Хресна хода Московського Патріархату та запобігання можливим інсинуаціям

Хресна хода Московського Патріархату та запобігання можливим інсинуаціям

Укрінформ
25 липня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Хресна хода Московського Патріархату та запобігання можливим інсинуаціям". (Зала 1)

Організатор: Громадянська ініціатива (об’єднання громадських організацій) "Штаб оборони Києва".

Учасники: Олександр Поживанов, секретар комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики; Олександр Дядюк, адвокат, голова правління ГО "Кияни, об’єднуємось"; Павло Жовніренко, аналітик, ГО "Коаліція патріотичних сил Донбасу"; Олександр Місюра, політтехнолог, голова правління ГО "Порядок і Достаток"; Отець Сергій (Фомін), протопресвітер Української православної церкви Київського патріархату, Донецька єпархія.

Підсумкові матеріали:

Запобігти провокаціям під час ходи УПЦ МП закликають радикалів у Громадській ініціативі "Штаб оборони Києва"

На противагу Штабу оборони Києва, створеному днями Добровольчим рухом ОУН, щоб не пускати Хресну ходу УПЦ МП в українську столицю, Громадянська ініціатива (об'єднання громадських організацій) під тією ж назвою ("Штаб оборони Києва") закликає не робити цього, запобігти можливим провокаціям і забезпечити максимальну безпеку цієї ходи.

 На цьому наголосив Олександр Місюра, політтехнолог, голова правління ГО "Порядок і Достаток", на прес-конференції в Укрінформі.  

"Нещодавно група радикальних патріотичних організацій створила об'єднання з аналогічною назвою - "Штаб оборони Києва". Від цього штабу було поширено заклик ставити пікети на Житомирській трасі і біля Борисполя - вони планують не пустити ходу. У нас - інша думка. Головне для нас сьогодні - не допустити серйозних, кривавих провокацій під прикриттям Московського патріархату", - сказав Місюра.

На його переконання, велика кількість людей, яка буде навколо цієї ходи, може призвести до того, що "спеціально засланим провокаторам, які є в Києві, неважко буде кинути кілька гранат, зробити кілька пострілів".   

"Наші активісти закликають утриматися від будь-яких агресивних дій щодо цієї ходи. Ми закликаємо не робити масовку для провокаторів. Тому що, навіть якщо стоятимуть натовпи зівак, то дуже просто звідти кинути гранату. Ми закликаємо всі організації, які входять до Штабу оборони Києва, забезпечити максимальну безпеку цієї ходи", - підкреслив він.

Місюра також вважає, що задача ходи УПЦ МП - це не помолитися за мир, "це організовано спецслужбами Росії".

"Є дуже велика ймовірність, близька до 100%, що спецслужби хочуть використати цю ходу і негативне її сприйняття в суспільстві для того, щоб створити конфлікт у Києві і потім показати всьому світу, і Росії, і - що для нас найбільш важливо - мешканцям окупованої частини Донбасу нібито на підтвердження своїх тез про укрнацистів, хунту, фашистів у Києві", - додав він.

Водночас о. Сергій (Фомін), протопресвітер Української православної церкви Київського патріархату, Донецька єпархія, зазначив, що він, як очевидець того, що відбувалося в Донецьку, дуже занепокоєний тим, що може відбутися в Києві.

"У Донецьку все починалося з Московського патріархату. Монастирі приймали, заготовляли плакати, зброю, листівки, прапори - це все концентрувалось в Московському патріархаті. І населення піднімалося через Московський патріархат.  Навіть коли в Донецьку проходили перші мітинги - так званих дончан - там дончан не було. Там по декілька тисяч були привезених людей з Ростовської, Курської областей", - сказав він.

