Створення повноцінної служби пробації

Створення повноцінної служби пробації

Укрінформ
12 липня об 11.00 відбулося інтерв’ю на тему: "Створення повноцінної служби пробації". (Зала 2)

Учасники: перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова; голова проекту, радник з питань юстиції у Посольстві Норвегії Тоньє Мейнік; експерт з пробації Віллі Гіл.

Обговорювалися питання:

1. Ліквідація Державної пенітенціарної служби та створення служби пробації.

2. Винесення СІЗО за межі міст.

3. Вирішення проблеми рабської праці ув’язнених.

4. Ресоціалізація ув’язнених та ін.

Підсумкові матеріали:

В Україні за допомогою Норвегії створять службу пробації

В Україні незабаром буде створено повноцінну службу пробації, яка є елементом реформи пенітенціарної служба.

Про це повідомила на прес-конференції в Укрінформі перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова.

"Пробація - це комплекс заходів, зокрема, робота педагогічних, психологічних працівників, представників пенітенціарної служби, які націлені підготувати засуджених до повернення у суспільство", - сказала  Севостьянова.

Пробація буває трьох видів - досудова, наглядова та пенітенціарна.

За словами, представника Мін'юсту, досудова передбачає роботу офіцерів служби пробації щодо збору інформації про порушника перед тим, як йому винесли вирок. "Вони малюють його психологічний портрет, для того, щоб суддя міг, оцінуючи особистість людини,  винести більш справедливий вирок", - зауважила Севостьянова.

Наглядова пробація передбачає спостереження за особою, яка отримала вирок, не пов'язаний з позбавленням волі.

Пенітенціарна - пов'язана з роботою з ув'язненими перед їх поверненням у суспільство. Зокрема, пошук роботи, житла тощо.

Севостьянова повідомила, що в Україні вже діє пілотний проект з пробації для неповнолітніх. Завдяки Канаді він працює вже декілька років. Реабілітаційні центри працюють по всій країні і "результати вражаючи: 98 відсотків дітей, які пройшли пробаційні програми не вчинили повторного правопорушення".

За її словами, нині в Україні стартує новий проект NORLAU (The Norwegian Mission of Rule of Law Advisers to Ukraine), спрямований на підтримку Норвегією верховенства права.

Норвезькі консультанти проекту будуть працювати над впровадженням реформ і взаємодіяти із суддями, прокурорами, співробітниками пенітенціарних установ, надавати безпосередні консультації, проводити навчання.

Як повідомив експерт з пробації Віллі Гіл, суть пробації полягає у встановленні нагляду за засудженим з покладенням на нього певних зобов'язань й обмежень, без ізоляції його від суспільства. Тобто відвідувати центри пробації, періодично зустрічатися з наглядовим офіцером, брати участь у громадських роботах, дотримуватися законослухняної поведінки, зазначив він. Норвезький консультант також повідомив, що відбування покарання у суспільстві у п'ять разів дешевше, ніж у в'язниці. Крім того, виправні роботи на користь суспільства - це відшкодування збитків, яких було завдано.

Варто зазначити, в 2004 році, з метою посилити свій внесок в сфері верховенства права на міжнародному рівні, Норвегія створила відповідний пул експертів в цій галузі. Норвезькі експерти і фахівці успішно працюють з аналогічними місіями з пробації в Грузії та Молдові.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-