Дорожня карта для абітурієнтів з Донбасу

Дорожня карта для абітурієнтів з Донбасу

Укрінформ
5 липня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Особливості вступу до ВНЗ України абітурієнтів з Донбасу". (Зала 1)

Організатори: Міністерство освіти і науки України, ГО «Фонд «Відкрита політика».

Учасники: завсектором переміщених вищих навчальних закладів Міністерства освіти і науки Світлана Кретович та генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова.

Довідково. Під час прес-конференції буде презентовано відеоролик «Дорожня карта як здобути українську освіту школярам з Донбасу» та представлено гарячу лінію з питань вступу абітурієнтів до вищих навчальних закладів України. Лінія створена Міністерством освіти, спільно з ГО «Фонд «Відкрита політика», громадськими організаціями та тимчасово переміщеними університетами.

Підсумкові матеріали:

Вступати до вишів через центри "Донбас-Україна" можуть три категорії абітурієнтів - Міносвіти

Право вступати на навчання до вищих навчальних закладів через спеціально створені освітні центри "Донбас-Україна" мають три категорії абітурієнтів з окупованих територій сходу України.

Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему: "Особливості вступу до ВНЗ України абітурієнтів з Донбасу" заявила головний спеціаліст Департаменту вищої освіти МОН України Світлана Кретович,  повідомляє кореспондент агентства.

"Через центри "Донбас-Україна" мають право вступати три категорії школярів з окупованих територій", - сказала Кретович.

Вона пояснила, що до першої категорії належать ті абітурієнти, які мають український атестат про середню освіту і сертифікат ЗНО.

"Вони можуть вступати до будь-якого навчального закладу України, в тому числі й через ці освітні центри", - зазначила Кретович.

До другої категорії належать ті, які мають атестат про середню освіту або свідоцтво про освіту, якщо вступають на базі 9 класів, але не складали ЗНО. Вони вступають за вступними іспитами, які перераховані у правилах прийому до даного вищого навчального закладу.

Третя категорія - це ті вступники, які не мають українського атестату і не складали ЗНО. Вони мають   на базі освітнього центру за спрощеною процедурою пройти державну підсумкову атестацію і отримати відповідну довідку, що їх атестовано, в якій оцінки оцінки виставляються лише з двох предметів - української мови та історії України.

Кретович пояснила, що середній бал атестату вираховується, як середнє арифметичне цих двох оцінок, а ВНЗ встановить третій екзамен відповідно до своїх правил прийому. "Таким чином, вони складатимуть ще один основний іспит", - попередила представник Міносвіти.

"Ми просимо освітні центри забезпечити цю спрощену процедуру оцінювання протягом трьох днів. Абітурієнти з Донбасу, на відміну від Криму, потрапляють у загальний конкурс і потмм, відповідно до конкурсного балу, проходять або на місця державного замовлення, або на навчання за контрактом", - зазначила Кретович.

Вона нагадала, що освітні центри "Крим-Україна" і "Донбас-Україна" почали працювати з 1 липня. До    11 липня вони надаватимуть абітурієнтам з цих регіонів у першу чергу консультаційну допомогу.

"Наше завдання - дуже швидко запустити їх роботу в повному обсязі", - зауважила Кретович.

За її словами, на сайті Міносвіти є абсолютна вся інформація для абітурієнтів щодо тих навчальних закладів, куди вони можуть вступати за спрощеною процедурою - "є контактні телефони, є електронні адреси, є прізвища відповідальних осіб".

Анімаційна дорожня карта, як здобути українську освіту школярам з Донбасу, з'явилася на YouTube (уточнено)

"Фонд "Відкрита політика" створив і розмістив на YouTube другий анімаційний ролик з дорожньою картою,  як здобути українську освіту школярам з Донбасу.

Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему: "Особливості вступу до ВНЗ України абітурієнтів з Донбасу" заявила генеральний директор ГО "Фонд "Відкрита політика" Ірина Жданова, повідомляє кореспондент агентства.

"Фонд "Відкрита політика" ініціював і створив у максимально короткі строки дві анімаційні дорожні карти з покроковою інструкцією, як здобути українську освіту школярам з Донбасу та Криму. Сьогодні ролик по Донбасу вже залили на YouTube", - сказала Жданова.

Вона поінформувала, що відповідні текстові дорожні карти для школярів з Донбасу та Криму ще раніше були розміщені на сайтах Міністерства освіти і науки та фонду "Відкрита політика", однак у громадській організації вважають, що подана в анімаційній формі інформація зможе охопити більшу аудиторію

Жданова зазначила, що стосовно попереднього ролику для школярів Криму лунали критичні зауваження про перевантаженість інформацією. За її словами, інакше бути не могло, тому що дорожня карта тільки по спрощеній процедурі займає 3 сторінки.

"Це було дуже важке завдання - за 58 секунд дати інформацію, яка в дорожній карті описана на 3-4  сторінках. Але ролик можна в будь-якому місці зупинити і все детально вивчити", - порадила вона.

Гендиректор громадської організації також поінформувала, що "Фонд "Відкрита політика" планує звернутися до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з пропозицією надати інформаційному ролику статус соціальної реклами, як це було з аналогічним роликом по Криму, щоб запустити його на якомога більше телеекранів.

Окрім того, Жданова повідомила, що Міністерство освіти та науки України спільно з Фондом «Відкрита політика» відкрило безкоштовну багатоканальну гарячу лінію 0800 504 425 з метою вирішення інформаційних запитів школярів Донбасу та Криму, яка працює з понеділка по п'ятницю з 9 до 18 год.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-