Профком Енергоатома закликає до акцій протесту

Профком Енергоатома закликає до акцій протесту

Укрінформ
30 травня об 11.00 відбулася прес-конференція голови Первинної профспілкової організації  ДП НАЕК «Енергоатом» Олексія Лича, присвячена відновленню з 31 травня акції протесту співробітників українських АЕС та інших підрозділів Енергоатома. (Зала 1)

Довідково. Рішення Профкому Енергоатома щодо відновлення акції протесту, розпочатої 26 квітня 2016 року, було прийнято через подальше ігнорування питань фінансового забезпечення безпечної експлуатації АЕС та через залаштункові спроби протягнути постанову Кабміну про корпоратизацію ДП НАЕК «Енергоатом» без врахування особливостей приватизації в атомній галузі та попередніх домовленостей із Профспілкою працівників атомної енергетики та промисловості України (Атомпрофспілка) щодо її участі у процесі.

Блокування рахунків Енергоатома за позовом ЗАТ «Укрелектроват» щодо стягнення з компанії 127,3 млн грн сумнівної заборгованості  триває вже близько півроку. Незважаючи на багаторазові звернення представників Енергоатома до судів та органів влади з приводу незаконності вимог ЗАТ «Укрелектроват», ситуацію досі не врегульовано.

Профком Енергоатома вважає такі дії органів влади неприпустимими і закликає українських атомників приєднатись до акцій протесту.   

Підсумкові матеріали:

Профком Енергоатома завтра пікетуватиме Кабінет міністрів та Адміністрацію Президента - профспілки

Близько 2–2,5 тисяч працівників ДП «НАЕК «Енергоатом» завтра о 12 годині розпочнуть акцію протесту щодо бездіяльності органів державного управління у питаннях вирішення проблем атомної енергетики.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив голова первинної профспілкової організації ДП НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич, повідомляє кореспондент агентства.

«Завтра о 12 годині починається акція протесту працівників ДП НАЕК «Енергоатом». На Майдані Незалежності ми проведемо невеличкий мітинг, потім – пікетування Кабінету міністрів, далі – Адміністрації Президента. По кількості учасників – по 250 чоловік від кожної атомної станції, по 50 чоловік з кожного підрозділу, де працює більше 1000 чоловік. До нас приєднується Східний гірничо-збагачувальний комбінат, діти, що були евакуйовані з Прип’яті 30 років тому. Розраховуємо на 2-2,5 тисячі», - зазначив Лич.

Він підкреслив, що органи державного управління не реагують на проблеми атомної енергетики. У першу чергу, це стосується бездіяльності профільного міністерства.

«Міністр Демчишин заклав основи для знищення атомної енергетики. Нинішній міністр продовжив цю політику. Тим же шляхом йде уряд. Необхідно створити компетентний орган управління атомної енергетикою», - вважає голова первинної профспілкової організації.

Він розповів про проект корпоратизації Енергоатому, який не погоджувався з компанією, але уже розісланий на погодження у міністерства.

«З’являється проект розпорядження Кабінету міністрів України щодо корпоратизації ДП НАЕК «Енергоатом». Він фактично складається з двох пунктів: корпоратизувати Енергоатом зі 100% державних акцій за умови, що профільність буде збережена. Це означає, що якщо Енергоатом поділять на 5 частин, то профільність збережеться лише за тією, яка експлуатує атомні енергоблоки. Усі ремонтні, допоміжні тощо підрозділи будуть виведені за межі корпорації. Це ще одне потрясіння, яке спіткало наш персонал», - розповів представник Енергоатому.

Він зазначив, що Енергоатом намагався вирішити питання шляхом переговорів.

«Ми попросили міністра термінової зустрічі з ним, але вони поки не виходять на контакт. Міністерство було попереджене і ми хотіли зустрічі з міністром з метою запобігання акцій протесту. На жаль, ми на даний момент нічого не маємо. Небажання зустрічатися, очевидно, має якусь основу», - наголосив Лич.

Енергоблок №2 Рівненської АЕС підключено до енергомережі після півторамісячного ремонту

Енергоблок №2 Рівненської АЕС 29 травня підключили до енергомережі після проведення середнього планового ремонту, що тривав з 10 квітня.

Про це інформує прес-служба ДП НАЕК «Енергоатом»

(http://www.atom.gov.ua/ua/press/nngc/45420-energoblok__rvnensko_aes_pdklyucheno_do_energomerej/).

«29 травня 2016 року о 04:14 енергоблок №2 Рівненської АЕС (ВВЕР-440) підключено до енергомережі після проведення середнього планового ремонту», - йдеться у повідомленні.

На разі роботі перебувають три енергоблоки Рівненської АЕС. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає. Порушень меж і умов безпечної експлуатації не було.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах діючих норм.

Як повідомлялося, енергоблок №2 Рівненської АЕС було відключено від енергомережі 10 квітня 2016 року для проведення середнього планового ремонту.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-