Про бурштин, 9 млн. грн. і митницю, де все це розчинилося

Про бурштин, 9 млн. грн. і митницю, де все це розчинилося

Укрінформ
27 липня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Чи буде знайдено викрадений бурштин?". (Зала 2)

Організатор: Правозахисна група "Захист".

Учасники: Олександр Хворостяний, представник Правозахисної групи "Захист"; Орина Бойко, український правозахисник; Ольга Гіда, адвокат.

Підсумкові матеріали:

Правозахисники заявляють про підміну на Одеській митниці 59 кг бурштину

Правозахисники заявляють про підміну на Одеській митниці 59 кг бурштину великої фракції, який був вилучений у листопаді минулого року у громадянки України Тетяни Гнєдої при спробі перевезення за кордон.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомили правозахисники Орина Бойко та Олександр Хворостяний і адвокат потерпілої Ольга Гіда.

"Бурштин був вилучений митними органами у Тетяни Гнєдої з порушенням митних правил. За нашими даними,  коли жінка прийшла забирати каміння на склади Одеської митниці, то замість дорогоцінного каменю великої фракції співробітники митниці повернули дрібне каміння, яке можна назвати будівельним сміттям", - розповіла Бойко.

За її словами, орієнтовна вартість викраденого каміння складала близько 9 млн грн. Правозахисниця запевняє, що кримінальне провадження відносно крадіжки каменю ГУ Нацполіції в Одеській області відкрило лише після численних скарг на бездіяльність правоохоронних органів у вищі органи влади.

"За дивним збігом обставин, практично відразу після виявлення крадіжки бурштину, правоохоронці Одеської області почали активні слідчі дії стосовно членів сім`ї  власниці каменю Тетяни Гнєдої. Її колишній чоловік був затриманий правоохоронцями за підозрою у вимаганні. Через декілька днів суд випустив його із СІЗО, однак він був знову затриманий  у новій кримінальній справі  - за підозрою у шахрайстві", - зазначає Бойко.

Вона розповіла, що кримінальне провадження відносно крадіжки  бурштину у Тетяни Гнєдої, а також два провадження відносно її колишнього чоловіка,  розслідує один слідчий. І якщо в одній справі  Гнєда виступає потерпілою, то в інших двох - її колишній чоловік має статус підозрюваного. Правозахисниця заявляє, що це є засобом тиску на Гнєду з боку правоохоронців.  

На думку адвоката потерпілої та правозахисників, наразі неможливе проведення об`єктивного слідства у справі крадіжки бурштину, тому вони звернулися до влади - Генпрокуратури, Адміністрацію Президента, Національне антикорупційне бюро з проханням провести неупереджене та всебічне розслідування інциденту, який відбувся на Одеській митниці.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-