Незахищена українська пісня: перспективи введення квот для телерадіокомпаній

Незахищена українська пісня: перспективи введення квот для телерадіокомпаній

Укрінформ
6 квітня о 15:00 відбулася прес-конференція на тему: «Перспективи введення квот на національний контент телерадіостанцій: позиція законотворців та громадських активістів. Оприлюднення заяви українських артистів на підтримку захисту української пісні». (Зала 2)

Мета заходу - продемонструвати виважену позицію громадського сектору, представників законотворення та українських артистів, які виступають за впровадження засобів захисту національного контенту.

Учасники: співкоординатор руху "Простір Свободи" Сергій Стуканов; представник групи з доопрацювання законопроекту від громадськості Сергій Оснач; співак Фома, гурт "Мандри"; співак Вадим Красноокий, гурт «Mad Heads»; співачка Ейра; співак Сергій Василюк, гурт «Тінь сонця».

Підсумкові матеріали:

Артисти, що за введення квот на підтримку української пісні, закликають долучатися до ініціатив

Українські артисти і громадські активісти виступили із заявою на підтримку квот на національний контент в теле- та радіоефірі. Вони закликають своїх колег долучатися до ініціативи.

Про це повідомив представник групи з доопрацювання законопроекту про квотування музичного продукту на рівні 37,5%  Сергій Оснач на прес-конференції в Укрінформі.

"Громадськість і музиканти написали звернення на підтримку квот. Збір підписів розпочато кілька днів тому, і вчора станом на 18:00 це звернення підписали вже 168 українських артистів. Станом на зараз - 204 підписи", - зазначив Оснач.  

За його словами, нині чиниться шалений спротив запровадженню квот, є група українських артистів, які також виступають проти квот. Зараз законопроект - у Комітеті з питань свободи слова, який очолює депутат Вікторія Сюмар. У голови комітету багато зауважень до цього законопроекту.  

Як сказав фронтмен гурту "Мандри" Сергій Фоменко, важливо, що перша частина законопроекту, який був представлений Мінкультури, - це здорова пропозиція, і його треба доопрацьовувати.

"Щодо того, що пропонує Сюмар, з цим треба працювати і тиснути на ті пункти, які потрібні. Цей закон, про який ідеться, не просто потрібний. Ми маємо вимагати цього закону і зробити все, щоб цей закон у правильній редакції, вигідній для національного виробника культурної продукції, був зроблений", - підкреслив Фоменко.

Він зазначив при цьому, що треба взяти за взірець відповідні європейські закони, зокрема польський, де захист інтересу національного культурного виробника стоїть першим пунктом, а також запропонував створити робочу групу з доопрацювання законопроекту.

"Якщо ми хочемо своїх світових зірок, треба, щоб вони звучали в наших українських ефірах. Зараз, як ніколи, є суспільний запит на україномовну музику, і найбільш активна частина нашого суспільства налаштована достатньо войовничо. Тому якщо не буде прийнято закону, якщо за його невиконання не будуть позбавляти ліцензій, то ми дочекаємлося того, що за це будуть позбавляти голів - тих програмних директорів, власників радіогруп, які знають тільки, як заробляти гроші, і не хочуть нічого зробити на користь Української держави", - був категоричний лідер гурту "Mad Heads" Вадим Красноокий.

Фронтмен гурту "Тінь сонця" Сергій Василюк підкреслив, що треба підтримувати україномовних виконавців і якомога більше представляти їх на наших радіостанціях, і висловив здивування "тим обсягом підписантів - наших зірок", які не підтримують ці квоти.

"Я просто не розумію їхню логіку. Якщо Вакарчук чи Лама підписують відповідне звернення проти квот, я не розумію, чого вони бояться. Якщо програмний директор чи власник радіостанції вважає форматом з українських виконавців лише "Океан Ельзи" і Ламу, то їх буде більше на цих радіостанціях. В законопроекті ж не сказано, що обов'язково має розширитись контингент представників україномовної музики. Те ж саме і щодо двомовних гуртів Hardkiss чи ONUKA - у 70% зайдуть їхні англомовні пісні, в 30% - україномовні. Аналогічно з "Бумбоксом" і так далі", - висловив він свою позицію.

За його словами, 37,5% квот на україномовну творчість в ефірах наших раідостанцій - це абсолютно нормально, зважаючи на досвід більш благополучних Польщі і Франції, де є відповідні квоти на національний контент. І для України це буде дуже корисно.

"І тому я всіх закликаю підтримати нашу ініціативу, доопрацювати цей законопроект і дійсно дати зелене світло україномовній пісні", - сказав Василюк.     

Присутня при дискусії Анна Камуз - консультант голови Комітету з питань свободи слова Вікторії Сюмар, поінформувала, що в комітеті вже зведено всі поправки до цього законопроекту, які надійшли за два дні. Вона запросила всіх на завтра на 12:00 до продуктивного обговорення.

Долучатися до підписання заяви можна за адресою: https://docs.google.com/forms/d/1Ani6vACP1QvCnXlbwRUr7eYpv3hGJ-RsB7WLvv0FDL8/viewform?с=0&w=1

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-