав, вважаю і буду вважати, незважаючи на ті суперечності, які можуть виникати, а вони будуть виникати, тому що в сусідів завжди є багато спільних невирішених проблем, які потрібно вирішувати, що Польща і Україна мають бути партнерами, рівень партнерства яких повинен бути зразковим", - сказав Кравчук.

Він зауважив, що у відносинах двох народів були різні моменти, але "ми ж не будемо брати історію ще часів козацтва".

Кравчук констатував, що зараз "дуже гостро" обговорюють проблеми волинської трагедії. Він  нагадав, що за роки Незалежності Україна разом із Польщею ухвалила п'ять принципових документів, зокрема, заяви президентів обох країн, це спільні заяви Верховної Ради України і Сейму Польщі та спільний документ, підписаний ієрархами Греко-католицької і Католицької церкви Польщі,  де було "визначено до дрібниць" і спільно оцінено волинські події і ті лінії діяльності двох держав, які повинні стати головними в розбудові українсько-польських відносин.

"І раптом саме зараз чомусь польський сейм приймає нові документи, які повністю ревізують ці п'ять принципово важливих спільних документів, які ставлять все з ніг на голову, і звинувачує Україну в усіх смертних гріхах, у тому числі в геноциді, опираючись на дуже правильне гасло, яке проголосив Папа Римський, що тільки правда може дати людям основу для добрих відносин. Це правильно, але ж правда має бути не однобічна. Та правда була у п'яти документах спільна, а тепер виявилось, що в них є своя правда, а в нас має бути своя", - зауважив перший президент України.

На його думку, ми, звичайно, не можемо не реагувати на подібні речі, але мусимо сказати, що Україна готова відновити діалог, оскільки ці документи були продиктовані "емоціями або може якимись політичними вихилясами, які виникли в силу специфічних причин у Польщі".

Підсумовуючи, Кравчук висловив переконання, що Україні і Польщі не потрібно зараз акцентувати увагу на таких моментах, оскільки в нас є спільний ворог.

 "Я вважаю, що відносини між Польщею і Україною мають величезну позитивну базу, що вони мають не тільки потреби внутрішньої співпраці, а і зовнішньої - це потреби боротися із спільним ворогом, і це є важливим фактором того, що наші відносини будуть розвиватися, зміцнюватися  а це все пройде, як з білих яблунь дим", - вважає перший президент.

Україна може пишатися відокремленням від РФ та своєю роллю у розпаді Радянського Союзу — Кравчук

Україна може сміливо пишатися своєю роллю у розпаді Радянського Союзу, а також відокремленням від Російської Федерації у багатьох сферах.

Про це перший Президент України Леонід Кравчук сказав на прес-конференції в Укрінформі напередодні Дня Незалежності.«За цей час (за 25 років — ред.) Україна змогла набагато збільшити відокремлення від Росії енергетичне та організаційно-політичне. Це ми можемо назвати цивілізаційним проривом, адже якщо взяти економіку, культуру, політичні розклади та визначення політичного курсу, то усе це складає основу, яка дає Україні можливість жити по-іншому», - сказав Кравчук.

Звісно, наголосив він, для Росії така незалежність України  зовсім не вигідна. У своєму бажанні «приборкати» Україну РФ вже зіштовхнулася із великими проблемами, вирішити які буде дуже важко.

«Україна крок за кроком змінює систему політичного життя не тільки усередині себе, а й в Європі», - підкреслив Кравчук.

На його переконання, Україна може також пишатися тією  роллю, яку відіграла у розпаді СРСР. «Україна може пишатися тим, що вона є державою, яка розвалила Радянський Союз», - сказав Кравчук. Він переконаний, що якби не було всеукраїнського референдуму 1991 року, і українці не проголосували за свою незалежність, не виключено, що за цей час нашу державу «прибрали б до рук» ті, хто цього і досі так бажає — РФ.

Але, зазначив Кравчук, є те, чого зробити не вдалося. Влада не змогла об’єднати увесь український народ в єдину силу, яка б організовано будувала державу за напрацьованою спільно стратегією. Крім того, не змогли підняти рівень життя громадян на достойний рівень та подолати корупцію.

«Попри це український народ уміє захищати, будувати та думати про майбутнє. Це показали події в Криму та на Донбасі, коли люди, волонтери, добровольці пішли захищати свою землю та зупинили внутрішніх та зовнішніх ворогів», - наголосив перший Президент.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-