Тож о. Сергій боїться, що подібні люди, вже привезені, є в Києві. "Але ми маємо не допустити провокацій на велике свято - Хрещення Київської Русі - в столиці України.  Ми маємо звернутися через телебачення, через всі ЗМІ, щоб не піддаватися на них, зразу відповідним чином реагувати, якщо десь щось ми бачимо. Пилинки ми повинні з них здувати, щоб не допустити громадянської війни", - закликав він.

Олександр Дядюк, адвокат, голова правління ГО "Кияни, об'єднуємось", в свою чергу, назвав ходу УПЦ МП "геніальним кроком в інформаційній війні з боку антиукраїнських сил, з боку наших опонентів".

"Для тієї сторони плюс по максимуму - якби Україна розігнала цю ходу, чимжорсткіше, бажано ще і з кров'ю. Люди, які йдуть у цій ході - це масовка. А організатори очікують, що тут знайдуться актори, які зіграють головну роль у п'єсі, написаній в Кремлі чи деінде", - вважає він.

Внаслідок цього є загроза втратити підтримку Європи, яка відмінить санкції проти Росії. З другого боку - мешканців Донбасу, багато з яких на сьогодні вже втратили проросійські ілюзії. Він звернувся до патріотів-радикалів, які підтримують жорсткі дії щодо розгону ходи, не дискредитувати Україну перед Заходом, перед людьми на окупованих територіях.

Найуспішніше на ходу УПЦ МП спрацює асиметрична відповідь - аналітик  

На ходу УПЦ МП потрібна асиметрична відповідь - віночок з часнику, тотальна охорона або цілковита ігнорація.

Таке переконання висловив Павло Жовніренко, голова правління Центру стратегічних досліджень, представник ГО "Коаліція патріотичних сил Донбасу", на прес-конференції в Укрінформі  

"Тупу силу може перемогти просто гумор, стьоб, сміх. Мені подобаються теми, які почали знизу висувати люди. Одна дівчина запропонувала зустрічати (ходу УПЦ Московського патріархату) у віночку з часнику - від нечистої сили. Хтось пропонує прапори "ЛНР", "Новоросії" покласти на шляху. Думаю, що "піском" було б, якби наші патріотичні сили просто зробили охорону всієї цієї ходи. Але це не повинно бути жорстко. Тобто показати, що Україна - не слабка. Наше спокійне ставлення - спокійно-стьобне, спокійно-гумористичне, - і спокійне несприйняття всього цього може мати значно більший ефект, воно зруйнує цей геніальний хід", - сказав  Жовніренко.  

І все ж таки він вважає, що в цій ситуації накращий варіант - це ігнорація.

"Кожен патріот України і просто громадянин розуміє справжню мету всієї цієї ходи. І якщо ми це розуміємо, то тут найпростіша і найдієвіша - самолюстрація: ти береш участь у ній чи не береш. Бо учасник - це не обов'язково той, хто іде в ході. А той, хто стоїть поруч, тобто створює масовку. Це випливає з основного правила ненасильницького спротиву - не співпраця, а значить ігнорування. Тобто треба поставитися до цього спокійно - як до якогось затемнення. Град пройшов - і пішов", - порадив аналітик.

Він зазначив, що оскільки немає підстав забороняти цю ходу, треба ефективно реагувати на порушення під час її проведення.

"Є Кримінальний кодекс, є ситуація проведення АТО, є речі, які не повинні бути рекламою в українському суспільстві, що воює, - прапори, стрічки і таке інше. Тобто якщо у нас є статті Кримінального кодексу, є статті Адміністративного кодексу, то їх треба застосовувати, і виключно точково, щодо тих, хто дозволив собі недозволені речі, як бійка тощо", - сказав Жовніренко.  

Щодо наслідків проведення акції, то, на його думку, вони залежать від нас.

"Тут ситуація: так, Москва підготувала це на 99,99%. Але все залежить від того, яким чином спрацює суспільство, спрацюють правоохоронні органи. Але ми можемо все це подолати, відправивши  в ігнор. Для мене це на 99% зрозуміло", - підкреслив він.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-