Стан наркоситуації в країні. Державна наркополітика МОЗ

Стан наркоситуації в країні. Державна наркополітика МОЗ

Укрінформ
16 лютого об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: «Роль МОЗ у формуванні та реалізації державної наркополітики та вплив на стабілізацію наркоситуації». (Зала 1)

Організатор: Міністерство охорони здоров'я України.

Учасники: Олександра Павленко - перший заступник Міністра охорони здоров'я України; Світлана Румянцева - в.о. директора ДУ «Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України»; Мірзахід Султанов - радник в Україні Управління ООН з наркотиків та злочинності.

Довідково. Державною установою «Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров'я України» на виконання абзацу 7 Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством охорони здоров'я України та Європейським моніторинговим центром з наркотиків та наркозалежності від 28 січня 2010 року підготовлено Національний звіт за 2015 рік щодо наркотичної ситуації в Україні.

Звіт базується на рунті комплексного аналізу наркоситуації у країні та містить оцінку стану немедичного вживання наркотичних засобів та психотропних речовин, наявної у країні політики у сфері контролю за їх обігом, діяльності державних органів із профілактики та лікування наркотичної залежності. Звіт містить оцінку соціальних та медичних наслідків вживання психоактивних речовин для населення України, та кримінологічний аналіз злочинності, пов'язаної із наркотиками.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

У МОЗ розробили методику розрахунку потреби у нарковмісних ліках

Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України розробив методику розрахунку потреби в ліках, які містять наркотики, що дасть змогу спростити доступ тяжкохворих до знеболювальних.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у вівторок заявила в.о. директора центру Світлана Румянцева.

"Ми розробили методику розрахунку потреби України в лікарських засобах, що містять наркотики. Ця методика зараз оприлюднена на сайті МОЗ. Це вперше в Україні зроблений такий аналіз усіх лікарських засобів, які хвороби ними лікуються, хто має їх використовувати", - сказала Румянцева.

Вона додала, що проект документа, який розміщено на сайті МОЗ, також містить поняття "рекомендований норматив споживання" нарковмісних ліків.

"Через нього МОЗ планує впливати на ситуацію щодо призначення ліків (що містять наркотики - ред.)  у тому випадку, коли заклад охорони здоров'я їх не призначає", - пояснила в.о. директора центру.

Румянцева також поінформувала, що у центрі проаналізували, які чинники впливають на низьку доступність до лікарських знеболювальних засобів.

За її словами, це занадто зарегульовані вимоги до отримання ліцензій на здійснення цієї діяльності та побоювання лікарів призначати нарковмісні знеболювальні, оскільки в Кримінальному кодексі передбачена досить сувора відповідальність за їх призначення з порушеннями. З огляду на це у МОЗ пропонують внести певні зміни у закон про обіг наркотичних засобів.

"Хоча сам закон про обіг наркотичних засобів - це закон про обіг ліків, інші в Україні заборонені для обігу,  у нас є думка і є напрацювання, що в законі  треба розділити поняття, оскільки одним терміном "наркотики" називаються і ліки, і фактично ті речовини, якими зловживають з немедичною метою", - зазначила Румянцева.

 На її переконання, паралельно треба також вирішувати питання доступності до психотропних лікувальних речовин, яких потребують фактично всі люди, що мають психічні розлади на зразок шизофренії.  "Тут така ж проблема, як із доступністю до знеболювальних. Тобто її треба вирішувати кардинально, а не окремо для знеболювальних, окремо для психотропних. Ці кроки ми зараз робимо, ми виправляємо ситуацію", - запевнила в.о. директора центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-