Що загрожує цукровій галузі в Україні?

Що загрожує цукровій галузі в Україні?

Укрінформ
19 липня о 12.30 відбулася прес-конференція на тему: “Що може знищити цукрову галузь в Україні” за участю голови Національної асоціації цукровиків України “Укрцукор” Андрія Дикуна. (Зала 1)

Організатор: Національна асоціація цукровиків України “Укрцукор”.

Учасник:  Андрій Дикун, голова Національної асоціаціїї цукровиків України.

Підсумкові матеріали:

ЄС може збільшити квоту на безмитне постачання цукру з України, - Дикун

Єврокомісія з питань торгівлі може ухвалити рішення щодо розширення квоти на безмитне постачання з України цілого переліку продуктів, зокрема цукру.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив голова Національної асоціації цукровиків України "Укрцукор" Андрій Дикун, повідомляє кореспондент агентства.

«За моєю інсайдерською інформацією, Єврокомісія з питань торгівлі може ухвалити рішення щодо розширення квоти на безмитне постачання з України цілого переліку продуктів, зокрема цукру, аби таким чином підтримати Україну. Це рішення буде політичним, і може бути прийнято за скороченою процедурою, оскільки за звичайної процедури на це піде 5 років», - сказав Дикун.

Як уточнив голова асоціації, наразі обсяг квоти на безмитний експорт цукру з України до ЄС становить 20 тис. т, що дорівнює менше 1% від загального обсягу виробництва такого продукту в Україні. При цьому 40% усього експорту цукру з України припадає на країну-члена ЄС Румунію.

Він також наголосив на тому, що цукровики України шукають рівноправного партнерства зі своїми європейськими колегами та готові на дзеркальне збільшення квот на постачання європейського цукру до України.

«Найбільше нарощенню квот опирається Франція, котра докладає усіх зусиль, аби захистити від зовнішнього впливу своє сільське господарство.

Окрім цього, європейці хочуть з 1 січня 2017 року відмовитись від внутрішнього квотування виробництва цукру. До чого це приведе – поки невідомо, тому вони поки що обережні у цьому питанні», - коментує Дикун контекст навколо можливого збільшення квот на експорт.

Втім, голова "Укрцукру" запевняє, що цукровики шукають ринки збуту і на інших континентах.

«Нещодавно повернулась делегація наших підприємців з Анголи та Південно-Африканської республіки. Наші компанії візьмуть також участь у торгівельній виставці, що має скоро відбутись у Гонгконзі. Шукаємо нові ринки збуту, працюємо над логістикою», - каже голова асоціації.

Різкого скачка цін на цукор восени чекати не варто, - Дикун

Різкого скачка цін на цукор восени цього року очікувати не варто.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив голова Національної асоціації цукровиків України "Укрцукор" Андрій Дикун, повідомляє кореспондент агентства.

«Восени ціни на цукор залишаться на тому ж самому рівні, що і зараз – 12,6-14 грн за кілограм, але, щоправда можливі сезонні скачки через консервації. Взагалі, ми маємо перевиробництво цукру – його у наступному сезоні буде вироблено 2 млн т, у той час як маємо перехідні залишки у 0,6 млн т», - сказав Дикун.

Зокрема, як пояснив голова асоціації, цукровари відмовились від своїх початкових планів восени підвищити ціну на цукор до 25 грн за кг.

«Так, у березні були такі плани, але ми провели декілька зустрічей з виробниками, і вони переглянули свої плани. Зрештою, вдалося посіяти навіть більше ніж заплановано; минулого року працювало 36 заводів, планується, що цього року працюватимуть 44 заводи», - запевняє Дикун.

Окрім цього, за його словами, суттєво на цінову кон`юктуру впливає й інформація про можливий продаж державною спеціалізованою бюджетною установою (ДСБУ) «Аграрний фонд» 60 тис. т цукру, строк придатності якого спливає у жовтні цього року.

«60 тис. т цукру – обсяг невеликий, особливо зважаючи на обсяг перехідних залишків у 600 тис. т, але інше питання, коли його продавати – чи влітку, чи в сезон або переробки, або посівної кампанії», - коментує голова «Укрцукру».

«Аграрний фонд тільки зробив заяву, що їм доведеться продати оцих 60 тис. т цукру, а спекулянти уже обвалюють ціну на ринку, посилаючись на такі заяви», - розповідає Дикун.

При цьому, як наголосив функціонер, оптово-роздрібна ціна у 14 грн за кілограм цукру, котра є зараз - це найнижча межа, за якої вигідно займатись цукроварінням, а наступного сезону такий показник досягне 15 грн.

Нагадаємо, що у березні цього року представники асоціації "Укрцукор" під час прес-конференції заявили, що восени цього року ціна на цукор може підвищитись до 25 грн за кілограм, зважаючи на збитки, які отримала галузь через дії Росії з обмеження експорту з України до країн Середньої Азії, а також через подорожчання енергоносіїв.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-