Чи є акредитація журналіста проявом його громадянської позиції? Що є персональними даними людини - юридичне тлумачення

Чи є акредитація журналіста проявом його громадянської позиції? Що є персональними даними людини - юридичне тлумачення

Укрінформ
19 травня о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: "Чи є акредитація журналіста проявом його громадянської позиції? Що є персональними даними людини - юридичне тлумачення". (Зала 1)

Організатори: Інститут масової інформації, Детектор медіа, ГО "Донецький інститут інформації".

Питання:

1. Практичні аспекти роботи журналістів в гарячих точках.

2. Питання персональних даних: тлумачення в законодавстві.

У заході взяли участь: Тетяна Попова - заступник Міністра інформаційної політики україни;   Олексій Мацука - голова ГО Донецький інститут інформації; Сергій Лойко - журналіст, фото-кореспондент, письменник (Skype-включення).

Підсумкові матеріали:

Лойко вважає, що "Миротворець" вибачився шляхом видалення списків журналістів із сайту

Журналіст, фотокореспондент, письменник Сергій Лойко вважає видалення сайтом  "Миротворець" списку з більш як 4 тис. журналістів, які отримали акредитацію в сепаратистському збройному угрупованні "ДНР", формою вибачення.

Про це він заявив у четвер під час Skype-включення у ході прес-конференції в Укрінформі на тему: "Чи є акредитація журналіста проявом його громадянської позиції?"

"Час підбивати підсумки цієї дискусії і закруглятися. Однозначно "Миротворець" із його списками неправий. Мені гранично ясно, що вони вибачилися, прибравши цей ідіотський список. Ну, не вистачило в них чоловічої гідності, щоб вибачитися відкрито і сказати: "Так, ми помилилися". Ну, хоч так. І на цьому дискусію треба закрити і вирішувати справжні проблеми, а не висмоктані з пальця", - сказав Лойко.

Він додав, що в усіх українців зараз "дуже тонка шкіра", що є побічним наслідком  першого і другого майданів, а в людей немає довіри до жодної влади.  

"Нетерпимість у суспільстві страшенна і до четвертої влади, до журналістів. Тому не треба рвати цю тонку шкіру вашої країни, ваших людей. Майже всі українці з "ефектом метелика", коли будь-який навіть незначний дотик, може порвати цю шкіру і викликати кровотечу. Тому треба бути гранично уважним та обережним з усім, що ви говорите. Не можна  дискусії перетворювати на істерію", - переконаний Лойко.

Ефект метелика — термін у природничих науках, що позначає властивість деяких хаотичних систем. Незначний вплив на систему може мати великі і непередбачувані ефекти де-небудь в іншому місці і в інший час.

Мінінформ з 2015 року не рекомендує журналістам акредитуватися на окупованих територіях - Попова

Міністерство інформаційної політики з 2015 року не рекомендує журналістам акредитуватися на підконтрольних так званим «ЛНР/ДНР» територіях через загрозу їхньому життю.

Про це у четвер на прес-конференції в Укрінформі заявила заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова.

"З 2015 року, коли вже іноземних журналістів почали залякувати і забирати акредитації – до речі, і в  тих, що є в списку сайту "Миротворець" – ми не рекомендуємо будь-якому українському журналісту туди їхати, тому що це просто становить загрозу для його життя. Тому ми, звісно, не будемо рекомендувати журналістам там працювати і акредитовуючись", - сказала Попова.

Водночас вона висловила вдячність тим журналістам з окупованих територій, які працюють там підпільно, зокрема, наприклад, на голову ГО "Донецький інститут інформації", а також міжнародним журналістам, які звідти надають матеріали.

У відповідь на запитання, чи допускає вона можливість акредитації у невизнаних республіках представників державних ЗМІ, Попова навела приклад акредитації Сергія Лойка у Саддама Хусейна.

"Ну то й що? У нього є акредитація в «ДНР» також. І що, він написав погану  книжку? У деяких журналістів, з якими я знайома, є акредитація у сомалійських піратів. Вони точно не офіційні", - резюмувала Попова.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-