ЗНО-2016: підсумки реєстрації та подальші етапи проведення

ЗНО-2016: підсумки реєстрації та подальші етапи проведення

Укрінформ
14 квітня об 11.00 відбулася прес-конференція щодо підсумків реєстрації для участі в ЗНО-2016 та про підготовку наступних етапів проведення незалежного оцінювання. (Зала 1)

Організатор: Український центр оцінювання якості освіти.

Директор Українського центру Вадим Карандій поінформує про:

кількість зареєстрованих для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні - 2016;

спосіб та час оприлюднення запрошень-перепусток для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні;

особливості реєстрації на додаткову сесію учасників АТО та осіб, які проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень.

Підсумкові матеріали:

ЗНО в цьому році будуть здавати понад 267 тисяч осіб

На проходження зовнішнього незалежного оцінювання зареєструвалося понад 267 тисяч осіб.

Про це на прес-конференції, що відбулася в Укрінформі 14 квітня сказав директор Центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, повідомляє кореспондент агентства.

"Станом на початок квітня у базі даних УЦОЯО значиться зареєстрованими 267 172 особи, які виявили бажання пройти зовнішнє незалежне оцінювання у 2016 році. З них 200 150  осіб - це випускники загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року, для яких результат ЗНО одночасно буде являтися результатом державної підсумкової атестації з української мови, а також історії України та математики за їхнім вибором», - сказав Карандій.

Найбільша кількість учасників будуть складати тест з української мови та літератури, який є обов'язковим. На другому місці та третьому місці відповідно - Історія України (193 307 тисяч осіб) та математика (132 165 осіб). Найменше  бажаючих зареєструвалося на ЗНО з французької  (818 осіб) та іспанської мов (186 осіб).

Найбільше учасників ЗНО зареєстровано в Дніпропетровській області (21 595), м. Києві (21 153) та Львівській області (17 480). Найменше - у Кіровоградській (6 579) та Луганській (4331) областях.  

Також, за даними УЦОЯО, порівняно з минулим року зменшилася  кількість тих, хто зареєструвався для проходження ЗНО-2016, - на 38 тисяч осіб.

«Те зменшення, яке відбулося у зменшенні кількості учасників ЗНО, зумовлено виключно демографічним фактором, тобто зменшенням загальної кількості випускників шкіл", - зазначив Карандій.

Він також повідомив, що порівняно з минулим роком зросла кількість охочих пройти зовнішнє незалежне оцінювання у Донецькій та Луганській областях. Так, в Донецькі області  на основну сесію ЗНО зареєструвалося понад 11 232 особи, в Луганській - 4 331 осіб (в минулому році 10 741 та 4135 осіб відповідно).

За даними місцевих органів управління освіти, який навів директор УЦОЯО, з непідконтрольних територій в цьому році для проходження основної сесії ЗНО зареєструвалося 787 в Донецькій та 269 осіб в Луганській областях.

"На даний час реєстрація відповідних осіб продовжується. За оперативною інформацією, для участі в додатковій сесії зареєструвалося ще 255 осіб", - повідомив Карандій.

Він нагадав, що реєстрація в додатковій сесії ЗНО триває до 20 травня. В цей термін на проходження ЗНО можуть зареєструватися особи з непідконтрольних територій, окупованого Криму та учасники АТО.

Як повідомлялося, основна сесія ЗНО пройде з 5 травня по 17 червня з 12 предметів. Додаткова сесія ЗНО пройде з 1 червня до 4 липня.

Випускники шкіл обирають тести з гуманітарних предметів - Карандій

За даними УЦОЯО, за останні п'ять років суттєво зменшилася кількість випускників шкіл, які обирають для проходження тестів ЗНО математично-природничі предмети.

Про це на прес-конференції, що відбулася в Укрінформі 14 квітня, сказав директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, повідомляє кореспондент агентства.

"Зменшується кількість осіб, які реєструються на предмети природничо-математичного циклу. На сьогодні фіксується критична ситуація з реєстрацією на математику", - сказав Карандій.

Так, за даними УЦОЯО, які навів Карандій, з 2012 року кількість тих, хто реєструвався на проходження тесту з математики, зменшилася з 62,7% до 49,4% у 2016 році.

Директор УЦОЯО назвав також критичною ситуацію з фізикою - кількість бажаючих здавати цей предмет зменшилася з 20,8% у 2012 році  до 13,14% у 2016-му.

