Судові процеси в окупованому Криму

Судові процеси в окупованому Криму

Укрінформ
16 серпня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему:  “Судові процеси над кримськими татарами в Криму. Пошук шляхів реалізації інформаційної та політичної підтримки”. (Зала 1)

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Еміне Джапарова, Перший заступник Міністра інформаційної політики України; Рефат Чубаров, народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу; Марк Фейгін, адвокат заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, колишній адвокат Надії Савченко; Микола Полозов, адвокат заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза, а також адвокат у справі Хайсера Джемілєва, сина лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, колишній адвокат Надії Савченко.

Підсумкові матеріали:

Чубаров анонсував створення Міжнародного правозахисного комітету у справах Криму

В умовах повної ізоляції Криму, коли кримськотатарський народ, по суті, став заручником окупаційної влади, Меджліс і правозахисники створюють Міжнародний комітет, покликаний залучати у тому числі й міжнародну допомогу для забезпечення прав людини на півострові.  

Про це заявив Рефат Чубаров, народний депутат України, глава Меджлісу кримскотатарского народу, на прес-конференції в Укрінформі.

"Росія повністю відрізала Крим від можливостей міжнародних моніторингів, шантажуючи міжнародне співтовариство тим, що держави не визнають Крим частиною РФ. І Українська держава не в змозі зробити якісь дії, щоб ті, хто зараз перебувають в ув'язненні або переслідуються у Криму за їхню громадянську й політичну позиції, якимось чином були захищені. Ми зараз обговорюємо з адвокатами, у тому числі Фейгіним і Полозовим, іншими громадськими діячами можливості створення Міжнародного правозахисного комітету, який би концентрував у своїй діяльності всі процеси в Криму у сфері прав людини, знаходив підтримку політиків, міжнародних правозахисних організацій у рішенні забезпечення прав людини у Криму, питань безпеки людей, що проживають там», - сказав Чубаров.

Він уточнив, що найближчим часом будуть оприлюднені принципи створення цього комітету - поки що під  умовною назвою "Крим", - який спиратиметься на діяльність організацій, що протягом 2-х років займаються питаннями забезпечення прав людини. Комітет у першу чергу спиратиметься на можливості й досвід Меджлісу кримськотатарського народу. До нього будуть запрошені авторитетні в Україні і за її межами люди, метою яких буде зробити питання забезпечення прав кримськотатарського народу й усіх, хто живе в окупованому Криму, одним із головних у діяльності міжнародних організацій, особливо у частині розгляду ними механізмів вирішення глобального конфлікту, що виник внаслідок нападу Росії на Україну.

За його словами, це не буде формалізована організація зі своїм статутом, вона об'єднає людей, які орієнтуватимуться на надання допомоги всім, хто піддається репресіям у Криму, їхнім сім'ям, дітям. В той же час ініціаторів створення комітету понад усе турбує те, що на міжнародному рівні, особливо коли йде мова про права людини, спостерігається деяка сегрегація питань кримського напрямку від питань, що розглядаються у цілому.

"Ми хочемо повернути проблему прав людини в окупованому Криму в комплекс питань, які розглядаються у рамках взаємодії між Росією та Україною. Це друга мета. Але перша мета - щоб ті люди, які живуть у Криму, випробовують дискримінацію, репресії, відчули допомогу у прямій формі. Нам потрібно особливо бити тривогу у частині того, що є кінцевою метою окупаційної влади - максимальне витіснення кримських татар зі своєї землі як людей, нелояльних окупантам. У цій ситуації ми повинні постаратися знайти форми допомоги людям, що опинилися у біді в умовах системної цілеспрямованої репресії", - зазначив Чубаров.

Він також додав, що 14 кримських татар знаходяться зараз в умовах утримання під вартою, їх звинувачують у нібито приналежності до радикальних ісламських організацій. У кожного з цих молодих чоловіків сім'ї. У цих сім'ях, а також у сім'ях інших наших в'язнів і в сім'ях убитих - більше 50-ти неповнолітніх дітей. Громадськість у Криму склала список цих дітей, проводиться підтримка цих сімей.

Фейгін нагадав, що санкції щодо РФ запроваджувалися не за Донбас, а за Крим

Санкції щодо РФ запроваджувалися не за Донбас, а за Крим. І скасувати їх можна, тільки повернувши Крим до складу України.

Це підкреслив Марк Фейгін, адвокат заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільми Умерова, на прес-конференції в Укрінформі.

"Має бути створений міжнародний формат щодо статусу Криму і щодо того, що там відбувається з правами людини. Зрештою ми маємо добитися того, щоб у Криму припинилися репресії, і громадяни, які залишилися в окупованій зоні, могли користуватися такими ж громадянськими, політичними правами, якими повинні були б користуватися в умовах політичної демократії, якої у Росії немає, але яка є в Україні, при всьому її хаосі", - сказав Фейгін.  

Він додав, що Міжнародний правозахисний комітет і інші ініціативи потрібні для того, щоб питанням кримських татар займалися не лише кримські татари.

"Це не лише їхнє питання внутрішнє. Це питання всіх нас. І завдання такої організації - у тому, щоб ця тема стала порядком денним у світовій повістці - права людини, репресії, положення громадян мають обговорюватися на відповідних рівнях, а не ігноруватися. Міжнародні політики мають пам'ятати, що санкції щодо РФ запроваджені конкретно за окупацію Криму, не за Донбас. І коли раптом ми чуємо, що ці санкції мають бути скасовані, оскільки є прогрес у досягненні у нормандському форматі реалізації Мінських угод, то це свідомий блеф. Санкції запроваджувалися не за це. Санкції запроваджувалися за порушення міжнародного права у частині анексії Криму, і рівно тоді вони мають бути скасовані, коли ці порушення припиняться", - підкреслив Фейгін.  

Він зазначив також, що репресії у Криму відбуваються на фоні інформаційного вакууму. Там зараз неможливо провести жодної конференції, жодного моніторингу, жодної місії. Всі ініціативи й польові місії, які намагалися здійснювати правозахисні організації, в основному з Росії, оскільки українським організаціям і активістам важко опинитися на території Криму, припинилися повністю.

"Туди їздить генерал МВС Москалькова, яка зараз є уповноваженим з прав людини. Це знущання у найостаннішій стадії - коли генерал МВС є в Росії омбудсменом. Ну, начебто у гітлерівській Німеччині Гіммлера б призначили омбудсменом", - обурився адвокат.  

Тим часом є практичні, абсолютно прикладні цілі, які треба вирішувати.  

"А хто веде моніторинг справ? Які справи політичні й скільки їх? Скільки зниклих безвісти? Як надати допомогу тим, кого скоро засудять? Що відбувається у сімферопольському СІЗО, де сидять активісти? Як це все вирішувати Українській державі? Як координувати з міжнародними правозахисними організаціями? Потрібні такі організаційні форми, які артикулюватимуть відповідні питання прав людини, припинення репресій, захисту громадянських і політичних прав кримських татар", - сказав Фейгін.  

При цьому він зазначив: мета комітету - передусім правозахисна, громадська і як похідна від цих двох - політична.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у вівторок народний депутат України, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров анонсував створення Міжнародного правозахисного комітету у справах Криму, який залучатиме у тому числі й міжнародну допомогу для забезпечення прав людини на півострові.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-