Працевлаштування учасників АТО та нові тенденції на ринку праці

Працевлаштування учасників АТО та нові тенденції на ринку праці

Укрінформ
16 серпня о 9.30 відбулася прес-конференція на тему: "Працевлаштування учасників АТО та нові тенденції на ринку праці". (Зала 1)

Організатор: Державна служба зайнятості (Центральний апарат).

Учасники: Валерій Ярошенко, в.о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату).

Підсумкові матеріали:

Кількість безробітних в Україні порівняно з минулим роком зросла на 100 тис. осіб

Кількість безробітних в Україні порівняно з минулим роком зросла на 100 тис. осіб і сягнула 1 млн 800 тис., але є тенденція до поступового зниження рівня безробіття у 2017 році.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у вівторок заявив в.о. голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

"У першому кварталі 2016 року чисельність безробітних становила майже 1 млн 800 тис. осіб. Порівняно з минулим роком це ще на 100 тис. більше. За методикою Міжнародної організації праці, у нас майже 10% безробітних", - сказав він.

Ярошенко констатував, що ситуація на ринку праці залишається достатньо напруженою. Зокрема, він повідомив про "сумний рекорд за всю історію незележності": на початку року на одне робоче місце Держслужби зайнятості претендувало 19 кандидатів. "Ситуацію вдалося певною мірою стабілізувати - станом на 1 серпня на одне робоче місце претендує 9 осіб", - поінформував в.о. голови Держслужби зайнятості.

За його словами, чисельність зайнятого населення в Україні наразі становить 16 млн 100 тис.осіб, у той час як у першому кварталі 2015 року зайнятого населення було на 200 тис. більше.

На його думку, на ринок праці вкрай негативно вплинула ситуація на Сході, внаслідок чого там виник  великий дисбаланс.

Ярошенко також повідомив, що за останній рік 490 тис. українців перестали сплачувати єдиний соціальний внесок. "Це означає, що півмільйона людей втратили роботу", - констатував він.

Водночас він поінформував, що Держслужба зайнятості за півроку знайшла роботу  для 445 тис. українців, а попри напружену ситуацію на ринку праці щодня їй вдається працевлаштувати  майже 3 тис. осіб.

Ярошенко повідомив, що, згідно з розрахунками, у 2017 році  чисельність зайнятого населення зросте і становитиме приблизно 16 млн 700 тис.

"У нас є тенденція до того, що, починаючи з вересня все ж таки по  7-8 тис. вільних вакансій  буде з'являтися - це прораховані речі. Тому ми вважаємо, що рівень безробіття, нехай невеликими темпами, але буде знижуватися", - спрогнозував він.

На ринку праці найбільшим є попит на робітничі професії - Держслужба зайнятості

На ринку праці України наразі існує реальний попит на робітничі професії, у той час як майже кожний другий зареєстрований у Державній службі зайнятості безробітний має вищу освіту.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у вівторок заявив  в.о. голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

"Попри те, що економіка в неналежному стані, сьогодні є реальний попит на робітничі професії: є запит на кваліфікованих слюсарів, токарів, електрозварювальників", - сказав він.

Ярошенко додав, що ще однією затребуваною категорією наразі є швачки. За його словами, в Україні є декілька виробництв, які потребують таких фахівців, але молодь неохоче йде у швачки навіть при досить високій для обласних центрів зарплаті 4-5-6 тис. гривень.

Окрім того, додав Ярошенко, є великий попит на інженерні професії, досить багато запитів на кваліфікованих спеціалістів у аграрному секторі -  ремонтників сільгосптехніки, агрономів. Традиційно затребувані кваліфіковані фахівці в IT-сфері, технологи, є достатньо вакансій у фармгалузі та на менеджерів високого рівня.

В.о.голови Державної служби зайнятості також підтвердив, що в країні реально відбувається  скорочення державного апарату. За його словами,  сьогодні 25% від загальної кількості зареєстрованих в Держслужбі зайнятості становлять держслужбовці, а торік їх було лише 13%, тобто майже в два рази більше.

Ярошенко повідомив, що майже 45% зареєстрованих у Держслужбі зайнятості безробітних мають вищу освіту.

"Тобто вища освіта, на превеликий жаль, не гарантує сьогодні, що претендент має велику перевагу на ринку праці", - констатував він.

Відповідального за працевлаштування учасників АТО визначать у кожному центрі зайнятості - в. о. голови Держслужби  

Державна служба зайнятості призначить в усіх своїх регіональних підрозділах окрему особу, відповідальну за працевлаштування учасників АТО.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у вівторок заявив в.о. голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

"Уже прийнято кадрове рішення, що в усіх центрах зайнятості - від маленького районного, де десять осіб, до великого обласного - буде конкретна людина, яка відповідатиме тільки за працевлаштування тих, хто сьогодні захищає Україну на сході", - сказав він.

Ярошенко пояснив, що у Держслужбі зайнятості хочуть побудувати роботу з учасниками АТО таким чином, щоб уже з моменту мобілізації через військомат з'ясовувати, хто призивається, коли повертається, яку професію має і чи має взагалі. "Тобто ми хочемо предметно працювати з кожною людиною", - зазначив Ярошенко.

Він поінформував, що з початку бойових дій на обліку в Держслужбі зайнятості перебувало 38 600 учасників АТО, з них 36 500 отримували допомогу по безробіттю, а працевлаштувати вдалося 8 450 осіб.

"Ми проаналізували, що кожний четвертий з них зайняв керівну посаду того чи іншого рівня, 30% працюють в обслуговуванні та експлуатації установ та машин, 15% стали кваліфікованими робітниками, 10% пішли працювати в аграрний сектор і лісове господарство", - повідомив Ярошенко.

Окрім того, додав він, майже 2 тис. учасників АТО відкрили власний бізнес за сприяння служби зайнятості, отримавши одноразову допомогу на це.

В. о. голови Держслужби зайнятості також нагадав, що 30 серпня набирають чинності законодавчі зміни у порядок працевлаштування учасників АТО, що, на його думку, дасть змогу значно прискорити цей процес. Зокрема, закон передбачає повну компенсацію роботодавцю єдиного соціального внеску при їх працевлаштуванні за направленням служби зайнятості на строк не менше двох років. Крім того, за цією категорією безробітних закріплюється квота у 5% на підприємствах, установах та організаціях, де працює понад 20 співробітників.

"Прописані в законі положення розв'яжуть нам руки і дадуть нові важелі для прискорення пошуку роботи учасникам бойових дій у зоні АТО. Ми прогнозуємо, що кожний демобілізований військовий, готовий до виходу на ринок праці, матиме можливість, як мінімум, на 40% швидше знайти роботу", - вважає Ярошенко.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-