"Це потрібно аналізувати всім учасникам освітнього процесу, як тим особам, які організовують і здійснюють загальну освітню підготовку, так і керівникам вищих навчальних закладів. В даному випадку система зовнішнього незалежного оцінювання фактично є дзеркалом, яке відображає стан певних тенденцій в освіті. Тобто, це є фактичний вибір кожної окремої особи і мотиви для цього є. Я думаю, що це і стан підготовки з окремих предметів, і престижність тих професій, які можна здобути у вишах за відповідним набором вступних іспитів", - зазначив Карандій.

Також, за його словами, спостерігається тенденція зменшення кількості тих, хто реєструється на ЗНО з хімії, біології та географії. При цьому зросла кількість бажаючих здати тести з історії України та іноземних мов.

"За останні п'ять років кількість тих, хто обирає для складання ЗНО історію України, зросла з 65% до 72%, іноземні мови - загальний ріст відбувся з 27% в 2012-му до майже до 34% у 2016 році", - сказав Карандій.

Центр оцінювання якості освіти не буде розсилати запрошення на ЗНО поштою. Учасник зможе роздрукувати документ з сайту

В 2016 році Центр оцінювання якості освіти відмовився від практики розсилки запрошень-перепусток учасникам на тестування поштою. Наразі відповідний документ кожен учасник ЗНО може роздрукувати з персональної сторінки на сайті УЦОЯО.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив директор УЦОЯО Вадим Карандій, повідомляє кореспондент агентства.

«УЦОЯО не буде розсилати відповідні запрошення-перепустки поштою. Це пов'язано з оперативність інформування та можливістю профінансувати відповідну процедуру. Як показала практика попередніх років, всі учасники мають можливість скористатися своїми персональними сторінками, на яких є можливість сформувати відповідний документ, а також роздрукувати в будь-який доступний спосіб», - сказав Карандій.

Крім цього, за його словами, формування запрошень-перепусток буде проходити в два етапи згідно з п. 27 Порядку проведення ЗНО (затверджений постановою Кабміну від 25 серпня 2004 року ? 1095 із змінами та доповненнями, внесеними постановою Кабміну ? 533 від 08. 07. 2015 р.). 

Так, спочатку будуть сформовані запрошення на ЗНО з української мови та літератури (пройде 5 травня), історії України (13 травня) та математики (11 травня). Запрошення на тести з інших предметів будуть розміщенні на персональних сторінках учасників ЗНО до 30 травня.

«Відповідна норма передбачає, що до наступних предметів, крім перших трьох (українська мова та література, математик та історія України - ред.) будуть допускатися лише ті учасники, які позитивно складуть ЗНО з української мови та літератури, тобто подолають поріг «склав/не склав», - сказав Карандій.

Крім цього, за його словами, успішність проходження тестів буде визначатися і послідовністю дій учасників ЗНО. Зокрема, правила проходження ЗНО викладені в інформаційному бюлетені, які кожен учасник отримав в процесі реєстрації.

«В ньому вказана основна послідовність дій, а також зазначені основні фактори, які потрібно врахувати,  для того, щоб досягти успіху", - сказав директор УЦОЯО.

Також, за словами Карандія, учасникам ЗНО потрібно наперед пересвідчитися у правильності адреси, яка буде вказана на запрошенні-перепустці. Це зумовлено тим, що останнім часом було перейменовано багато як населених пунктів, так і вулиць, але відповідні інформаційні таблички на пунктах проведення ЗНО могли залишитися зі старими назвами. Також, відповідна інформація пов'язана з адресами, що зазнали змін, буде розміщена на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти та УЦОЯО.

У наступному році ЗНО з іноземних мов відбудеться за новими програмами - Карандій

У 2017 році зовнішнє незалежне оцінювання з іноземних мов відбудеться за новими програмами, які включатимуть в себе аудіювання.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Вадим Карандій, повідомляє кореспондент агентства.

 «Є затверджені програми ЗНО на 2017 рік, якими передбачено обов'язкове включення до тестів з іноземних мов такого виду мовленевої діяльності, як аудіювання», - сказав Карандій.

Він повідомив, що УЦОЯО вже розробило новий тест за новою специфікацією, де передбачено відповідні тестові завдання. 

Апробація нових тестів пройде 16 квітня у Львівській, Одеській, Київській областях та у м. Київ.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-