Гепатит прогресує, держава не реагує

Гепатит прогресує, держава не реагує

Укрінформ
28 липня о 12.00 відбулася прес-конференція до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом на тему: "Зараження онкохворих дітей гепатитом: відповідальність чиновників і шляхи вирішення проблеми". (Зала 1)

Організатор: Благодійний фонд "Допомоги онкохворим дітям".

Учасники: Валентина Маркевич, президент Благодійного фонду "Допомоги онкохворим дітям", кандидат медичних наук; Лариса Білозір, голова Благодійного фонду "Допомоги онкохворим дітям"; Василь Парфенюк, батько онкохворої дитини.

Підсумкові матеріали:

ВООЗ нараховує в Україні близько 4 млн інфікованих гепатитами - активіст

Всесвітня організація охорони здоров'я налічує в Україні від 3,5 до 4 млн осіб, інфікованих вірусами гепатитів.

Такі дані під час прес-конференції в Укрінформі озвучила голова Благодійного фонду "Допомоги онкохворим дітям» Лариса Білозір.

«Ситуація з гепатитом в Україні дуже складна і кричуща. На сьогодні, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, від 3,5 до 4 млн населення України хворіє (інфіковані - ред.) на гепатит С чи В, або гепатит і С, і В», - сказала вона.

За її словами, якщо брати до уваги саме онкохворих дітей у нашій державі, то 80 % із них заражені цими вірусами.

Водночас Білозір зауважила, що загалом у світі налічується 150 млн осіб, хворих на гепатити.

«Ця хвороба ще має назву «лагідний убивця», тому що можна роками не знати про неї», - розповіла активіст.

Вона також зазначила, що лікування гепатитів є досить дороговартісним, оскільки, щоб вилікувати одну людину, потрібно від 1 тисячі до 100 тисяч доларів. За її даними, наразі у світі вже винайдені «революційні ліки» від вірусів гепатитів, але в нашій державі вони поки не включені до номенклатури лікарських, дозволених для застосування.

Крім того, Білозір відмітила, що захворюваність на гепатити в Україні продовжує зростати, й часто заразитися цими вірусами людина може під час переливання крові. На її думку, це викликано тим, що в нас досі діє застаріла система перевірки донорської крові на гепатити.

У цьому контексті вона підкреслила, що з метою зменшення кількості хворих в Україні необхідно запровадити більш сучасне обладнання й реагенти під час відбору донорської крові та ввести обов'язкову систему перевірки на наявність вірусів гепатитів у військовослужбовців перед початком проходження служби, а також в онкохворих дітей та вагітних жінок.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-