День Журналіста. Виклики та перспективи української медіа-сфери

День Журналіста. Виклики та перспективи української медіа-сфери

Укрінформ
6 червня о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: «День Журналіста. Виклики та перспективи української медіа-сфери». (Зала 1)

Організатор: Громадська організація "Інститут Масової Інформації".

Учасники: Оксана Романюк - виконавчий директор Громадської організації "Інститут Масової Інформації"; Наталія Лигачова - голова правління ГО "Детектор Медіа"; Юрій Луканов - голова Незалежної Медіа-Профспілки України (НМПУ); Ігор Розкладай - медіа-юрист Інституту Медіа Права.

Підсумкові матеріали:

Експерти відмічають зменшення кількості нападів на журналістів

Порівняно з минулим роком кількість нападів на журналістів цьогоріч дещо зменшилася.

Про це заявила виконавчий директор ГО "Інститут Масової Інформації" Оксана Романюк на прес-конференції в Укрінформі.

"Станом на сьогодні кількість нападів і перешкоджань журналістам за їхню законну професійну діяльність дещо зменшилася у порівнянні з попереднім роком. За п'ять місяців ми зафіксували 18 випадків побиттів. Для порівняння за весь минулий рік у нас було 58 побиттів", - сказала вона.

Однак, за словами Романюк, у травні почалася негативна тенденція, оскільки кількість нападів на представників медіа дещо зросла. Зокрема, таких випадків було 7. Основними агресорами по відношенню до журналістів були пересічні громадяни, а найбільше "дісталося" журналістам-розслідувачам.

"У Криму ми зафіксували у цьому році значне погіршення ситуації зі свободою слова. Якщо за весь минулий рік було 44 випадки, то лише за п’ять місяців уже маємо 24 випадки. Тобто іде тенденція на збільшення тиску на журналістів. Основні структури, які тиснуть на журналістів у Криму - це російське ФСБ і так звана прокуратура, очолювана Наталією Поклонською", - розповіла вона.

Романюк також зауважила, що цьогоріч є і позитивна тенденція - збільшення кількості справ про порушення прав журналістів, які дійшли до суду. Зокрема, торік таких було загалом 11, а лише за перший квартал цього року їх уже 12.

Експерт закликає від’єднати премію "Заслужений журналіст України" від держави

Премію "Заслужений журналіст України" необхідно від'єднати від держави, оскільки це підриває до неї довіру.

Про це заявив медіа-юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай на прес-конференції в Укрінформі.

"Українська журналістика має нарешті від’єднатися від влади. Навіть у таких, здавалось би, малозначущих речах, наприклад, премія "Заслужений журналіст України". Очевидно, що, якщо журналістика хоче бути незалежною, вона не може брати будь-які відзнаки від держави, бо це вже накладає, можливо, не дуже видимі, але все ж обов’язки і підриває довіру до неї", - сказав Розкладай.

При цьому, за його словами, комплексного перегляду потребує журналістська освіта в Україні.

Закликав експерт також до створення суспільного мовлення.

"Сьогодні ми очікуємо, що з’явиться підпис Президента під законопроектом 4232, який змінює порядок приєднання "Укртелефільму" і по суті розблоковує реформу. Я дуже сподіваюся, що цей підпис з’явиться, і ми хоча б до кінця року зможемо пройти увесь етап трансформації, що передбачений законом", - наголосив медіа-юрист.

Нагадаємо, закон про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення" (щодо порядку приєднання ДП "Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм") 20 травня направлено на підпис Президенту України.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-